1

Temat: wyjaśnienia

Czy można na podstawie art. 87 ust 1 wezwać najtańszego wykonawcę do złożenia wyjaśnień dot. tego czy aby na pewno w zaproponowanej przez siebie cenie uwzględnił materiały i wymagania jakie chcieliśmy.. Jest to ryczałt i nie wymagaliśmy kosztorysów więc nie wiem co on tam policzył. A boimy się że cena jest na tyle niska, że ujął inne materiały.. Dodam że cena nie odbiega rażąco od innych ofert- jest duża rozpiętość. Chcemy mieć po prostu na przyszłość podkładkę że zaakceptował i przedstawił w ofercie co chcieliśmy. Choć zdaję sobie sprawę, że i tak go nie wyrzuce jeśli nie złoży tych wyjaśnień.. Proszę o radę czy mogę coś takiego zrobić dla spokoju ducha.. smile

2

Odp: wyjaśnienia

Myślę, że nie ma przeciwwskazań. Kiedyś zwróciłem się do wykonawcy w takiej sprawie (rob. bud. c. ryczałtowa) i odpisał, że "się pomylił" i wycenił robotę przy zastosowaniu materiałów niezgodnych z siwz. Oferta została odrzucona jako niezgodna ze specyfikacją.  A raz Wykonawca potwierdził, że wycenił wszystko zgodnie z dokumentacją i siwz.

A inni jak to widzą?

3

Odp: wyjaśnienia

daria-d11 napisał/a:

Proszę o radę czy mogę coś takiego zrobić dla spokoju ducha.. smile

Dla spokojności ducha - owszem. Ale z tego co piszesz to  wydaje mi się że właściwszym trybem byłoby wezwanie do złożenia  wyjasnień dotyczących elementów oferty mających wpływ na wysokość zaoferowanej ceny.