1

Temat: Referencje- gdy ich wystawca jest zamawiający

W ofercie wykonawca wykazał usługę, wykonywana na rzecz zamawiającego, lecz referencje nie potwierdzają należycie wykonania niniejszej usługi (obejmuja jedynie 2 miesiace jej wykonywania a zamawiający wymagał wykonania min. rocznej usługi). Czy winnam wezwać wykonawce do uzupełnienie oferty- referencji? Czy wystarczy jakieś oświadczenie Zamawiajacego, że do dnia dzisiejszego usługi te sa nalezycie wykonywane?
Faktycznie to zamawiajacy wezwie wykonawcę do uzupełnienia referencji, wykonawca zwórci sie do nas o referencji (otrzyma je z potwierdzeniem nalezytego wykonywania) a potem wykonawca jako uzupełnienie oferty złozy referencje do tego samego Zamawiającego.
Czy wezwać wykonawce do uzupełnienie?

2

Odp: Referencje- gdy ich wystawca jest zamawiający

Z referencji ma wynikać należyte wykonanie a nie koniecznie okres/wartość, itp. A z wykazu ma wynikać okres wykonywania. To potwierdzają wyroki KIO, co mam nadzieję, że zaraz stosownym wyrokiem zarzuci karolk.

3

jeżeli  jest to usługa okresowa? to uznać

4

Zgadzam się z Darkiem W.
Na potwierdzenie tylko trzy wyroki KIO:
KIO/UZP 1190/08 z dnia 13 listopada 2008 r.
KIO 865/10 z dnia 28 maja 2010 r.
KIO 2212/10 z dnia 19 października 2010 r.

5

Referencje wystawione przez zamawiającego:
W wyroku z dnia 30 lipca 2010 r., sygn. akt KIO/UZP 1526/10, Krajowa Izba Odwoławcza zauważyła w uzasadnieniu, co nastepuje:
"Odwołujący zarzucił, że referencje wystawione dla uczestnika wykonawcy konsorcjum Autostrada Mazowsze - spółki Autostrade per l?Italia S.p.A. (strona 49 i 51) nie powinny być brane pod uwagę przez zamawiającego, gdyż spółka ta sama sobie wystawiła referencje i sama potwierdziła należyte wykonanie przez siebie usług w zakresie wdrożenia i eksploatacji systemu elektronicznego poboru opłat typu freeflow. Referencje te, jako wystawione przez sam podmiot później nimi się legitymujący, muszą być nieobiektywne i niewiarygodne nie mogą stanowić potwierdzenia należytego wykonania usługi.
Art. 48 ust. 2 lit. a tiret drugie dyrektywy 2004/18/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 31 marca 2004 r. w sprawie koordynacji procedur udzielania zamówień publicznych na roboty budowlane, dostawy i usługi (Dz. Urz. UE 32004L0018) stanowi, że dowody usług należy przedstawić w przypadku, gdy odbiorcą był nabywca prywatny, w postaci zaświadczenia wystawionego przez nabywcę, a w razie braku takiego zaświadczenia - w postaci oświadczenia wykonawcy.
W przypadku, gdy odbiorcą jest nabywca prywatny, a taka sytuacja może mieć miejsce w Europie, a ze względu na wdrażanie systemu koncesji, a także partnerstwa publiczno-pry-watnego również coraz częściej w Polsce i taka sytuacja wystąpiła w rozpoznawanym postępowaniu - odbiorca jest tym samym podmiotem co nabywca i wobec tego musi mieć prawo do wystawienia sam sobie referencji.
Natomiast odwołujący nie zakwestionował samego należytego wykonywania usługi, czyli nie kwestionował samej wiarygodności wystawionych w postępowaniu referencji. W przypadku wystąpienia nienależytego świadczenia usługi dla szwajcarskiej instytucji państwowej bądź dla odpowiedzialnego za wykonanie usługi konsorcjum, odwołujący nie miałby niepokonywalnych trudności uzyskania dokumentów, które wykazywałyby nienależyte świadczenie usługi.
Wykonawca konsorcjum Autostrada Mazowsze - przedstawiając referencje wystawione przez spółkę Autostrade per l?Italia S.p.A. - wyjaśnił, że referencje zawarte na stronach 49-51 wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu dotyczą Manualnego oraz Elektronicznego Systemu Poboru Opłat działającego na sieci autostrad objętych koncesją udzieloną spółce Autostrade per l?Italia S.p.A. Z dokumentu tego wynika, iż, istotnie, jeden podmiot może być zamawiającym, użytkownikiem, operatorem oraz wykonawcą systemu poboru opłat.
W tym stanie rzeczy, dokument potwierdzający należyte wykonanie usługi - jako wystawiony przez jej odbiorcę - zamawiający powinien uznać jako prawidłowy.
Ponadto § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 19 maja 2006 r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy, oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane (Dz. U. Nr 87, poz. 605 oraz z 2008 r. Nr 188, poz. 1155) nie ograniczył kręgu podmiotów uprawnionych do wystawiania dokumentów potwierdzających należyte wykonanie usług i w związku z tym podmiotem uprawnionym do wystawienia dokumentów jest podmiot, który bezpośrednio te usługi zlecił i odebrał, tylko on jest bowiem władny ocenić należyte wykonanie zobowiązań wynikających z umowy - tak samo wyrok KIO z 26 marca 2009 r. (KIO/UZP 315/09). Izba stwierdza, że odbiorcą takim była spółka Autostrade per l?Italia S.p.A."

6

Dzięki karolk, wiedziałem, iż na Cię można liczyć ! -:)

7

Wykonawca upiera się że przelew to jego referencje, a ja chcę nie zaliczyć mu tych referencji co podac w uzasadnieniu,
juz mu pisałam ze przelew potwierdza jedynie zapałtę za wystawiona fakture, nie ma w nim informacji o nalezytym wykonaniau zamówienia, nie ma tez nazwy szkolenia tylko wpisany nr faktury, prosiłam o uzupełnienie to przysłał mi zalacznik z jakiegoś wyjasnienia że  do referencji mozna zaliczać faktury, protokoły zdawczo odbiorce, co do ostatnich to się zgodzę zdawczo-odbiorcze bo w nich się pisze co było przedmiotem, czy sa usterki, czy prace zostały odebrene bez uwag i to jest ok .
co do faktury to nie jestem pewna, bo nie wynika z niej fakt nalezytego wykonania, chyba że kwoty zgodne z umowa a to jeszcze tez o niczym nie swiadczy.
jak postęujecie w takim wypadku z referencjami przelew bankowy  zaliczacie / czy nie przlewy

8

"Zgodnie z utrwalonym orzecznictwem Izby, fakt wykonania usługi
nie zawsze musi wiązać się z jej nale?yty wykonaniem, o czym chocia?by świadczy
instytucja kar umownych za nienale?yte wykonanie zamówienia. Zatem polecenie
przelewu a tym bardziej faktura VAT nie mo?e zostać uznane za dokument
potwierdzający nale?yte wykonanie umowy, je?eli nie zawiera w swej treści
sformułowania, które jednoznacznie to potwierdza." KIO 1085/10