1

Temat: opłacona polisa?

Czy był już taki przypadek:
W warunkach udziału w postępowaniu dot. sytuacji ekonomicznej i finansowej Z uzna za spełniony, jeżeli W wykaże jest ubezpieczony od oc na min 100000 zł i w celu potwierdzenia w wykazie oświadczeń i dokumentów Z zażądał opłaconej polisy a w przypadku jej braku inny dokument że W jest ubezpieczony od oc w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia.
W ofercie W przedstawił zaświadczenie z PIIB że Pan J.S. / właścieil firmy jest członkiem Izby i posiada ubezpieczenie od oc do dn 31.07.2011r.
Czy taki dokument można przyjąć, sprawę wyjaśnić, uzupełnić czy ofertę odrzucić?

2

Odp: opłacona polisa?

Jak rozumiem zam. są usługi projektowe ?

3

myszy1953 napisał/a:

Jak rozumiem zam. są usługi projektowe ?

właśnie, że nie. Są to roboty budowlano-elektryczne PN.

4

jest to jego indywidualne ubezpieczenie jako członka właściwej izby zawodowej bo pewnie ma uprawnienia i aby wykonywać zawód taką opłatę musi wnieść ale prowadząc działalność gospodarczą dotyczącą  wykonawstwa powinien przedłożyć oc prowadzonej działalności

5

myszy1953 napisał/a:

jest to jego indywidualne ubezpieczenie jako członka właściwej izby zawodowej bo pewnie ma uprawnienia i aby wykonywać zawód taką opłatę musi wnieść ale prowadząc działalność gospodarczą dotyczącą  wykonawstwa

to wiem i ok, tzn. że musi uzupełnić polisę oc na działalność zgodnie z art. 26 ust. 3 ?

6

tak

7

myszy1953 napisał/a:

tak

dzięki. To może jeszcze jedno: w innej polisie do imienia i nazwiska dopisana jest ręcznie nazwa firmy? - oczywiście za zgodność z oryginałem.
co w tym przypadku: uzupełnienie czy wyjaśnienie czy jakaś lewizna?

8

polisa opłacona ?

9

Wykonawcy już się nauczyli ,że powinni dołączyć dowód opłacenia składki jak na raty to dowody opłacenia kolejnych rat
wyjaśniłabym bo nie wiadomo czyj dopisek

10

myszy1953 napisał/a:

polisa opłacona ?

Jak najbardziej opłacona z długim terminem, ale właśnie do nazwiska ręcznie dopisana jest nazwa firmy pod którą prowadzi działalność!

11

możesz zażądać oryginału

12

myszy1953 napisał/a:

możesz zażądać oryginału

I tak właśnie postąpię! i zobaczymy . dzięki

13

powodzenia

14

Polisa do uzupełnienia.

15

andrew73 napisał/a:
myszy1953 napisał/a:

jest to jego indywidualne ubezpieczenie jako członka właściwej izby zawodowej bo pewnie ma uprawnienia i aby wykonywać zawód taką opłatę musi wnieść ale prowadząc działalność gospodarczą dotyczącą  wykonawstwa

to wiem i ok, tzn. że musi uzupełnić polisę oc na działalność zgodnie z art. 26 ust. 3 ?

1. No i uzupełnił polisę z w/w art. i ............podpisana z dniem dzisiejszym!!!!
I co z tym klientem zrobić? Z jakiego artykułu go wykluczyć a ofertę odrzucić!! - czy taka jest kolej postępowania?

16

Podpisana może być ale od kiedy obowiązuje, jeżeli po otwarciu ofert to wykonawca nie spełnia warunku udziału w postępowaniu.

17

myszy1953 napisał/a:

możesz zażądać oryginału

I dostałem do wglądu oryginał polisy w obecności oferenta, kórą zkserowałem a oferent podpisał za zgodność. Identyczna sytuacja: w oryginale ręcznie dopisana nazwa firmy, pod którą działa.
Przyjmę polisę jako uzupełnienie z art. 26 i temat chyba zamknę - jego oferta ma cenę dość wygórowaną - nie będzie się liczył.

18

Marcel napisał/a:

Podpisana może być ale od kiedy obowiązuje, jeżeli po otwarciu ofert to wykonawca nie spełnia warunku udziału w postępowaniu.

Jest napisane na końcu, że umowę ubezpieczenia zawarto w .................................dn. 15.03.2011r.  Koniec okresu ubezpieczenia do: 2012-03-15 24:00
Po otwarciu to na pewno (było 7.03.) - to domyślam się, że wykluczyć jego z art. 24 ust. 2 pkt 4 a ofertę odrzucić....???

19

A odrzucasz na podst. art. 24 ust 4 - oferte wykonawcy wykluczonego uznaje sie za odrzucona

20

andrew73 napisał/a:
myszy1953 napisał/a:

możesz zażądać oryginału

I dostałem do wglądu oryginał polisy w obecności oferenta, kórą zkserowałem a oferent podpisał za zgodność. Identyczna sytuacja: w oryginale ręcznie dopisana nazwa firmy, pod którą działa.

Przyjmę polisę jako uzupełnienie z art. 26 i temat chyba zamknę - jego oferta ma cenę dość wygórowaną - nie będzie się liczył.

21

andrew73 napisał/a:
myszy1953 napisał/a:

możesz zażądać oryginału

A nie spytales skad ten dopisek? smile
A dolaczyl zaswiadczenie z ewidencji dzialalnosci gosp.? Ma tam wymieniona jedna dzialalnosc czy kilka?
Jesli jedna, czyli ta w ramach ktorej zlozyl Ci oferte, adres pod ktorym prowadzi dzialalnosc jest zgodny z tym na polisie, i z tresci polisy wynika ze dotyczy ona ubezpieczenia od odpowiedzialnosci cywilnej w zakresie prowadzonej dzialalnosci (zwiazanej z przedmiotem zamowienia) to bym te polise uznala.

22

"A dolaczyl zaswiadczenie z ewidencji dzialalnosci gosp.? Ma tam wymieniona jedna dzialalnosc czy kilka?"
a wolno ?

23

myszy1953 napisał/a:

"A dolaczyl zaswiadczenie z ewidencji dzialalnosci gosp.? Ma tam wymieniona jedna dzialalnosc czy kilka?"
a wolno ?

Wolno smile Juz kiedys byla na forum dyskusja.
Wyroki 1865/10 i 1878/10.

24

Karo napisał/a:
andrew73 napisał/a:
myszy1953 napisał/a:

możesz zażądać oryginału

A nie spytales skad ten dopisek? smile
A dolaczyl zaswiadczenie z ewidencji dzialalnosci gosp.? Ma tam wymieniona jedna dzialalnosc czy kilka?
Jesli jedna, czyli ta w ramach ktorej zlozyl Ci oferte, adres pod ktorym prowadzi dzialalnosc jest zgodny z tym na polisie, i z tresci polisy wynika ze dotyczy ona ubezpieczenia od odpowiedzialnosci cywilnej w zakresie prowadzonej dzialalnosci (zwiazanej z przedmiotem zamowienia) to bym te polise uznala.

No nie wypadało mi. Pomyślałby, że jestem jakiś agent Tomek!! Kończąc zostawiam to już w spokoju, bo skończyły się już wyjścia.
A propo: czy w dniu wysłania Wykonawcy o odrzuceniu jego oferty, można zawiadomić o wyborze najkorzystniejszej oferty?  Chyba powinienem!! - chyba,że się mylę?

25

Zgodnie z art. 92 ust. 1 zawiadamiasz jednoczesnie wszystkich wykonawcow o wszystkich czynnosciach czyli: wyborze oferty najkorzystniejszej, odrzuconych ofertach i wykonawcach wykluczonych + info o terminie po uplywie ktorego umowa moze byc zawarta.