1

Temat: dostawa książek

mamy zamiar zakupić niezbędne pomoce dydaktyczne dla szkół tzn książki, moje pytanie jest taki czy dokonując takiego zakupu mogę podać konkretny tytuł i autora książki? czy takie działanie jest dopuszczalne. niegdy nie kupowaliśmy książek więc nie wiem jak prawidłowo powinno się okkreślić przedmiot zamówienia na książki

2

Odp: dostawa książek

Możesz. Takie działanie jest dopuszczalne.

3

Jest dopuszczalne smile

4

dzięki

5 (edytowany przez mateusz 2012-02-20 18:55:11)

Marcel napisał/a:

Jest dopuszczalne smile

Czyli można wpisać tytuł i autora podręcznika/książki.

Jest na to jakaś "podkładka" ?

6

"Po pierwsze, nie można zgodzić się z poglądem, według którego zakazane jest opisywanie przedmiotu zamówienia na zakup książek poprzez oznaczenie ich tytułu i autora. Wręcz przeciwnie, wypełnienie dyspozycji art. 29 ust. 1 ustawy Pzp, który wymaga, by przedmiot zamówienia opisany został w sposób jednoznaczny i wyczerpujący za pomocą dostatecznie dokładnych oraz zrozumiałych określeń, przy uwzględnieniu wszystkich wymagań i okoliczności mogących mieć wpływ na sporządzenie oferty, stwarza konieczność wskazania przez zamawiającego konkretnych tytułów, jakich dostarczenia oczekuje od wykonawcy. Inaczej zamawiający nie miałaby możliwości porównania i oceny złożonych ofert. Powyższy sposób opisu przedmiotu zamówienia nie narusza art. 29 ust. 3 ustawy Pzp, który ustanawia zakaz wskazywania znaków towarowych, patentów czy pochodzenia. Określenie tytułów książek i ich autorów nie jest bowiem wskazaniem znaku towarowego, patentu czy pochodzenia, chociaż może w pewnych okolicznościach wskazywać na konkretnego wydawcę, jeżeli jako jedyny uzyskał on prawo do wydania danego utworu. W takim jednak przypadku efekt konkurencji będzie zachowany poprzez rywalizowanie o uzyskanie zamówienia przez różne podmioty zajmujące się dystrybucją utworów wydawanych przez tego wydawcę. "

Szczegóły:
http://orka2.sejm.gov.pl/IZ6.nsf/main/57DD4BC0

7

Dzięki, podoba mi się to rozwiązanie smile
Czy analogicznie można postąpić w przypadku programów multimedialnych ? Tzn, czy mogę wpisać pełna nazwę jakiegoś programu ?

8

Ciężko powiedzieć co to za programy itd., lecz na pierwszy rzut chyba raczej nie.

9

Ok, dzięki