1

Temat: Doświadczenie finansowane z UE

Witam ,

dostałem od zainteresowanej osoby opis przedmiotu zamówienia i warunki jakie mają spełnić wykonawcy. I mam twardy orzech do zgryzienia... otóż osoba ta wymaga aby w warunku dot. posiadania wiedzy i doświadczenia (art. 22) była wykonana co najmniej jedna usługa, która finansowana była z funduszy Unii Europejskiej. Wydaje mi się że nie mogę wskazywać źródła takiego finansowania. Czy jednak możliwy jest taki zapis?

2

Odp: Doświadczenie finansowane z UE

Moim zdaniem taki warunek nie powinien zostać postawiony jest to czyn nieuczciwej konkurencji, jeżeli jest czas to lepiej poinformować o tym Zamawiającego.

3

Tak jak Marcel. Z mojego doświadczenia wynika, że postawienie takiego warunku jest ograniczeniem konkurencji zwłaszcza w projektach współfinansowanych ze środków Unii Europejskiej. Takie zapisy w przypadku kontroli powodują nałożenie korekty finansowej zgodnie z tzw. "Taryfikatorem" dot. to kontrolerów krajowych jak i audytorów z Unii Europejskiej. Tak jak napisał Marcel jest to czyn nieuczciwej konkurencji na który można złożyć protest.

4

marcinek_com napisał/a:

Witam ,

dostałem od zainteresowanej osoby opis przedmiotu zamówienia i warunki jakie mają spełnić wykonawcy. I mam twardy orzech do zgryzienia... otóż osoba ta wymaga aby w warunku dot. posiadania wiedzy i doświadczenia (art. 22) była wykonana co najmniej jedna usługa, która finansowana była z funduszy Unii Europejskiej. Wydaje mi się że nie mogę wskazywać źródła takiego finansowania. Czy jednak możliwy jest taki zapis?

Wtedy tylko modlitwa smile