1

Temat: KRK a miejsce zamieszkania

Witam,

pojawiła się nastepująca wątpliwość, być może ktoś z Państwa będzie w stanie odpowiedzieć:

W przetargu złożono ofertę, w której członek zarządu jest obcokrajowcem i posiada obywatelstwo państwa z UE, ale nie posiada polskiego obywatelstwa. Przedstawiono zaświadczenie z KRK w art.24 ust. 4-8, wskazując w nim miejsce zamieszkania - konkretny adres w Polsce. Siedziba oferenta była w Polsce. My to zaświadczenie zaakceptowaliśmy, innych formalnych błędów też nie było. Wybraliśmy ofertę tego oferenta.

Tymczasem inny z uczestników tego postępowania złożył odwołanie do KIO od wyboru oferty i wskazuje nasz błąd, że uznaliśmy to zaświadczenie. Agrumentuje, że skoro członek zarządu jest obywatelem innego państwa to musi przedstawić zaświadczenie (równoważne) z art. 24 ust. 4-8 z tego kraju, a nie z Polski. W SIWZ zapisaliśmy tak jak w ustawie , że wykonawcy mający siedzibę lub miejsce zamieszkania w Polsce składają KRK polskie, a pozostali ze swojego kraju.

W związku z tym powstaje pytanie:
Czy mamy uznać to zaświadczenie, czy nie?
Czy możemy wezwać wykonawcę, żeby udowodnił miejsce zamieszkania? Jeśli mamy go wezwać do udowodnienia miejsca zamieszkania, to jaki dokument ma to być?
Termin 'miejsce zamieszkania' nie jest określony w przepisach dosłownie.
Co dalej robić?

2

Odp: KRK a miejsce zamieszkania

siedziba wykonawcy na terenie Polski, miejsce zamieszkania w Polsce - tylko KRK
siedziba wykonawcy na terenie Polski , miejsce zamieszkania poza polską - wtedy zgodnie z rozp. paragraf 2 ust.2
moim zdaniem dobrze oceniono ofertę

3

a jak mógł złożyć odwołanie ? tylko na swoje wykluczenie ,a nie na niewykluczenie innego wykonawcy

4

no chyba ,że postępowanie pow. progów 11.8

5

myszy1953 - sam ze sobą prowadzisz polemikę? wink

6 (edytowany przez Marcel 2011-03-09 12:33:11)

Moim zdaniem jest ok.
No myszy daje czadu wink

7

Do Gaco007 - jeżeli wykonawca krajowy, podmiot krajowy, to zrobiliście ok.

8

nikt mnie nie słucha - przechodzę w fazę obserwacji    cool

9

Ależ wszyscy cię bacznie słuchają.

10

I obserwują smile

11

Witam ponownie.

Przede wszystkim dziękuję serdecznie za odpowiedź i chwilę refleksji nad tą sprawą.

Tak, postępowanie było powyżej progów 11.8.
Odwołanie było złożone na wybór oferty i przy okazji podniesiony zarzut o niewłaściwe uznanie tego zaświadczenia z KRK.

Czy ja miałem obowiązek zwrócić się o wyjaśnienie zaświadczenia z KRK, czy aby na pewno zamieszkuje ten członek zarządu w Polsce, skoro jest obywatelem UE? Nie znam takiego przepisu, oferent oświadczył i tyle. Czy miałem obowiązek wezwać do uzupełnienia o jakieś zaświadczenie o miejscu zamieszkania?

Na pewno na rozprawie spytają mnie, dlaczego uznałem to zaświadczenie.
Czy ktoś z Państwa może podpowiedzieć, co ja powinienem odpowiedzieć na tak postawione na rozprawie pytanie?

12

no nie w wyniku oceny ofert wynika  że wyk nie podlega wykluczeniu teraz czekasz na ruch KIO

13

vide rozporządzenie

14

w rozprawie o ile do niej dojdzie winien uczestniczyć rownież prawnik i on powinien bronić oprócz Ciebie stanowiska zam. Powodzenia

15

Ok, dziękuję raz jeszcze.
Dam znać jak się to wszystko skończyło, oby nie skończyło się pisaniem CV.

16

myszy1953 napisał/a:

siedziba wykonawcy na terenie Polski, miejsce zamieszkania w Polsce - tylko KRK
siedziba wykonawcy na terenie Polski , miejsce zamieszkania poza polską - wtedy zgodnie z rozp. paragraf 2 ust.2
moim zdaniem dobrze oceniono ofertę

A ja ma siedzibę w Polsce, a adres zamieszkania członka zarządu w Niemczech i zaświadczenie z KRK (3szt.  )
a także zaśw. z Federalnego Urzędu Sprawiedliwości dla Niemca z adresem zamieszkania w Polsce...
Teraz to już nic nie rozumiem.

17

zgodnie z par. 4.1. rozporządzenia w sprawie dokumentów liczy się faktycznie siedziba i miejsce zamieszkania - jeżeli miejsce zamieszkania w Polsce to obowiązkowo KRK nawet jeżeli to obywatel innego kraju niekoniecznie UE

Jeżeli Niemiec ma adres zamieszkania na terenie Polski to powinno być KRK, w tym momencie zaświadczenie z FUS z Niemiec jest niewystarczające, a nawet niepotrzebne
W takim wypadku trzeba po prostu wezwać do uzupełnienia, tylko przypomnij wykonawcy od datach - chyba że oprócz zaśw. z FUS ten sam Niemiec ma także KRK to to wtedy jest o.k.