1

Temat: SIWZ z wariantem czy nie

Witam.
Chcę kupić samochód. Oczywiście nie mam w tej chwili środków za zakup za gotówkę. Pozostaje jedynie leasing (operacyjny) = dostawa lub kredyt = usługa, a wartość zamówienia jest powyżej progów.
I tu właśnie rodzi się pytanie, czy jest możliwe, aby w SIWZ dopuścić możliwość złożenia oferty wariantowej (oczywiście cena nie jest jedynym kryterium). Przy czym jako podstawowe zamówienie traktujemy udzielenie kredytu na zakup tegoż samochodu. czyli w skrócie określamy stopy procentowe, raty, zabezpieczenia itp, natomiast jako wariant dopuszczamy możliwość przedstawienia oferty wariantowej z zakupem tego samego samochodu w leasingu operacyjnym oczywiście z podaniem parametrów tego leasingu. czy taka konstrukcja jest według Was możliwa do zastosowania?

2

Odp: SIWZ z wariantem czy nie

W ogóle możliwe, w tym przypadku jednak proponowane warianty (kredyt albo samochód) nie bardzo pasują do siebie, może lepiej np. samochód z kredytem oraz samochód w lisingu.

3

Leasing samochodu z prawem opcji polegającym na zakupie samochodu - art. 34 ust. 5 ustawy Pzp.

4 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-04-08 06:03:51)

hubal dzięki, że ktoś się tym zainteresował muszę "przepiścić" przez postępowanie kilka ładnych groszy i w tym zakresie właśnie mam wątpliwości. Słusznie piszesz, tylko, że niestety wariant pod tytułem samochód w kredycie nie wchodzi w grę i tu tkwi problem (chyba że przekonam tzw kierownika zamawiającego). Moja wątpliwość zrodziła się z faktu, że leasing operacyjny to nic innego jak dostawa, a kredyt to niestety usługa i jak słusznie zauważyłeś gdyby i tu i tu była dostawa lub usługa to ok. A tak mam zagwostkę jak ogłoszę na leasing to jest to dostawa a jak ująć wariantowość, gdzie dostawa zmienia mi się na usługę? chociaż w efekcie dostaję to samo czyli autko a może jednak tak można? kurcze sam już nie wiem.
roll

p.s. trochę zagmatwane, ale da się przeczytać wink

karolk tak by mogło być gdyby chodziło o leasing finansowy ale dzięki może jednak spróbuję chociaż wujek google wink nie chce mi znaleźć kogoś, kto w tym zakresie przetarł już szlak

Dla zaciemnienia dodam jeszcze że w przypadku leasingu oper. to firma która składa ofertę i wygrywa kupuje autko i oddaj mi je w użytkowanie, ale nadal jest właścicielem tego auta - mamy 1 postępowanie

Przy kredycie najpierw dostaję kredyt - oczywiście w trybie zp lol a później (lub jednocześnie ogłaszam drugie postępowanie za zakup czyli mam w sumie 2 postępowania (oczywiście ten co dał kredyt może zrobić zastaw na autku) co nie zmienia faktu, że muszę zrobić dwa zamówienia - chyba że ktoś z was widzi to inaczej

...i znowusz mam zonka

5

Ustawa nie zabrania łączyć dostawy i usług. Róbcie więc co uważacie, co najwyżej będą zapytania lub nikt nie weźmie udziału.

6

Łączyć nie zabrania, ale oferty muszę mieć sad

7

Dopuszczenie wariantów niewątpliwie będzie istotnym krokiem w tym właśnie kierunku.

8

hubal wiem, tylko moja wątpliwość jest takiej natury: przy leasingu robię tylko jedno postępowanie - np. pn czyli 1 pn i mam już autko

Natomiast jak będzie kredyt, to muszę zrobić dwa postępowania - bo kredyt to jedno, a potem muszę zrobić osobno na dostawę - czyli już mamy 2 pn

I tu powstają bardzo duże wątpliwości jeżeli przyjmę wariant leasingu (o ile uda się to przepchnąć) to rozstrzygam, podpisuję umowę i kończę, a jak wybiorę kredyt to muszę ogłosić drugi przetarg i dlatego coś mi się to nie do końca zgadza...

dzięki za wszelkie wskazówki muszę to jakoś uporządkować i coś postanowić, ale jakby ktoś jeszcze coś w tym temacie to chętnie poczytam

9

Niedzwiadek napisał/a:

Natomiast jak będzie kredyt, to muszę zrobić dwa postępowania - bo kredyt to jedno, a potem muszę zrobić osobno na dostawę - czyli już mamy 2 pn

Wartość szacunkowa kosztów kredytu przekroczy 14 tys. euro?

10

A ogólnie to czy brać w leasing czy na kredyt to ksiegowość niech rozstrzygnie co sie wam opłaca. U nas tak to mniej wiecej wygląda.

11

Witam. Podepne sie pod temat zakupu samochodu.  Tez mamy zamiar kupić autka na kredyt. posprawdzaliśmy i  wychodzi ze taniej i wygodniej będzie otrzymać kredyt producencki  u dilera.  Czyli diler sprzedaje i równoczesnie udziela kredyt (dokładniej posredniczy ).  Chciałbym taka forme zaproponowac dyrekcji. Ktoś może tak już kupował samochody,  ma doswiadczenie i coś podpowie np.  czy to dobry pomysł ???  Mozemy  wpłacic np  40% reszte np w 36 ratach wtedy cena oferty to wartosc samochodow plus koszty kredytu.

12 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-04-11 04:40:29)

responder napisał/a:

Wartość szacunkowa kosztów kredytu przekroczy 14 tys. euro?

Ależ oczywiście, w przeciwnym przypadku nie zawracałbym wam... głowy smile

olo80 jeżeli jest to pow. 14 tys. to skąd wiesz, że to będzie najtańsza oferta, jeżeli jeszcze nie ogłosiłeś zamówienia? Jeżeli jest to zamówienie powyżej 14 tys. (euro oczywiście), to to co proponujesz niestety moim zdaniem nie przejdzie. Jeżeli chcesz tak zrobić, to zrób normalny przetarg i niech diler także złoży ofertę (teraz możesz do niego nawet zadzwonić i powiedzieć żeby startował), jeżeli faktycznie będzie najtańsza, to po prostu otrzyma zamówienie - a Ty będziesz miał święty spokój.
Z doświadczenia wiem, że na pytanie o cenę to w 99% w luźnej rozmowie otrzymasz inną odpowiedź, niż złożona oferta w np. przetargu.
Co do reszty, to oczywiście tak.

13

Niedzwiadku ja CHCĘ zrobić normalny PN !!!, tylko że dostwcą i kredytodawcą mają być dilerzy czyli 2w1 PN. Obecne rozmowy z dilerami są tylko pomocą do siwz.

14

No to nie doczytałem, albo jakoś tak w końcu niedźwiedzie dopiero się budzą wink