1

Temat: polisa

SIWZ:
1.warunek udziału -ubezpieczenie  OC w zkaresie prowadzonej działalnosci na kwote ......
2.Wymagany dokumnet : opłacona polisa lub inny dokumnet potwierdzający,ze wykonawca jest ubezpieczony od OC.Z załaczonych  dokumnetów musi jednoznacznie wynikać ,że polisa została opłacona -tak mówiła SIWZ
Oferta Wykonawcy :
polisa owszem jest -świeżutka , ale brak dowodu opłacenia bo nie upłynął jeszce termnin do wpłacenia pierwszej  raty polisy (Wykonawca ma czas do  30 marca br.)

Pytanie : spełnia warunek czy nie;  wzywać do uzupełnienia dowodu opłacenia polisy ? Czy mogę tego żadać skoro umowa polisy daje wykonawcy jescze czas na jej opłacenie.

2

Odp: polisa

Wezwać do uzupełnienia polisy, na tą chwilę warunku nie spełnia.

3

Marcel jeśli dobrze rozumiem powinien mi dostarczyc dowód opłacenia  tej polisy (lub inną polisę) .

4

i tu wychodzą idiotyzmy tej ustawy jest dobrze ale jest źle polisa wystawiona - wykonawca ubezpieczony ma jeszcze czas do zapłacenia
ta polisa będzie opłacona po terminie składania ofert !
ratuje go tylko inna

5

No chyba ,ze ma dowód opłacenia a tylko zapomniał dołączyc.

6

otóż to

7

Dzięki

8

Dokładnie, przepis opłaconej polisy jest poniekąd beznadziejny.

9

Poniekąd? Jest beznadziejny na całej linii. Polisa powinna być ważna/wiążąca/aktualna na cały czas trwania umowy (jeśli konieczne na całą umowę). Na pewno bez sensu jest opłacona polisa na dzień otwarcia ofert...

10

KIO/200/11

11

o matko 25 stron

12

Czytaj "od końca" smile

13

dzięki przyda się bardzo

14

psz napisał/a:

Poniekąd? Jest beznadziejny na całej linii. Polisa powinna być ważna/wiążąca/aktualna na cały czas trwania umowy (jeśli konieczne na całą umowę). Na pewno bez sensu jest opłacona polisa na dzień otwarcia ofert...

No to ,że polisa powinna byc ważna przez cały okres trwania umowy to już powinna regulować umowa.Trudno  na etapie postepowania przetargowego (otwarcia ofert)  narzucać Wykonawcom takie zobowiązania.

15

A jeśli umowa tego nie reguluje, to istnieje możliwość żądania oswiadczenia od Wykonawcy, że przedłoży polisę na cały okres wykonywania zamówienia?

16

przy wprowadzeniu na budowę inspektor nadzoru inwestorskiego winnien zażądać okazania polisy i przedmiotowego zobowiązania

17

myszy1953 napisał/a:

przy wprowadzeniu na budowę inspektor nadzoru inwestorskiego winnien zażądać okazania polisy i przedmiotowego zobowiązania

A czy ja muszę teraz zbierać oświadczenia od tych potencjalnych Wykonawców, którym w trakcie realizacji inwestycji wygaśnie polisa, że przedłożą mi drugą?
Moi prawnicy mówią, że powinnam tego wołać, ale na podstawie czego? -art.26 ust3 czy 4?

18

nie rozumiem , chcesz to zbierać w trakcie postępowania?

19

No tak.

20

Bez przesady.

21

przedłużenia oc na okres prowadzenia robót możesz  żądać od Wykonawcy ktory będzie realizował roboty
pozostali tylko na dzień składania ofert mają posiadać opłacone polisy

22

Takich mam doradców prawnych.

Jeszcze chcą żeby Wykonawca, który angażuje podwykonawców przedstawił umowę regulującą współpracę w zakresie podwykonawstwa.
Co wy na to?

23

Jeszcze opłatę od pełnomocnictw w ofertach 17 PLN.

24

Umowa głównego wykonawcy z podwykonawcom jak najbardziej może być, jednak opłata za pełnomocnictwo odpada.

25

w ofercie ma wskazać jakie roboty będzie wykonywał za pośrednictwem podwykonawcy a umowy również dostarcza zam. ten kto wykonuje roboty jako "generalny" przecież podwykonawca może wejść z robotami po np. paru miesiącach trwania budowy
opłata za pełnomoctwa ? jak znajdę to poszukam