1

Temat: dwie oferty

Mam dziwną sytuację otóż jedną z ofert złożyły mi  3 osoby fizyczne które podpisały umowę regulującą współprace,  jednym z załączników jest również  pełnomocnictwo, gdzie jedna z tych osób "...  ustanawia siebie do reprezentowania i zawarcia umowy.."Na tym pełnomocnictwie jest tylko podpis z pieczątką tego pełnomocnika.
1.czy tak może być?
2.czy wszystkie osoby  powinny się pod pełnomocnictwem podpisać?
Ale okazało się że następna oferta (ta sama cena) jest złożona  przez te same trzy osoby co we wcześniejszej ofercie różnica polega na tym że tutaj pełnomocnikiem ustanowiła sie inna osoba z tych trzech.
3. Czy te oferty mam odrzucić  i uznać , że jeden wykonawca złożył dwie oferty na jedno postępowanie?

2

Odp: dwie oferty

No pewnie chłopaki złożyli dwie oferty.

3

czyli odrzucić na podstawie art.89 ust1 pkt 1 nie zgodna z ustawą

4 (edytowany przez Darek W. 2011-04-04 09:53:09)

Ciekawy przypadek masz - smile. Ej tam zaraz odrzucić - A co w tej umowie regulującej współpracę jest napisane ??. Czy przypadkiem tam nie ustanowili pełnomocnika ??

5

piszą, że 1)wspólnie prowadzą sprawy związane z umowami
2) każda zestron jest upoważniona do zaciągania zobowiązań oraz otzrymania zleceń
3)Strony wspólnie reprezentują się w przetargu
4)strony zobowiązują się do solidnej odpowiedzialności za wykonanie umowy
5)Strony ustalają, że podmiotem upoważnionym do prowadzenie korespondencji z zamawiającym jest jażda ze stron
strony ustalają: współpracę stron w zakresie przygotowania wspólnej oferty, wspólne uczestnictwo w przetargu, i realizację umowy  w przypadku wygrania przetargu.

6

Ale przypominam że druga oferta jest taka sama i te same osoby podpisał umowę regulującą współpracę tylko inna osoba ustanawia się do reprezentowania i zawarcia umowy.

7 (edytowany przez Darek W. 2011-04-04 10:50:35)

Skłaniam się do odrzucenia oferty - na podstawie art.89 ust1 pkt 1 w związku z art. 82 ust. 1.

Jednakże zacytuję Jerzym Pierógiem: "W przypadku gdy wykonawca złoży więcej niż jedną ofertę, powinien być wykluczony z postępowania, co jednocześnie oznaczałoby odrzucenie wszystkich złożonych ofert. Niestety, ustawodawca zapomniał (co mu się zdarza dosyć często! smile) , o takiej sytuacji i nie przewidział stosownej przesłanki wykluczenia. W obecnym stanie prawnym nie można zatem wykluczyć wykonawcy z postępowania z powodu złożenia większej liczby ofert. Jeżeli w dodatku każda ze złożonych ofert będzie spełniała wszystkie warunki, nie będzie też można ich odrzucić, ponieważ nie można oceniać ofert wspólnie.; każda z nich musi być badana i oceniana odrębnie. Tak więc zakaz składania większej liczby ofert jest nieskuteczny i pozbawiony sankcji. Trudno nawet spekulować, jakie środki prawne powinien podjąć zamawiający w sytuacji, gdy otrzyma kilka ofert od tego samego wykonawcy."   

Odrzucaj więc smile

8

Złożenie większej liczby ofert przez tego samego wykonawcę skutkować będzie odrzuceniem wszystkich z nich, jako niezgodnych z ustawą (art. 89 ust. 1 pkt 1 ustawy Pzp). Dotyczy to również sytuacji, kiedy wykonawca składa jedną ofertę samodzielnie, drugą zaś w ramach konsorcjum (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej, sygn. akt  KIO/UZP 853/08).

9

dzięki za pomoc
a tak a marginesie Bając ich oferty i tak nie spełniaja warunku udziału w postępowaniu

10

Ale i tak badać w tym wypadku nie ma konieczności, chyba że dla własnej ciekawości smile

11

Marcel ma rację. Stanowi o tym wprost Art. 82. 1. "Wykonawca może złożyc jedna oferte."

12

toż to jakaś zmowa

13

Zgadza się, zmowa smile

14

ja mam podobny problem ...pomóżcie
jedna oferta osoba fizyczna X cena nizsza (wyglada na to ze jest kompletna), druga sp. z o.o. dwoch czlonkow zarzadu jeden to wlasciciel X drugi to jak domniem jego brat (to samo nazwisko) oferta nie kompletna z wyzsza cena

co robić????

15

ale to dwa podmioty

16

moni_ca napisał/a:

ja mam podobny problem ...pomóżcie
jedna oferta osoba fizyczna X cena nizsza (wyglada na to ze jest kompletna), druga sp. z o.o. dwoch czlonkow zarzadu jeden to wlasciciel X drugi to jak domniem jego brat (to samo nazwisko) oferta nie kompletna z wyzsza cena

co robić????

Działać tak, jakby nie było dwóch ofert jednego wykonawcy.

17

A może to tylko przypadkowa zbieżność nazwisk lol
A tak poważnie ciekawy zabieg z jednej strony firma, z drugiej osoba fizyczna, jak jeszcze są różne ceny to co prawda zgodne z prawem, ale obejście art. 82 w czystej postaci i w majestacie prawa dura lex... bez tej drugiej części

18

dzięki za info pomoc, pozdrawiam

19

Niedzwiadek napisał/a:

zgodne z prawem, ale obejście art. 82 w czystej postaci i w majestacie prawa

No to zgodne czy nie, bo obchodzenie przepisów jest niezgodne smile