1

Temat: Orlik 2012 - idzie "nowe" w zamówieniach publicznych

Oto tresć Komunikatu Ministerstwa Sportu i Turystyki:
Ministerstwo Sportu i Turystyki uprzejmie informuje, że opracowany został dokument typowej Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia dla IV edycji programu realizowanej w roku 2011. Treść dokumentu uzgodniona została z Urzędem Zamówień publicznych oraz Centralnym Biurem Antykorupcyjnym i ostatecznie zatwierdzona przez Ministra Sportu i Turystyki Adama Giersza w dniu 24 marca 2011 r.
Dokument opublikowany został 24 marca 2011 r. na stronie internetowej programu ?Moje Boisko ? Orlik 2012? w sekcji ?Dla inwestorów? w zakładce: Dokumenty do pobrania, IV edycja 2011.
Ministerstwo Sportu i Turystyki przypomina, że zgodnie z założeniami programu jakiekolwiek zmiany typowej ?Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia? w treści:
a) rozdziału 2, punkt 2.1 i 2.2,
b) rozdziału 6, punkt 1 i 2,
mogą spowodować odstąpienie od dofinansowania inwestycji ze środków z budżetu państwa (Ministerstwa Sportu i Turystyki) i środków samorządowych (urzędów marszałkowskich).
Należy również podkreślić, iż zgodnie z rekomendacją CBA w roku 2011 przyjęto, że jedynym dozwolonym kryterium oceny ofert jest kryterium ceny.

W związku z tym komunikatem rodzi się pytanie - kto jest zamawiającym w postępowaniu o udzielenie zamówienia na realizację boisk sporowych w ramach programu "Moje Boisko - Orlik 2012" ? Przecież za przeprowadzenie postępowania ( w tym również za  treść SIWZ) odpowiada kierownik zamawiającego a nie Minister Sportu  i Turystki.  Na jakiej podstawie można narzucić odgórnie  zamawiającemu treść SIWZ oraz wbrew postanowieniom ustawy Pzp nakazać odgórnie stosować przy ocenie ofert jedyne kryterium, jakim jest cena. Gdzie jest ta samodzielność jedostek samorządu terytorialnego - gmin, powiatów i województw samorządowych ?
Co ma to wspólnego z samorządnością i samodzielnością tych jednostek ? Przecież Ministerstwo daje tylko część środków finansowych na budowę boisk.

2

Odp: Orlik 2012 - idzie "nowe" w zamówieniach publicznych

Faktycznie mnóstwo pytań, moim zdaniem to porażka jakaś, jak można odgórnie narzucać wzór SIWZ, gdzie ta samodzielność Zamawiającego?

3

Szukam celnych słów. O, mam: dziadostwo.

karolk napisał/a:

jedynym dozwolonym kryterium oceny ofert jest kryterium ceny.

To jest właśnie krok w kierunku dziadostwa.

4

karolka - to nie jedyny przykład, gdzie osoby trzecie mają wpływ na treść SIWZ. Mało tego ich wpływ zagwaratowany jest ustawowo.

5

Ja się z tym nie zgadzam. Wysłałem e- maila z kilkoma zapytaniami do Pana Jacka Sadowego - Prezesa UZP.

6

MIRAS - a na podstawie jakiej ustawy (ustaw),poza ustawą Pzp, Minister Sportu i Turystyki może wprowadzać obowiązujące zamawiającego zapisy w  SIWZ ?

7

Tragedia, zobaczymy Karol jaką otrzymasz odpowiedź.

8

ale skąd to oburzenie przerabialiśmy Fhare, Bank Światowy,  a UE nie narzuca ? przecież w 2009 i 2010 tez były wzory siwz na uzp dotyczące tych boisk

9

Ja też jestem ciekaw co miał na myśli.

Osobiście bym proponował inną interpretację: nikt do niczego nie zmusza, nie narzuca, to tylko zamawiający z własnej woli (!?) z ochotą korzystają ze wspaniałomyślnie opracowanych wzorów. Jak bowiem nie skorzystać, skoro oznacza to rezygnację z setek tysięcy dofinansowania, jak potem przekonywać wyborców (i nie tylko). Ot, taki sobie skutek naszej demokracji.
Tu przypomina się pewna komedia Pana Tyma (i nie tylko).

10

Faktycznie - tragedia. Nie omieszkaj nas o tym poinformować karolk. Aha - I dzięki za tę informację.

11

TO JUŻ BYŁO
ABW przypomina, że śledztwo dotyczyło podejrzenia naruszenia przez Ministerstwo Sportu ustawy Prawo Zamówień Publicznych. Służby specjalne badały też specyfikację warunków zamówień, które zdaniem ABW faworyzowały jeden typ sztucznej trawy, jednego producenta i jednego dystrybutora na polski rynek. Zdaniem śledczych warunki faworyzowały również wąską grupę wykonawców Orlików.

12

Wysłałem przed chwilą e-maila do Redaktora Naczelnego miesięcznika "Zamówienia Publiczne Doradca" Pana Tomasza Czajkowskiego - byłego Prezesa UZP. Ciekaw jestem jego zdania.

13

myszy1953  - znam te ustalenia CBA ale znam i wynik kontroli NIK w sprawie "Moje Boisko - Orlik 2012". To nie Minister Sportu i Turystyki jest winien naruszeń ustawy Pzp a wyłącznie zamawiający.

14

To czekamy z niecierpliwością na opinię smile

15

karolk napisał/a:

MIRAS - a na podstawie jakiej ustawy (ustaw),poza ustawą Pzp, Minister Sportu i Turystyki może wprowadzać obowiązujące zamawiającego zapisy w  SIWZ ?

To, o czym pisałem wyżej to inne niż omowiane przez Ciebie podwórko - transport kolejowy.

16

Dostałem odpowiedź z UZP  na mojego e-maila.
Najpierw jednak treść mojego e-maila z 30 marca 2011 r."
Pabianice 30 marca 2011 r.

Pan
Jacek Sadowy
Prezes
Urzędu Zamówień Publicznych

Szanowny Panie Prezesie,

Na stronie internetowej Ministerstwa Sportu i Turystyki jest publikowany następujący komunikat:
Ministerstwo Sportu i Turystyki uprzejmie informuje, że opracowany został dokument typowej Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia dla IV edycji programu realizowanej w roku 2011. Treść dokumentu uzgodniona została z Urzędem Zamówień Publicznych oraz Centralnym Biurem Antykorupcyjnym i ostatecznie zatwierdzona przez Ministra Sportu i Turystyki Adama Giersza w dniu 24 marca 2011 r.
Dokument opublikowany został 24 marca 2011 r. na stronie internetowej programu ?Moje Boisko ? Orlik 2012? w sekcji ?Dla inwestorów? w zakładce: Dokumenty do pobrania, IV edycja 2011.
Ministerstwo Sportu i Turystyki przypomina, że zgodnie z założeniami programu jakiekolwiek zmiany typowej ?Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia? w treści:
a) rozdziału 2, punkt 2.1 i 2.2,
b) rozdziału 6, punkt 1 i 2,
mogą spowodować odstąpienie od dofinansowania inwestycji ze środków z budżetu państwa (Ministerstwa Sportu i Turystyki) i środków samorządowych (urzędów marszałkowskich).
Należy również podkreślić, iż zgodnie z rekomendacją CBA w roku 2011 przyjęto, że jedynym dozwolonym kryterium oceny ofert jest kryterium ceny.

W związku z tym komunikatem rodzą się następujące  pytania
kto jest zamawiającym w postępowaniu o udzielenie zamówienia na realizację boisk sportowych w ramach programu "Moje Boisko - Orlik 2012" ? Przecież za przeprowadzenie postępowania ( w tym również za treść SIWZ) odpowiada kierownik zamawiającego (art. 18 ust.1 ustawy Pzp) a nie Minister Sportu i Turystki.
Na jakiej podstawie można narzucić odgórnie zamawiającemu treść SIWZ oraz wbrew postanowieniom ustawy Pzp  (art. 2 pkt 5 ustawy Pzp) nakazać odgórnie stosować przy ocenie ofert jedyne kryterium, jakim jest cena.
Jaka jest podstawa prawna narzucania zamawiającego określonych zapisów w SIWZ ?.
Czy rzeczywiście kierowany przez Pana Prezesa Urząd Zamówień Publicznych, uzgodnił publikowaną treść ?typowej SIWZ? ?
Czy narzucanie odgórnie jedynego kryterium oceny ofert w postaci ceny, jest zgodne z obowiązującymi Dyrektywami Unii Europejskiej?
A poza tym jak takie zapisy ?typowej SIWZ? mają  się do samodzielności  jednostek samorządu terytorialnego - gmin, powiatów i województw samorządowych ?
Co ma to wspólnego z samorządnością i samodzielnością tych jednostek ? Przecież Ministerstwo Sportu i Turystki  daje tylko część środków finansowych na budowę boisk a pozostałe części finansowane są ze środków województwa samorządowego  oraz ze środków gmin lub powiatów.

Wyrażam głębokie przekonanie, iż Pan Prezes podejmie próbę wyjaśnienia przytoczonych wyżej zapisów zamieszczonych na stronie internetowej Ministerstwa Sportu i Turystki.

Z poważaniem i wyrazami szacunku

Karol Klimek

17

Oto skopiowana treść odpowiedzi:

UZP/DP/O-KKO/

Pan
Karol Klimek

W nawiązaniu do pisma przesłanego drogą poczty elektronicznej w dniu
30.03.2011 r., w sprawie udzielenia odpowiedzi na pytania dotyczące dokumentu typowej Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia dla IV edycji programu  ?Moje Boisko ? Orlik 2012?, zamieszczonego na stronie internetowej Ministerstwa Sportu i Turystki, uprzejmie wyjaśniam, co następuje. 
W związku z przedłożeniem Prezesowi Urzędu Zamówień Publicznych przez Ministerstwo Sportu i Turystki projektu Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia, stanowiącej załącznik do założeń programowych IV edycji programu budowy kompleksów boisk sportowych pn. ?Moje boisko- Orlik 2012?, Prezes - w ramach posiadanych kompetencji - wypowiadał się na temat zgodności proponowanych zapisów specyfikacji z przepisami ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2010 r. Nr 113, poz. 759 ze zm.). Przy czym, weryfikacja podwyższa nie obejmowała oceny zasadności rozwiązań przyjętych w projekcie specyfikacji, gdyż powyższe nie leży w zakresie kompetencji Prezesa Urzędu Zamówień Publicznych. Prezes Urzędu, jako centralny organ administracji publicznej właściwy w sprawach zakresu zamówień publicznych, dąży do zapewnienia jednolitego stosowania przepisów o zamówieniach (art. 152 ust. 1 i art. 154 pkt 13 ustawy Pzp).
Kwestionowane przez Pana zapisy Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia, nie naruszają obowiązujących przepisów prawa w zakresu zamówień publicznych i nie wymagają dodatkowej interpretacji. W szczególności należy wskazać, że ustawa - Prawo zamówień publicznych w art. 91 ust. ust. 2 przewiduje, że cena może być jedynym kryterium oceny ofert. Udział zamawiającego w programach finansowania zamówień, w których wymagane jest stosowanie wyłącznie kryterium cenowego jako warunek przyznania środków  finansowych, nie może podlegać kontroli i ocenie Prezesa Urzędu Zamówień Publicznych.
Jednocześnie, podkreślenia wymaga, że program ?Moje boisko - Orlik 2012? powstał z inicjatywy Ministerstwa Sportu i Turystyki, które jest dysponentem środków Funduszu Kultury Fizycznej, będącego źródłem finansowania projektu, koordynatorem programu oraz głównym podmiotem uczestniczącym w jego realizacji. Tym samym, instytucją właściwą do rozstrzygania wątpliwości powstałych na tle rozwiązań przyjętych w dokumencie typowej Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia dla IV edycji programu  ?Moje Boisko ? Orlik 2012?, jest Ministerstwo Sportu i Turystyki.

18

Jaki może być komentarza do tej odpowiedzi - nie ma żadanego mojego komentarza. Jest tyko bezsilność na .............. urzędników UZP.

19

Powiem tylko - tragedia na całej linii.

20

Nie wiem od kiedy (ja chciałem wejść w niedzielę 10 kwietnia br.) zablokowany jest do chwili obecnej dostęp do zakładki "Moje Boisko - Orlik 2012" strony internetowej Ministerstwa Sportu i Turystyki. Dzisiaj rano wysłałem e-maila do Dyrektora Biura Administracyjnego Ministerstwa Sportu i Turystki, które odpowiada za prowadzenie strony internetowej. Do chwili obecnej zarówno brak dostęu do zakładki, jak i odpowiedzi Pani Dyrektor Biura.

21

Zapraszam do dyskusji na temat stanowiska UZP.

22

karolk napisał/a:

Jaki może być komentarza do tej odpowiedzi - nie ma żadanego mojego komentarza. Jest tyko bezsilność na .............. urzędników UZP.

zgadzam się w zupełności - ręce opadają sad Co tu komentować...

23

Ja też wysłałem do ministerstwa -emaila z zapytaniem czy się rozmyslili czy może ich siwz podlegał tylu zastrzeżeniom, że nie mozna go było uzytkować ale jak do tej pory CISZA:)