1

Temat: Kryteria wyboru ofert oraz sposób obliczenia ceny

Witam wszystkich serdecznie,
Jestem tu po raz pierwszy i chciałbym zasięgnąć opini fachowców na temat jak w temacie a dokładniej czy Zamawiający kierując się sposobem obliczenia ceny w przetargu nieograniczonym na usługi może się kierować następującymi Kryteriami:
1-Cena 50%
2-Wyposażenie (środki do sprzątania oraz sprzęt) 20%
3-Ulga na PFRON 30%
Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich forumowiczów

2

Odp: Kryteria wyboru ofert oraz sposób obliczenia ceny

W większości przypadków i na pierwszy rzut oka - nie może.

3

i na drugi też nie

4

Więc na jakiej podstawie mogę się oprzeć zadawając pytanie Zamawiającemu o nie uczciwej konkurencji? jakie są maksymalne w/w czynniki do 100% ceny?

5 (edytowany przez Darek W. 2011-04-04 13:05:09)

I tu zapadła cisza. Wykonawca pyta. smile

6

Co do kryterium cena to musi być ale wystarczy że  waga będzie wynosić tylko 1%. A  gdzie widzisz  nieuczciwa konkurencje. To raczej nie ten kierunek.

7

mirek.sz1 napisał/a:

Więc na jakiej podstawie mogę się oprzeć zadawając pytanie Zamawiającemu o nie uczciwej konkurencji?

Podstawy niekoniecznie trzeba wskazywać, praktycznie wolno pisać byle co, podstawa sama w sobie nie załatwi problemu. To zamawiający powinien mieć problem jak poprawnie wybrnąć. Zapewne wybrnie, a być może także przekona że wszystko w porządku.

W niektórych przypadkach usług podane kryteria mogą się obronić pod względem prawnym, przynajmniej 2 pierwsze, nie wiem co zrobić z ostatnim.

8

Czyli Zamawiającemu nie da się niczego zarzucić?

9

Mirek kryterium 1 czyli cena- nie masz podstaw kwestionowania wagi tego kryterium, to zamaw. ma pełne prawo kształtowania wagi (%)
2. Tak jak napisał Hubal w niektórych usługach jak najbardziej dopuszczalne
3. Tu też nie wiem z czym to sie je.
A tak ogólnie na forum możesz otrzymać podpowiedź, wyjaśnienie problemu itp, ja natomiast mam wrażenie że Tobie chodzi  aby po prostu "dokopać" zamawiającemu. Pozdrawiam.

10 (edytowany przez mirek.sz1 2011-04-05 08:32:54)

Nie nie chcem Zamawiającemu dokopać tylko dowiedzieć się czy Zamawiający może przy obliczaniu ceny kierować w/w kryteriami a dokładniej czy np. ulga na PFRON 30% z (100% całkowitej wagi ceny) nie jest zbyt dużą składnią do  wyboru oferty? bo np firma x ma 45% ulgi na PFRON a firma Y 60% ulgi na PFROn to podczas badania oferty firma X nie ma szans na przebicie firmy Y. I jeszcze czy wszystkie 3 składniki tego kryterium są mierzalne?

11

mirek.sz1 napisał/a:

Witam wszystkich serdecznie,
Jestem tu po raz pierwszy i chciałbym zasięgnąć opini fachowców na temat jak w temacie a dokładniej czy Zamawiający kierując się sposobem obliczenia ceny w przetargu nieograniczonym na usługi może się kierować następującymi kryteriami:
1-Cena 50%
2-Wyposażenie (środki do sprzątania oraz sprzęt) 20%
3-Ulga na PFRON 30%
Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich forumowiczów

Przedmiot zamówienia: dostawa, czy usługa?

12

Twierdzę (choć są na forum inne głosy) że to zamawiajacy ma prawo kształtować, zgodnie ze swoimi potrzebami, wysokość wag (%) w poszczególnych kryteriach oraz ich ilość.
Do Z. należy w SIWZ okreslic w sposób jednoznaczny jak bedzie oceniał/mierzył te kryteria.

13

Miras są to usługi sprzątania

14

.... czyli usługi priorytetowe, czy ustawowy zakaz ustalania kryteriów oceny ofert na podstawie własciwosci wykonawcy. A 1 i 2 takimi kryteriami właśnie są - czyli niezgodne z Ppz (bez względu na wagę/ znaczenie). Vide art. 91.2 i 3

15

2- winna być warunkiem udziału w postępowaniu  - potencjał techniczny ma mieć taki a taki sprzęt
3.art.29.4b

16

MIRAS napisał/a:

.... czyli usługi priorytetowe, czy* ustawowy zakaz ustalania kryteriów oceny ofert na podstawie własciwosci wykonawcy. A 1 i 2 takimi kryteriami właśnie są - czyli niezgodne z Ppz (bez względu na wagę/ znaczenie). Vide art. 91.2 i 3

* miało być "to oznacza"

17

myszy1953 art.29 ust 4b mówi o zatrudnieniu osób niepełnosprawnych czyli np. warunkiem uczestniczenia w postępowaniu Zamawiający np żąda by Wykonawca oświadczył że zatrudnia 50% osób niepełnosprawnych, ulga PFRON jest wskaźnikiem ulg wpłat na PFRON firm jakich Wykonawca udziela firmom korzystających z jego usług dwa różne pojęcia.

18

MIRAS napisał/a:
MIRAS napisał/a:

.... czyli usługi priorytetowe, czy* ustawowy zakaz ustalania kryteriów oceny ofert na podstawie własciwosci wykonawcy. A 1 i 2 takimi kryteriami właśnie są - czyli niezgodne z Ppz (bez względu na wagę/ znaczenie). Vide art. 91.2 i 3

* miało być "to oznacza"

Lekka korekta- kryterium 2 i 3 . Reszta b/z. Mogą to byc warunki udziału.

19

Responder - punkty za czujność wink Oczywiście że 2 i 3 (czeski błąd)

20

Właśnie się oparłem na 3 do Z ciekawe co odpisze dziękuję i pozdrawiam

21

witam ponownie,
Ciąg dalszy perypetii, W/W przetargu złożyliśmy najkorzystniejszą ofertę lecz  Zamawiający nagle unieważnił przetarg na podstawie art. 93 ust 1 pkt 7, uzasadniając:
W terminie składania ofert 8 wykonawców złożyło swoje ofert. W trakcie badania i oceny ofert okazało się, że poszczególni wykonawcy różnie ziterpretowali określenie dotyczące przedmiotu zamówienia kalkulując cenę niejednolicie naliczyli podatwek od towarów i usług VAT. Wynika to z faktu, iż zamawiający w SIWZ dotyczącej przedmiotowego postępowania podał niejednoznacznie sposób obliczenia ceny ofert. Różnorodnośc interpretacji opisu sposobu obliczenia ceny (zróżnicowany podatek VAT) oraz brak mozliwości zastosowania przez zamawiającego przepisu art. 87 ustawy pzp uniemozliwia dokonania wyboru najkorzystniejszej oferty i zawarcia umowy nie powodując naruszenia zasady okreslonej w art.7 ust.1 pzp tj. zasady zachowania uczciwej konkuręcji oraz równego traktowania wykonawców. Powyższe uzasadnia okoliczności unieważnienia postępowania zgodnie z art.93 ust.1 pkt. 7 ustawy pzp.
Da się coś tu jeszcze wywalczyć?

22

vide art.146.1

23 (edytowany przez mirek.sz1 2011-05-12 10:19:19)

myszy1953 146 mówi o unieważnieniu umowy, my jako Wykonawca z pośród 8 Wykonawców przy otwarciu ofert zlożyliśmy najkorzystniejszą ofertę nie doszło jeszcze do podpisania umowy jak Zamawiający unieważnił przetarg na w/w podstawie

24

Jeżeli poniżej progów to już jest posprzątane, można 181 ale niewiele to zmieni

Jeżeli powyżej progów to jak bardzo chcecie, macie trochę czasu i trochę grosza do stracenia to zawsze można złożyć odwołanie, o ile nie upłynął termin, ale przy takich kryteriach raczej nie polecam

25

Ja już kiedyś przytaczałem wyrok KIO z dnia 1 marca 2011 r., sygn. akt KIO/313/11. Z treści jego uzasadnienia wynika wprost iż  zamawiający ma przyjąć ofertę ze stawką VAT określoną w ofercie przez konkretnego wykonawcę. Nic mu do tego jaką stawkę VAT zastosował wykonawca.
Jest to ostatnio dość jednolite stanowisko KIO.