Temat: szacunek poniżej 14 tys. ?
Czy można wszcząć postępowanie przetargiem nieograniczonym na RB poniżej progów jeżeli szacunek oscyluje i waha się w okolicach kwoty do 14000?? Chyba będzie bezpieczniej wszcząć powyżej 14 tys.?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych → szacunek poniżej 14 tys. ?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy można wszcząć postępowanie przetargiem nieograniczonym na RB poniżej progów jeżeli szacunek oscyluje i waha się w okolicach kwoty do 14000?? Chyba będzie bezpieczniej wszcząć powyżej 14 tys.?
Tylko czy nie lepiej sprawdzić raz jeszcze szacunek?, czy faktycznie nie wyjdzie powyżej 14 000 euro?, jeżeli jednak jest poniżej to ustawy nie stosuje się a ogłoszenie o zamówieniu w BZP zaznaczasz jako nieobowiązkowe.
a ogłoszenie o zamówieniu w BZP zaznaczasz jako nieobowiązkowe.
Jeżeli będzie poniżej 14000? to udzielam zamówienia i tak na podstawie regulaminu wewnętrznego, nie daję ogłoszenia w BZP. Nadmienię, że zaplanowana kwota na realizację przekracza 14000 ?.
Dlatego proponuję sprawdzić raz jeszcze poprawność oszacowania wartości zamówienia.
W zeszłym tygodniu poprosiłem 4 firmy o podanie wartości szacunkowej i do tej pory=0. Dziś do końca dnia termin. Jak nikt nie nadeśle szacunków jadę PN - lepiej tak niż odwrotnie.
To wa takim razie nie macie szacunku, a bez tego nie powinniście wszczynać procedury, to jest podstawa do określenia właściwego progu.
No nie, tego już za dużo. Cwaniaki się zebrały i mędrkują.
Ustalenie szacunkowej wartości zamówienia to bezdyskusyjny obowiązek zamawiającego, jeśli zaś chce podeprzeć się osobami trzecimi, to niech się z nimi umówi, a może i zapłaci, wtedy będzie mieć co chce, a nie żeby teraz się dziwić z braku odpowiedzi, no istne cwaniactwo
Mogę pocieszyć, że poniżej 14000 szacunek taki mało potrzebny, możecie śmiało bez ceregieli zawierać umowę, byle nie przekroczyła owej kwoty (wliczając także ewentualne roboty dodatkowe!).
Można też ogłosić przetarg, według uznania zamawiającego, ale wtedy trzeba bardziej przyłożyć się do dokumentów.
No nie, tego już za dużo. Cwaniaki się zebrały i mędrkują.
jeśli zaś chce podeprzeć się osobami trzecimi, to niech się z nimi umówi, a może i zapłaci, wtedy będzie mieć co chce, a nie żeby teraz się dziwić z braku odpowiedzi, no istne cwaniactwo
Hola, hola: cwaniaków to proszę szukać gdzie indziej!! W przeciwieństwie nie stać mnie na umawianie się i płacenie aby uniknąć przetargu. W ręcz przeciwnie wszczynam z wyższej półki!!!
No hubal troszeczkę się zagalopowałeś.
To wa takim razie nie macie szacunku, a bez tego nie powinniście wszczynać procedury, to jest podstawa do określenia właściwego progu.
Sorki Marcel ale ja mam w nosie szacowanie przy kwotach poniżej 14 tys euro. Jesli mamy w kasie np. 52. tys zł na zamówienie to je zlecamy i nie robimy żadnych szacunków . Pozdrawiam
To bardzo odważnie, powodzenia.
Jesli mamy w kasie np. 52. tys zł na zamówienie to je zlecamy i nie robimy żadnych szacunków . Pozdrawiam
No ok. A ja mam ok. 80 tys zł brutto. Po nadesłaniu ofert najniższa oferta nie podlegająca odrzuceniu to np. 67 tys. W takim przypadku będę musiał unieważnić postępowanie wewnętrzne i wszcząć ustawą PN!!!??? Chyba że jest cwaniak na forum, który utajni takie postępowanie i udzieli zamówienia poniżej 14000 ?!!
To bardzo odważnie, powodzenia.
Raczej rozsądek i pragmatyzm, odwagą a raczej głupotą byłoby podpisanie umowy na powyżej 14 tys euro .
No ok. A ja mam ok. 80 tys zł brutto. Po nadesłaniu ofert najniższa oferta nie podlegająca odrzuceniu to np. 67 tys. W takim przypadku będę musiał unieważnić postępowanie wewnętrzne i wszcząć ustawą PN!!!??? Chyba że jest cwaniak na forum, który utajni takie postępowanie i udzieli zamówienia poniżej 14000 ?!!
To się nie zastanawiaj i rób PN, chyba że dostaniesz papiery od tych firm że jednak starczy poniżej 14 tys.
Oj, jak ja słyszę że robisz procedury bez szacunku to mnie to przeraża, przeszedłem już kilkanaście kontroli i każda naprawdę każda chce szacunku, czy to poniżej czy powyżej 14 000 euro.
Marcel jeszcze pytanie co to znaczy zrobić szacunek. Jeśli telefon do hurtowni ile będzie kosztowało np. 100 przęseł ogrodzeniowych, nazywiemy szacowaniem to takowy robie. Ale głownie jest to rozmowa telefoniczna. Drugie podejście to jesli mamy na zadanie kwotę x to też jest mój szacunek. Jak sie (umiarkowanie) nie pójdzie po bandzie (żargon żuzlowy) to sie nie wygra. Pozdrawiam
Responder sądzę że chyba doskonale wiesz co to jest szacunkowa wartość zamówienia, rób jak chcesz aby wyszło ci to na zdrowie.
Jest szacunek i to 2 sztuki. Jeden szacunek ok. 50 tys. zł ((przedmiot zamówienia wyk. przez firmę) + dodałem 25 tys. (wyższy VAT, podwyżki towarów, usług, ) - w zeszłym roku, aby kwotę zaplanować na budżet 2011r. I 2 szacunek z końca marca 2011r. - mało się różniący od poprzedniego.
mam ok. 80 tys zł brutto.
To wystarczy na sygnał ostrzegawczy: konieczność stosowania Pzp wysoce prawdopodobna. W takiej sytuacji obowiązkowo przygotowujemy (zwykle zamawiamy) m.in. dokumentację techniczną zgodnie z właściwym rozporządzeniem, specyfikację techniczną i KOSZTORYS INWESTORSKI. Ten kosztorys będzie odpowiedzią na zapytanie w poście 1, a wtedy większość pomysłów w niniejszym wątku delikatnie mówiąc można sobie darować.
I to by było na tyle.
I to by było na tyle.
I o to chodziło.
Dziś jeszcze odezwał się klient do szacunku. Zobaczymy jak u niego to wyjdzie!!!
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych → szacunek poniżej 14 tys. ?
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc