1

Temat: sposób komunikowania się

Jeżeli w SIWZ wykazałem iż sposób komunikowania ograniczam do tradycyjnej poczty i faksu to w przypadku gdy dostałem pismo w sprawie przesłania oferty Wykonawcy z najkorzystniejszą ofertą na prośbę Wykonawcy który zajął 2 miejsce, a żądana dokumentacja trochę stron ma to czy mogę skorzystać z poczty elektronicznej? Nie posiadam dostępu do elektronicznego podpisu...

2

Odp: sposób komunikowania się

A po co było sobie komplikować życie i nie dopuszczać formy elektronicznej? Do tego nie potrzeba bezpiecznego podpisu elektronicznego, zwykły mail. (są wyjątki w kilku przypadkach, ale nie przy przesyłaniu tego typu informacji)

Według mnie można wysłać elektronicznie, ale wykonawca powinien Ci potwierdzić, że otrzymał i najlepiej, jak napisałby maila "o.k. dostałem" czy coś tak

Wysyłając dokumenty mailem po prostu dopuszczasz w tym momencie tą formę porozumiewania się, a jeżeli wykonawca przyjmie te dok. to znaczy że zaakceptował.

3

Rozumiem na przyszłość będę dopuszczał taką możliwość, jeśli chodzi o te wyjątki to mógłbyś je wskazać? Jeżeli wyśle drogą elektroniczną, bądź w innym przypadku faksem to muszę dodatkowo wysłać to samo pocztą tradycyjną?

4

lexus napisał/a:

Rozumiem na przyszłość będę dopuszczał taką możliwość,

teraz to norma, a nie wyjątek

lexus napisał/a:

jeśli chodzi o te wyjątki to mógłbyś je wskazać?

art.
27.4
82.2
91c.2
103.2
180.4
185.2
+ akty wykonawcze - poszperaj

lexus napisał/a:

Jeżeli wyśle drogą elektroniczną, bądź w innym przypadku faksem to muszę dodatkowo wysłać to samo pocztą tradycyjną?

Jeżeli dopuściłeś takie formy porozumiewania się to oczywiście że wystarczy, ale dobrze by było gdyby wykonawcy potwierdzili że otrzymali faks lub mail - taki warunek powinien być w siwz.

5 (edytowany przez hubal 2011-04-12 07:08:47)

Niedzwiadek napisał/a:

Według mnie można wysłać elektronicznie, ale ...

bym proponował uzgodnić, że drugiej stronie to odpowiada.
Osobiście nie widzę korzyści z formy elektronicznej, prościej mi skorzystać z kserografu gdy nie mam wersji cyfrowej.

6

A może lexus ma suuuper skaner co jeszcze zawija w sreberka wink
Czasami lepsze ksero, czasami mail

7

tak mam super skaner niestety bez opcji zawijania w sreberka smile

8

dopuszczasz wszelkie sposoby komunikacji i jest luzik:)