1

Temat: zobowiązania podmiotów trzecich

Wykonawca wskazał, że będzie się posługiwał potencjałem technicznym innych podmiotów. Zamiast oświadczeń od tych podmiotów, załączył kopie umów w tymi podmiotami określające zasady współpracy przy wspólnym wykonywaniu zamówień. Czy takie umowy mogą być?

2

Odp: zobowiązania podmiotów trzecich

Pewnie że mogą.

3

podobno najbardziej wiarygodne     lol

4

kaskaa - rozumiem Twoje wątpliwości. Chodzi o to, że z tych umów nie wynika wprost, że wykonawca będzie dysponował zasobami niezbędnymi do realizacji zamówienia, a jedynie same zasady współpracy przy wspólnym wykonywaniu zamówień - o ile takowe będzie. Wydaje mi się że to za mało.

5

To zależy jaka jest treść, jeżeli wynika to co powinno to OK!

6

Czy Zamawiający musi żądać potwierdzenia warunku posiadania odp. zezwoleń lub konscesji od podmiotu trzeciego udostępniającego swój potencjał na zasadzie art. 26 ust. 2b PZP poprzez złożenia również przez podmiot trzeci np. zezwolenia na prowadzenie działalności ubezpieczeniowej. Chodzi o zamówienie na usługę ubezpieczenia
pozdrawiam i czekam na odpowiedź.  Z góry b. dziękuję

7

Dya napisał/a:

Czy Zamawiający musi żądać potwierdzenia warunku posiadania odp. zezwoleń lub konscesji od podmiotu trzeciego udostępniającego swój potencjał na zasadzie art. 26 ust. 2b PZP poprzez złożenia również przez podmiot trzeci np. zezwolenia na prowadzenie działalności ubezpieczeniowej. Chodzi o zamówienie na usługę ubezpieczenia
pozdrawiam i czekam na odpowiedź.  Z góry b. dziękuję

A czego to udostepnienie ma dotyczyc - wiedzy i doswiadczenia?

8

załóżmy, że wiedzy i doświadczenia jako podmiotu a nie osoby fizycznej

9

wykonawca ma posiadać zezwolenie na prowadzenie działalności ubezpieczeniowej tego się nie użycza

10

Dya napisał/a:

załóżmy, że wiedzy i doświadczenia jako podmiotu a nie osoby fizycznej

Ja nie rozumiem do konca o co Dya pytasz, tzn. o jakiej sytuacji piszesz.
Jesli zachodzi taka o jakiej pisze myszy ze podmiot trzeci udostepnia wykonawcy uprawnienia do wykonywania dzialalnosci o ktorych mowa w art. 22 ust. 1 pkt 1 - to tak  jak napisala myszy - tego sie nie udostepnia na zasadzie art. 26 ust. 2b. To musi spelniac wykonawca sam, bez niczyjej pomocy.
A jesli faktycznie chodzi o udostepnienie wiedzy i doswiadczenia w branzy ubezpieczeniowej przez podmiot trzeci, to nie wymagasz koncesji lub zezwolen od podmiotu trzeciego, tylko od wykonawcy ktory sklada oferte.

11

dokładnie jak Karo
a pytanie było o potencjał techniczny ( dla mnie to raczej np. park maszynowy, urządzenia techniczne, sprzęt) potencjał kadrowy to ludzie - zapis nioedopracowany

12

myszy1953 napisał/a:

dokładnie jak Karo
a pytanie było o potencjał techniczny ( dla mnie to raczej np. park maszynowy, urządzenia techniczne, sprzęt) potencjał kadrowy to ludzie - zapis nioedopracowany

tak jak myszy

13

Mam pytanie odnośnie udostępniania potencjału technicznego. Wykonawca w ofercie wskazał w ofercie w miejscu gdzie należało wpisać miejsce realizacji szkolenia Gdańsk bez podania jakiegokolwiek adresu ani ewentualnej podstawy dysponowania lokalem. Wezwaliśmy do wyjaśnień jakie jest miejsce realizacji szkolenia (dokładnie) oraz jeżeli podstawa dysponowania tym lokalem jest inna niż własność do przedstawienia zobowiązania do udostępnienia lokalu na czas trwania szkolenia. Jednak Wykonawca się nieodezwał. Co z tym dalej zrobić? Właściwie nie przedstawił miejsca realizacji szkolenia bo równie dobrze mógł wpisać POLSKA.

14

A ja się zastanawiam czy dobrze opisał to zamawiający, a mianowicie jak ma wykazać wykonawca miejsce szkolenia, w sumie to wykonawca je wskazał smile

15

a to miejsce szkolenia było oceniane ? oferta tania ale w Suwałkach a droższa w miejscowości zamawiającego, która korzystniejsza ?