1

Temat: parafka wykonawcy

Witam, mam mały dylemat, wykonawca złożył ofertę, podpisał się z imienia i nazwiska, w dalszej części oferty na zaświadczeniu z ZUS i US, dał pieczątkę "stwierdzam zgodność odpisu z oryginałem" i dał parafkę, i tutaj nie jestem pewny czy jest to jego parafka bo wcześniej podpisał się imieniem i nazwiskiem, co można w takim przypadku zrobić?

2

Odp: parafka wykonawcy

do grafologa   wink

3

Postanowienie Sądu Najwyższego - Izba Cywilna
z dnia 17 czerwca 2009 r.
IV CSK 78/2009
Zasadniczo podpis powinien wyrażać co najmniej nazwisko. Nie jest konieczne, aby było to nazwisko w pełnym brzmieniu, gdyż dopuszczalne jest jego skrócenie, nie musi ono być także w pełni czytelne. Podpis powinien jednak składać się   z liter i umożliwiać identyfikację autora, a także stwarzać możliwość porównania oraz ustalenia, czy został złożony w formie zwykle przezeń używanej; podpis więc powinien wykazywać cechy indywidualne i powtarzalne.

4

Ustaliłem że na dok. z US i ZUS jest parafka pracownika, na pozostałych właściciela (formularz ofertowy przez właściciela), co teraz, czy wezwać do złożenia pełnomocnictwa dla tego pracownika?

5

Jeżeli brak pewności kto zaparafował US i ZUS zwrócić się o wyjaśnienia treści złożonej oferty, jeżeli wykonawca potwierdzi że nie jest to jego podpis, wezwać do złożenia wadliwych dok., lub pełnomocnictw osoby która podpisała.
Wykonawca może uzupełnić US i ZUS podpisany przez siebie, lub też złożyć stosowne pełnomocnictwo osoby która zaparafowała US i ZUS wink

6

Miksu napisał/a:

Witam, mam mały dylemat, wykonawca złożył ofertę, podpisał się z imienia i nazwiska, w dalszej części oferty na zaświadczeniu z ZUS i US, dał pieczątkę "stwierdzam zgodność odpisu z oryginałem" i dał parafkę, i tutaj nie jestem pewny czy jest to jego parafka bo wcześniej podpisał się imieniem i nazwiskiem, co można w takim przypadku zrobić?

Jeżeli można w jakikolwiek sposób zidentyfikować parafkę np. wykonawca złożył parafkę wraz pieczątką imienną na ofercie to jest ok, natomiast jeśłi nie to wezwałbym do uzupełnienia.

7

Dzięki, zrobię tak jak pisał Marcel, uzyskałem odp. z UZP i powiedzieli dokładnie to samo, lepiej najpierw wezwać do wyjaśnień a następnie do uzupełnienia błędnych dok lub pełnomocnictwa osoby która parafowała zaświadczenie z US i ZUS smile
Pozdrawiam.

8

Wyjaśnianie podpisu (i to jeszcze jako treści) - osobliwe big_smile

9 (edytowany przez Marcel 2011-03-01 13:44:26)

Oczywiście Miras, skąd wiesz że podpis jest zły?, a może jest dobry?, po to są właśnie wyjaśnienia prawda?
Nie treści złożonej oferty a złożonych dok.

10

A co jeśli wykonawca odpowie: "Podpis jest dobry", a będzie zły.? Wezwałbym  do złożenia dokumentu, nie kwestionując ważności podpisu ale jego czytelność.

11

Hmm, też można smile, dobree, ale podstawa sądzę 26.4?

12

Tak właśnie.

13

A co w przypadku kiedy w wyjaśnieniach wykonawca wpisał by że to jego podpis a ja mam dalej wątpliwości to po wezwaniu do wyjaśnień mógłbym wezwać do uzupełnienia jako nieczytelny czy tak?

14

MIRAS napisał/a:

A co jeśli wykonawca odpowie: "Podpis jest dobry", a będzie zły.? Wezwałbym  do złożenia dokumentu, nie kwestionując ważności podpisu ale jego czytelność.

Jak odpowie ,że dobry to znaczy ,że dobry na jakiej podstawie można twierdzić ,że zły

15

Ano można, jeżeli na f.ofertowym podpisał się czytelnie a jeszcze na innych nieczytelnie a podpis nieczytelny niczym nie przypomina podpisu wykonawcy to jak tu zostawić ofertę w spokoju?

16

najlepiej zażądaj wzory podpisów ! przesadzacie

17

Myszy miałem kiedyś przypadek że wykonawcy sprawdzali oferty i stwierdzali że na niektórych załącznikach jest parafka innej osoby, i......, po sprawdzeniu mieli rację, więc nie pisz że przesadzamy jeżeli bez dokładnej analizy widać że za zgodność potwierdziła inna osoba.

18

Marcel a widziałeś te dokumenty? jeżeli Wykonawca na zapytanie Zam. stwierdza ,że to jego podpis to nie uznasz

19

myszy1953 napisał/a:
MIRAS napisał/a:

Jak odpowie ,że dobry to znaczy ,że dobry na jakiej podstawie można twierdzić ,że zły

Nie ma takiej podstawy - nie twierdzę że jest zły, ale nieczytelny w sensie że nie jestem w stanie stwierdzić kto podpisał ten dokument.

20

Miras, powrócę jeszcze na chwilę do tematu, jednak jak pisałem, czynność wezwania do uzupełnienia powinna zostać poprzedzona wyjaśnieniami, potwierdzone z dobrego źródła wink

21

Marcel - co to znaczy ? - " czynność wezwania do uzpełniona powinna  zostać poprzedzona wyjaśnieniami,  potwierdzone z dobrego źródła"  Przecież zamawiający to nie CBA lub CBŚ.

22

Karolk tutaj chodzi o podpis, więc jeżeli różni się na jednym  lub dwóch dok. od pozostałych złożonych w ofercie to jest coś nie tak!, np wszystkie zał. podpisane czytelnie imieniem i nazwiskiem a  inne dwa parafką niczym nie przypominającą i nie identyfikującą wykonawcy, po to są właśnie wyjaśnienia i ewentualne wezwanie do uzupełnienia.

23

Witam, wezwałem jednak do wyjaśnień, okazało się że tych dwóch dok. nie podpisał wykonawca a pracownik gdyż właściciela w dniu składania ofert nie było smile, więc teraz spokojnie mogę wzywać do uzupełnienia, dzięki serdeczne za pomoc.

24

No i OK!

25

i wszystko jasne !