1

Temat: Wadium w gotówce

Witam, mam dylemat.
PN wartość unijna. Zgodniez zapisami w art. 45 Pzp i SIWZ wadium wnoszone w pieniądzu powinno być wpłacone na rachunek zamawiającego.
Wykonawca wpłacił pieniądze do kasy, kasa przyjęła i wydała zaświadczenie. 
Co mam zrobić? Dyrektor upiera się, żeby wykluczyć wykonawcę bo nie spełnia wymogów siwz, inne głosy są takie, żeby uznać , bo oferta jest zabezpieczona.
Proszę o pomoc, z góry dziękuję. smile

2

Odp: Wadium w gotówce

Wadium wniesiono niezgodnie z SIWZ i niezgodnie z  art 45 ust.7 Pzp.-obawiam się ,że ta forma wniesienia wadium nie może być zaakceptowana .

3 (edytowany przez Darek W. 2011-04-11 14:55:36)

Mimo że wpłata wadium gotówką w kasie zamawiającego (czy na rachunek w banku) jest formą wnoszenia wadium niezgodną z ustawą Pzp, zamawiający nie powinien wówczas odrzucać oferty wykonawcy. Oferta w takiej sytuacji bowiem jest zabezpieczona. Cel wadium zatem jest osiągnięty (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 14 lipca 2008 r., sygn. akt KIO/UZP 663/08). Uwaga! Jest to nowa interpretacja. Do tej pory składy orzekające nakazywały w takich sytuacjach odrzucać ofertę.

Jestem za tym.  Po co odrzucać, skoro wpłacił. Poprzednie interpretacje były zbyt literalne.

4 (edytowany przez Darek W. 2011-04-11 13:34:04)

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=5808

no i dalej - retrospekcja. Niech Dyro się nie upiera dalej. Uznać.

5

Dokładnie, ostatnie orzecznictwo się zmienia, również w zakresie wadium.

6

Darek W. napisał/a:

Po co odrzucać, skoro wpłacił.

Po co ustawa skoro można ją ignorować wink

7

Skubidu1 napisał/a:
Darek W. napisał/a:

Po co odrzucać, skoro wpłacił.

Po co ustawa skoro można ją ignorować wink

Taka ustawa - sorry-PRAWO! :)KIO co raz to potwierdza

8

A gdyby Wykonawca wręczył wadium w kopercie kierownikowi Zamawiajacego -też nalezałoby uznać. Oferta byłaby przecież zabezpieczona wadium,w myśl w/w intepretacji  smile

9

W wyroku z dnia 31 lipca 2009 r. sygn. akt KIO/UZP 942/09, Krajowa Izba Odwoławcza postanowiła:
"Izba uznała, iż nie dokonanie przelewu na rachunek bankowy Zamawiającego, zaś dokonanie wpłaty gotówki w banku zamawiającego na jego rachunek bankowy wskazany w siwz, nie może stanowić podstawy do odrzucenia oferty z powodu niezgodności oferty z ustawą. Oferta złożona przez Odwołującego została bowiem zabezpieczona wniesionym przez niego wadium. Rachunek bankowy Zamawiającego został uznany kwotą 10 tysięcy złotych, a pieniądze zaksięgowane na jego koncie przed upływem terminu składania ofert. Cel wniesienia wadium został więc osiągnięty, gdyż pozostawanie wadium w dyspozycji Zamawiającego umożliwi mu zatrzymanie wadium w przypadkach określonych w art.46 ust.4 a i ust.5 ustawy. Wykonawca ten nie podlega także wykluczeniu na podstawie art.24 ust.2 pkt 4, gdyż wniósł wadium w formie wymaganej przez zamawiającego zgodnie z postanowieniami siwz"

10

Kolejny wyrok - KIO 980/10 z dnia 8 czerwca 2010 r.
"Wobec ustalenia przez Izbę, iż Odwołujący przed upływem terminu składania ofert wniósł wadium w wymaganej kwocie na rachunek bankowy Zamawiającego, istota sprawy sprowadza się do oceny skutków wniesienia wadium w inny sposób niż przewiduje to przepis art. 45 ust. 7 ustawy pzp, a także w inny sposób niż wymagany przez Zamawiającego w pkt. 12 s.i.w.z.
Izba zważyła, czy dokonanie wpłaty pieniędzy tytułem wadium, tj. w formie przewidzianej w przepisie art. 45 ust. 6 pkt 1 pzp, przez wpłatę gotówkową w kasie banku na rachunek bankowy Zamawiającego, odpowiada dyspozycji przepisu art. 45 ust. 7 ustawy pzp, zgodnie z którym wadium wnoszone w pieniądzu wpłaca się przelewem na rachunek bankowy wskazany przez zamawiającego.
Zdaniem Izby, wykładania gramatyczna przepisu art. 45 ust. 7 pzp prowadzi do wniosku, iż przelew z art. 45 ust. 7 pzp nie jest tożsamy z poleceniem przelewu przewidzianym w przepisie art. 63c 1 ustawy z 29 sierpnia 1997 r. - Prawo bankowe (tekst jednolity Dz. U. z 2002 r. Nr 72, poz. 665, z późn. zm.). Przyjmując założenie racjonalnego ustawodawcy, Izba wzięła pod uwagę, iż przepis art. 45 ust. 7 pzp nie odwołuje się bezpośrednio do przepisów Prawa bankowego dotyczących polecenia przelewu ? wobec tego, zdaniem Izby, ustawodawca celowo nie zawęził możliwości wnoszenia wadium w pieniądzu wyłącznie do polecenia przelewu. Takie ograniczenie byłoby nieracjonalne i nieuzasadnione, gdyż polecenie przelewu dotyczy rozliczeń pieniężnych przeprowadzanych za pośrednictwem banków, co prowadziłoby - w sposób sprzeczny z podstawowymi zasadami ustawy pzp (równego traktowania wykonawców, uczciwej konkurencji) a także z definicją wykonawcy (zgodnie z art. 2 pkt 11 pzp może być nim także osoba fizyczna, a więc również osoba fizyczna nieprowadząca działalności gospodarczej) - do ograniczenia kręgu wykonawców mogących ubiegać się o zmówienie i wnoszących wadium w formie pieniężnej wyłącznie do takich, którzy posiadają rachunek bankowy. Zdaniem Izby, uzasadnione jest zatem zastosowanie wykładni celowościowej przepisu art. 45 ust. 7 pzp, która prowadzi do wniosku, iż istotne jest aby wykonawca efektywnie wpłacił pieniądze na rachunek bankowy zamawiającego, natomiast bez znaczenia jest okoliczność czy pieniądze te zostaną przekazane w drodze wpłaty gotówkowej w kasie banku, czy też przy wykorzystaniu polecenia przelewu. W obu przypadkach mamy do czynienia ze skutecznym wniesieniem wadium w formie przewidzianej w przepisie art. 45 ust. 6 pkt 1 pzp, które należycie zabezpiecza interes zamawiającego, a zatem realizuje cel instytucji wadium".

11

Tak jak pisałem wyżej, wyroki się zmieniają tak jak np. w spr. niewłaściwej stawki VAT smile

12

Zgadzam się z Marcelem. co do tego że wyroki KIO się zmieniają, ale jednocześnie pragnę zauważyć iż w sprawie wadium wnoszonego w gotówce, stanowisko KIO jest od dość dawna jednolite.

13

Z powyższych wyroków wynika,ze do wszystkiego da się " dorobić ideologię" :0-trzeba tylko chcieć

14

Mój zapis w siwz - na wszelki wypadek:
5.3.     W przypadku, kiedy wadium jest wnoszone w pieniądzu, należy je wpłacić przelewem z dopiskiem ?.................? na następujące konto: .......................  Bank ...................... do dnia ........... godz. ..........  (nie należy wpłacać wadium w kasie Urzędu ? art. 45 ust.7 ustawy).

15

Ale gorąca dyskusja, ufff.
Dzięki za wyroki, ale pragnę zauważyć, że wadium było wpłacane w kasie ZAMAWIAJACEGO a nie w kasie banku, w którym ten ma rachunek.
Przychylam się ku stanowisku Skubidu i wywalamy ofertę na podst. art. 89 ust. 1 pkt 1 Pzp.
Mam cichą nadzieję, że wykonawca nie wniesie odwołania, bo będa jaja, ale najważniejsze, żeby trzymać pion. hmm

16

już byłem parę razy w Warszawie i zawsze fajnie było smile

17

bkk napisał/a:

Dzięki za wyroki, ale pragnę zauważyć, że wadium było wpłacane w kasie ZAMAWIAJACEGO a nie w kasie banku, w którym ten ma rachunek.

A widzisz w tym jakąś szczególną różnicę?

18

Zgodnie z przytoczonymi wyrokami KIO, ważne by wadium wniesione przed terminem składania ofert. Nie ma podstawy odrzucenia oferty w przypadku wpłacenia kwoty wadium w kasie zamawiającego.

19

heh
Szkoda że moje kontakty z Zamawiającymi własnie tak wyglądają. Tłumaczysz, podajesz przykłady a on nie i tak swoje hmm

20

Jaki PION ! trochę więcej pokory - mam nadzieję ,że złozy odwołanie a poza tym wyklucza się Wykonawcę z art.24 i uznaje ofertę za odrzuconą 24.4

21

bkk napisał/a:

Ale gorąca dyskusja, ufff.Przychylam się ku stanowisku Skubidu i wywalamy ofertę na podst. art. 89 ust. 1 pkt 1 Pzp.
Mam cichą nadzieję, że wykonawca nie wniesie odwołania, bo będa jaja, ale najważniejsze, żeby trzymać pion. hmm

Na dzień dzisiejszy nie ma podstawy.

22

Dotarłam do najnowszego 10 komentarza Pieroga "Prawo zam.publ" z 2010 r.
Cyt. : "Przepis art. 45 ust. 7 nakazuje, aby wadium wnoszone w pieniądzu zostało wpłacone przelewem na rachunek bankowy wskazany przez zamawiajacego. Przepis ten można więc odczytać jako eliminację możliwości wnoszenia wadium w gotówce poprzez wpłatę do kasy w siedzibie zamawiajacego. Konsekwencją tego przepisu jest z kolei obowiązek przechowywania wadium wniesionego w pieniądzu na rachunku bankowym. Powinien to być konkretnie oznaczony rachunek bankowy zamawiajacego".

W SIWZ podałam nr rachunku, na jaki wykonawca ma wpłacić wadium.

do myszy1953 - art. 26 ust. 3 mówi, że nie wzywa się wykonawcy do uzup. dokumentów , jeżeli ich oferta podlega odrzuceniu. Także nie ma podstaw do wykluczenia wykonawcy.

23

myszy1953 napisał/a:

Jaki PION !

Słusznie, poziom a nie pion a leżącym będzie zamawiający.

24

Apollo napisał/a:
bkk napisał/a:

Ja widzę. Wplacone wadium w kasie banku jest przelewane przez bank na konto zamawiajacego, tak wiec po otwarciu ofert, gdy sprawdzasz stan konta widzisz tam wadium wplacone przez tego wykonawce, natomiast wadium wplacone w kasie zamawiajacego nie znajdzie sie na koncie do konca dnia, kiedy to pani kasjerka wplaci w banku "dzienny utarg".

Dla mnie brzmienie art. 45 ust 7 jest jasne: wadium wnoszone w pieniadzu wplaca sie przelewem na rachunek bankowy zamawiajacego. I tyle na ten temat.
Chyba ze KIO swoimi wyrokami wyprowadzi mnie z blednego odczytywania tego artykulu.

25

Karo napisał/a:
Apollo napisał/a:
bkk napisał/a:

Ja widzę. Wplacone wadium w kasie banku jest przelewane przez bank na konto zamawiajacego, tak wiec po otwarciu ofert, gdy sprawdzasz stan konta widzisz tam wadium wplacone przez tego wykonawce, natomiast wadium wplacone w kasie zamawiajacego nie znajdzie sie na koncie do konca dnia, kiedy to pani kasjerka wplaci w banku "dzienny utarg".

Dla mnie brzmienie art. 45 ust 7 jest jasne: wadium wnoszone w pieniadzu wplaca sie przelewem na rachunek bankowy zamawiajacego. I tyle na ten temat.
Chyba ze KIO swoimi wyrokami wyprowadzi mnie z blednego odczytywania tego artykulu.

No to już KIO wyprowadza z błędu - KIO/UZP 663/08