1

Temat: cena w kryterium

Witam,
Czy dobierając kryterium oceny ofert, cena musi stanowić min. 50 %, czy może stanowić mniej? do tej pory stosowałam takie kryterium, a teraz jeden z członków komisji chce aby cena stanowiła 40 % a drugie kryterium 60%. wg mnie cena powinna stanowić min. 50 %, jakie jest wasze zdanie?

2

Odp: cena w kryterium

A moje zdanie jest takie: wszyscy błądzicie !!!
Jeśli na poważnie chcecie realne kryteria, to najpierw wagę ceny ustalcie na poziomie rzędu 0,9 (tak jakby 90%, tylko czego 90% ?), a potem dyskutujcie resztę.

3

Z całym z szacunkiem dla przedmówcy, ale jeśli jest to uzasadnione interesem zamawiającego waga w kryterium cena może wynosic nawet/tylko  1%(slownie: jeden ). Skończmy z doktryną (lansowaną na tym forum przez część forumowiczów)) że cena i tylko cena musi decydować o wyborze NO. Pozdrawiam.

4

Tak, skończmy, od zawsze jestem za.
Lecz responder mnie nie zrozumiał zupełnie.
Chodzi mi o to, by ROZUMNIE ustalać wagi kryteriów, nie przypadkowo, lecz raczej z uzględnieniem szacunku. Zaproponowany wcześniej poziom 0,9 jest dobrym punktem wyjścia do takich rozważań, a przede wszystkim jest w miarę BEZPIECZNY (tak na początek).

5

Hubal cieszę sie że Ciebie nie zrozumiałem i że też uważasz że w razie  potrzeby zamawiający powinien stosować także inne kryteria oprócz ceny. Pozdrawiam.

6

Posunę się dalej: starać się ZAWSZE więcej kryteriów, a nie tylko w razie  potrzeby.