1

Temat: Czeski błąd w formularzu ofertowym.

Witajcie,
Przetarg nieograniczony, wykonawca w  formularzu ofertowym błędnie zapisał kwotę netto (zamienił miejscami dwie kolejne cyfry). Czy traktować to jako błąd czy omyłkę.  Jeśli poprawić, to czy wezwać wcześniej wykonawcę o wyjaśnienie.
pozdrawiam

2

Odp: Czeski błąd w formularzu ofertowym.

sinek napisał/a:

Czy traktować to jako błąd czy omyłkę

A jak jest różnica? smile A może netto jest dobrze?. Skąd wiesz że przestawił?

3

No właśnie, skąd?

4

jeżeli kwota netto występuje w innych dokumentach np. kosztorysie, zestawieniu kosztów uważam ,że można poprawić

5 (edytowany przez sinek 2011-04-06 06:18:11)

MIRAS napisał/a:
sinek napisał/a:

Czy traktować to jako błąd czy omyłkę

A jak jest różnica? smile A może netto jest dobrze?. Skąd wiesz że przestawił?

Błąd to błąd, omyłkę można poprawić.;)
Wiem, że trudno w przypadku, gdy wykonawca nie podaje  ceny oferty w innym miejscu stwierdzić, która cena jest prawidłowa, netto czy brutto. Jednak wyliczając cenę brutto z kwoty netto otrzymujemy kwotę nie mająca żadnego związku z podaną ceną w ofercie. Natomiast działając w ?drugą stronę? tj. wyliczając wartość netto z kwoty brutto wychodzi kwota zbliżona do tej z oferty (zmieniona kolejność dwóch cyfr).
Nie jest to najniższa oferta, więc nie jest to jakiś wielki problem, ale chciałbym poznać  wasze opinie, jak postępujecie w podobnych sytuacjach.

6

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=7486

7

Dzięki UMIG19  przeglądałem forum, jednak nie znalazłem twojego tematu.

Przedstawiłeś prawie analogiczną sytuację, prawie ponieważ w moim przypadku wykonawca miał określić cenę netto i do niej doliczyć podatek VAT.

Jak  rozstrzygnąłeś ten problem?

8

poprawiłam cenę netto, po przesłaniu zawiadomienia wykonawca zadzwonił i potwierdził że się pomylił i przestawił cyfry