1

Temat: PILNE zobowiazanie innego podmiotu

w wykazie osob, które beda uczestniczyc w wykonywaniu zamówienia wskazano osobę - umowa cywilno prawna i pisemne zobowiązanie tej osoby.
w specyfikacji mam zapi, ze jezeli wykonawcabdzie polegał na wiedzy , doswiadczeniu, potencjale techniczym, osobach zdolnych do wykonania zamówienia to zamawiajacy wymaga w odniesieniuj do tych pomiotow przedstawienia dokumentów potwierdzających bark podstaw do wykluczenia (zus, us, krk...)
czy ta osoba musi dołaczyc te dokumenty???

2

Odp: PILNE zobowiazanie innego podmiotu

Jeżeli ma umowę cywilno-prawną to moim zdaniem dysponuje tą osobą bezpośrednio.

3

czy te osoby z wykazu są wykonawcami ? sa osobami , które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia jak np. kierownik budowy , kierownik robót ,projektant itd.

4

OSOBY Z WYKAZU TO KIEROWNIK ROBÓT I W KOLUMNIE INFO O PODSTAWIE DO DYSPONOWANIA MA WPISANĄ UMOWA CYWILNA I DOŁCZONE DO OFERTY PISEMNE ZOBOWIĄZANIE TEJ OSOBY

5

O TRESCI " W PRZYPADKU WYGRANIA PRZETARGU OSWIADCZAM, ZE ZOBOWIAZUJE SIE PEŁNIC F KIEROWNIKA....

6

czyli nie dotyczy US,ZUS , KRK

7

Nawet wspomniana umowa nie jest potrzebna. Oświadczenie moim skromnym zdaniem w zupełności wystarcza.

Przy okazji: osoby z wykazu osób z zasady nie są wykonawcami.

8

goska1 napisał/a:

w wykazie osob, które beda uczestniczyc w wykonywaniu zamówienia wskazano osobę - umowa cywilno prawna i pisemne zobowiązanie tej osoby.
w specyfikacji mam zapi, ze jezeli wykonawcabdzie polegał na wiedzy , doswiadczeniu, potencjale techniczym, osobach zdolnych do wykonania zamówienia to zamawiajacy wymaga w odniesieniuj do tych pomiotow przedstawienia dokumentów potwierdzających bark podstaw do wykluczenia (zus, us, krk...)
czy ta osoba musi dołaczyc te dokumenty???

Nie ma potrzeby by oni te dokumenty składali.

9

przeciwnie, skoro Z. zażądał w siwz aby w przypadku posługiwania się osobami trzecimi (zobowiązanie) przedstawienia dokumentów m.in. \zus to muszą one być
osoby te nie są wykonawcami ale to wykonawca ma przedłożyć dokumenty dotyczące tych podmiotów

10

Biorąc pod uwagę przywołane brzmienie art. 26 ust. 2b ustawy - Prawo zamówień publicznych należy stwierdzić, iż § 1 ust. 2 rozporządzenia znajduje zastosowanie do przypadków, gdy wykonawca ubiegający się o udzielenie zamówienia powołuje się na osoby zdolne do wykonania zamówienia należące do innych podmiotów, tj. podmiotów, które dysponują takimi osobami. W takim przypadku mamy do czynienia z dysponowaniem przez wykonawcę osobami zdolnymi do wykonania zamówienia w sposób pośredni (dysponowanie pośrednie). A contrario należy uznać, iż przepis § 1 ust. 2 rozporządzenia nie znajduje zastosowania do przypadków, gdy to sam wykonawca dysponuje takimi osobami (dysponowanie bezpośrednie).

11

no tak wywód ciekawy ale mnie nie przekonuje - (osoba jest podmiotem  i nigdzie nie ma mowy  czy w przypadku dyskonowania bezpośredniego ....

12

nie bardzo rozumiem ? osoba deklarowana na stanowisko kierownika budowy ma złożyć zam. dokumenty ,że płaci zus i us - aby być kierownikiem budowy należy mieć stosowne uprawnienia i być członkiem wlaściwej izby
1817. paragraf 1.2 podmioty będą brały udział w realizacji zamówienia ....a kierownik budowy jest uczestnikiem procesu budowlanego

13

Marcel napisał/a:

Biorąc pod uwagę przywołane brzmienie art. 26 ust. 2b ustawy - Prawo zamówień publicznych należy stwierdzić, iż § 1 ust. 2 rozporządzenia znajduje zastosowanie do przypadków, gdy wykonawca ubiegający się o udzielenie zamówienia powołuje się na osoby zdolne do wykonania zamówienia należące do innych podmiotów, tj. podmiotów, które dysponują takimi osobami. W takim przypadku mamy do czynienia z dysponowaniem przez wykonawcę osobami zdolnymi do wykonania zamówienia w sposób pośredni (dysponowanie pośrednie). A contrario należy uznać, iż przepis § 1 ust. 2 rozporządzenia nie znajduje zastosowania do przypadków, gdy to sam wykonawca dysponuje takimi osobami (dysponowanie bezpośrednie).

Zgadzam sie z Marcelem. Osoba fizyczna zatrudniona na podstawie umowy cywilnoprawnej to nie jest podmiot trzeci.

14

I wszystko na temat smile

15

Marcel napisał/a:

I wszystko na temat smile

I tego się trzymajmy

16

dzieki za rozjasnienie tematu

17

danaug napisał/a:

no tak wywód ciekawy ale mnie nie przekonuje - (osoba jest podmiotem  i nigdzie nie ma mowy  czy w przypadku dyskonowania bezpośredniego ....

Dla danaug - W Przetargach Publicznych z listopada 2010 jest artykul "Osoba fizyczna w roli udostepniajacego cz. 2" przywolane sa wyroki KIO 1170/10, 1325/10 z ktorych wynika ze jezeli wykonawce z samozatrudnionym laczy wiez oparta na umowie zlecenia czy tez umowie o dzielo to nie ma obowiazku zalaczania do wniosku/oferty pisemnego zobowiazania tej osoby (gdyz mamy do czynienia z dysponowaniem bezposrednim). Dodatkowo - sklady orzekajace nie widza przeszkod, by pracownik zobowiazal sie do dodatkowych prac we wlasnym imieniu takze poza podstawowym stosunkiem laczacym go z pracodawca.

18

Dzięki Karo ale moje wątpliwości nie w tym kierunku -czy z tych wyroków wynika że os. fizyczna nie jest podmiotem zobowiazanym do dostarczenia np zaśw. z US jeżeli Z. tego żądał?

19

"Jeżeli będzie dysponował", to wówczas jeżeli zamawiający żądał ZUS US od tych podmiotów muszą być załączone, jeżeli natomiast dysponuje taką osobą (umowa cywilno-prawna), takiego obowiązku już nie ma.

20

danaug napisał/a:

Dzięki Karo ale moje wątpliwości nie w tym kierunku -czy z tych wyroków wynika że os. fizyczna nie jest podmiotem zobowiazanym do dostarczenia np zaśw. z US jeżeli Z. tego żądał?

Wg mnie skoro os. fizyczna nie jest innym podmiotem w rozumieniu art. 26.2b Pzp, to nie trzeba od niej niczego zadac, skoro przepis rozporzadzenia w sprawie dokumentow wyraznie wspomina "jezeli wykonawca wykazujac spelnianie warunkow udzialu w postepowaniu polega na zasobach innych podmiotow na zasadach okreslonych w art. 26.2b...." Czyli dla osoby fizycznej § 1.2 rozporzadzenia w sprawie dokumentow po prostu nie ma zastosowania, bo nie o nich w nim mowa.

21

danaug napisał/a:

przeciwnie, skoro Z. zażądał w siwz aby w przypadku posługiwania się osobami trzecimi (zobowiązanie) przedstawienia dokumentów m.in. \zus to muszą one być
osoby te nie są wykonawcami ale to wykonawca ma przedłożyć dokumenty dotyczące tych podmiotów

odpowiedź zawarta w pytania nie są Wykonawcami  po co zam. zaświadczenie ZUS i US osób pelniących samodzielne funkcje w budownictwie

22

osoba ta nie ubiega się o udzielenie zamówienia publicznego więc wykonawcą wg definicji ustawy pzp  nie jest i tyle na ten temat

23

jak wyżej myszy

24

mogę na Ciebie liczyć Nina co prawda powiedziałam pa ale już śledzie zrobiłam , wódka się mrozi i 8 marca u nas płacą 13 pensję Huraaaaaaaaaa!!

25

Hmm, ja już o 13-ce zapomniałem ;(