Temat: wyjaśnienia.
Ile razy można żądać od tego samego wykonawcy wyjaśnień rażąco niskiej ceny???
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → wyjaśnienia.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ile razy można żądać od tego samego wykonawcy wyjaśnień rażąco niskiej ceny???
1 z tego co się orientuję. Art. 90 ust 3. Nie złoży wyjaśnień to out.
a z czego to wynika??jakiś przepis???
Skoro piszą, że nie złozenie wyjasnien = odrzucenie to jakby nie dopuścili ponawiania.
To moja opinia. Dla pewności poczekaj na opinie bardziej doświadczonych.
masz rację Bitter
No chyba, że postępowanie podzieliłeś na pakiety i z pierwszym żądaniem zwróciłeś się odnośnie np 1 pakietu a z drugim chcesz odnośnie np 2 czy 3 ;P.
ale proszę podajcie jakiś przepis albo wyrok
poczekaj na opinie bardziej doświadczonych.
Nie wiem czy jestem bardziej doświadczony ale spróbuję - ZGAZDAM SIĘ Z TWOJĄ OPINIĄ.
ale proszę podajcie jakiś przepis albo wyrok
Przepis miałeś wyżej - 90.3
O wyjaśnienie rażąco niskiej ceny, tylko raz, oprócz przykładu który podał Bitter.
No i bardziej doświadczeni się wypowiedzieli - danaug, Miras i Marcel
Wiecie co, zastanawiam się co w sytuacji kiedy wezwał bym do złożenia wyjaśnień już złożonych wyjaśnień?
Na próżno Marcel, na próżno - Pzp nie przewiduje takiej opcji (nota bene słusznie)
87.1 i dać na mszę:)
Wiem , lecz powiem wam..., że inaczej też słyszałem.
To tak jak Z VATEM. 50 % że błąd w obliczeniu a 50 %, że g*** Zamawiającego to obchodzi.
O VAT to też już szkoda słów.
To tak jak Z VATEM. 50 % że błąd w obliczeniu a 50 %, że g*** Zamawiającego to obchodzi.
Czyli pewności nie ma zawsze można się zwrócić o uzupełnienie/wyjaśnienie wyjaśnień.
Nigdy, prawie nigdy pewności nie ma.
to szczerze wydaje mi się że jednak lepiej będzie wezwać do złożenia wyjaśnień do złożonych wyjaśnień niż odwalić korzystną finansowo ofertę
Bitter napisał/a:To tak jak Z VATEM. 50 % że błąd w obliczeniu a 50 %, że g*** Zamawiającego to obchodzi.
Czyli pewności nie ma zawsze można się zwrócić o uzupełnienie/wyjaśnienie wyjaśnień.
Możesz - byleby nie naruszyć zasady RTW i UK
RTW ok. rozumiem, ale co oznacza UK ?
Pewnie wiesz ale dla pewności:
United Kingdom albo Uczciwej Konkurencji
ach o tako
Michał Makowski w BDO Finanse Publiczne Nr 9 z września 2008 r. pisze:
"Nie wydaje się też, aby istniały jakiekolwiek przeszkody do wielokrotnego wzywania wykonawcy do złożenia wyjaśnień, o ile nie narusza to zasady uczciwej konkurencji i równego traktowania wykonawców. Celem ustawy jest optymalizacja wydatków publicznych, która realizowana jest przez obowiązek wyboru najkorzystniejszej oferty. Postępowania wyjaśniającego nie powinien zatem cechować formalistyczny rygoryzm, a dążenie do wyboru najkorzystniejszej oferty i eliminacji tylko tych, które stanowią bez wątpienia przejaw nieuczciwej konkurencji".
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → wyjaśnienia.
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc