Temat: 137000 czy 211000?
dla powiatu (starostwa) dla dostaw lub usług obowiązuje kwota 137000 czy 211000?
wydaje mi sie ze 137000 ale chcialbym sie upewnic.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych → 137000 czy 211000?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
dla powiatu (starostwa) dla dostaw lub usług obowiązuje kwota 137000 czy 211000?
wydaje mi sie ze 137000 ale chcialbym sie upewnic.
211, toć to podsektor samorządowy
dokładnie 211 jestem z powiatu:)
no to super, bo moze dzieki temu nie przekrocze progu unijnego.
wielkie dzieki za pomoc
a czemuz to tak sie boisz tej unii
jesli nie przekroczysz progow powodujacych kontrole UZP to nie jest tak zle
glowa do gory! i nie ma sie co bac tych strasznych PROGOW
Hola Hola.
Przepis brzmi :
§ 1. Urzędowi Oficjalnych Publikacji Wspólnot Europejskich ogłoszenia dotyczące zamówień przekazuje się, jeżeli wartość zamówień:
1) udzielanych przez zamawiających z sektora finansów publicznych, w rozumieniu przepisów o finansach publicznych, z wyłączeniem "państwowych szkół wyższych", "jednostek badawczo-rozwojowych", "państwowych instytucji kultury oraz podsektora samorządowego", a także udzielanych przez "zamawiających będących innymi państwowymi jednostkami organizacyjnymi nieposiadającymi osobowości prawnej", jest równa lub przekracza wyrażoną w złotych równowartość kwoty:
a) 137.000 euro - dla dostaw lub usług,
b) 5.278.000 euro - dla robót budowlanych;
2) udzielanych przez zamawiających innych niż określeni w pkt 1, z wyjątkiem zamówień, o których mowa w pkt 3, jest równa lub przekracza wyrażoną w złotych równowartość kwoty:
a) 211.000 euro - dla dostaw lub usług,
b) 5.278.000 euro - dla robót budowlanych;
Jesteś jednostką sektora finansów publicznych, więc jeśli nie jesteś instytucją kultury sektora samorządowego (np. muzeum), której wyłączenie zawarte w ust. 1 dotyczy ("państwowych instytucji kultury oraz podsektora samorządowego"), a nie jesteś,
to 137 000 euro.
Przykro mi.
Powodzenia
Mi też jest przykro bo błądzisz Arturze...
Nie ma czegoś takiego jak instytucja kultury podsektora samorządowego - są za to samorządowe instytucje kultury - polecam ustawe o organizowaniu i prowadzeniu działalności kulturalnej.
Gdyby miało być jak piszesz to przepis by brzmiał: "państwowych i samorządowych instytucji kultury". Brzmienie przepisu w rozporządzeniu wyłącza cały podsektor samorządowy z przesyłania ogłoszeń do Unii poniżej 211 tys euro
Marko0 ma rację w 200%:)
A mi teraz nie jest przykro, bo jestem nja etapie organizowania przetargu na dostawy o wartości ponad 800 000 zł i z tego wynika, że nie będę się bawił w procedury UE.
Przyznam się, że miałem cichą nadzieję, że dla całego podsektora samorządowego próg wynisi 211 000 euro, bo tak na początku myślałem. Jednak jak przeczytałem rozp. to zwątpiłem i zacząłem się przygotowywać do procedury UE. Komplikowało mi to sprawę, bo umowa kończy się niedugo więc czasu mało, gdz okres od ogoszenia do skadania ofert pryz UE dlugi, ale teraz mam go dość.
Przględnąłem jeszcze raz różne papierzyska i przyznaję Ci rację, przepraszam raczej Wam.
Dzięki za uchronienie od pomyłki.
Pozdrawiam
to dobrze ze wymiana pogladow Ci pomogla i nie musisz bawic sie w procedury UE.
fajnie za mamy te 211.000 Euro
No. Bo te terminy moim zdaniem są lekko przesadzone, zwłaswzcza dla dostaw i usług. Zrównanie ich z robotami to bzdura ze względu na kwoty i ew. trudności przy sporządzaniu ofert. A w dodatku ten beznadziejny zapis art. 43 ust. 4 Pzp. Po co było go wprowadzać? Wystarczyło terminy w ust. 2 zmniejszyć o te 5 dni i byłoby to samo.
Ot przepis jakich w polskim prawie wiele.
Pozdrawiam
faktycznie ten artykul jest bardzo dobra reklama ustawy Pzp
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc