1

Temat: czy wzywać o wyjasnienie

Wykonawca firma X   miała na potwierdzenie warunku widzy i doświadczenia przedatwić wykaz  realizowanych szkoleń  / wartość brutto / data / nazwa odbiorcy
w odpowiedzi otryzmałam
nazwa szkolenia / brak wartości i zapis nie znam wartości pracowałam jako trener  lub wpis że wolontariat i nawza odbiorcy Y,

w załaczeniu referencje wystawione przez firmę  Y , ze bezpłatnie przeprowadziła szkolenia

i zastanawiam się czy ta osoba może wykazać się szkoleniami prowadzonymi jako trener jako swoje szkolenia

2

Odp: czy wzywać o wyjasnienie

W zp wszystko jest względne podaj garść szczegółów - jak brzmiał zapis w siwz o doświadczeniach (w skrócie)
Na pierwszy "rzut" oka winika, że skoro pracował u kogoś to trudno stwierdzić, czy robił to na własny rachunek, nawet jeżeli było to w ramach wolontariatu

Jak dla mnie to wezwałbym do uzupełnienia i wyjaśnienia, a dopiero potem podjął decyzję.

3

niedzwiadku juz pisze ,
Wykonawca w okresie 3 lat ...  miał wykazać  5 usług polegających na wykonaniu szkoleń  na potwierdzenie tego miał przedłożyć
wykaz tych 5 usług , z podaniem nazwy szkolenia, wartości ,daty i miejsca wykonywania (nazwa odbiorcy) oraz referencje potwierdzające że wykonał nalezycie usługi

otrzymałam wykaz usług szkoleniowych, tam gdzie wartość- pisze wolontariat lub informacja że wartości nie zna bo tylko był trenerem, oraz nazwę odbiorcy,
ten W- otrzymał referencje imienne jako trener od firmy dla której prowadził szkolenia w formie wolontariatu , rozumiem że można szkolić 1 dzień ale nie 30 dni szkoleń a może i więcej, a w drugim przypadku napisła W że nie zna wartości bo pracował jako trener,
fakt że do oceny nie jest potrzebna wartość bo takiego warunku nie stawiałam, 
(ale przeglądałam kilka SIWZ i tak Zamawiający określali żeby na wykazie podawac wartość - nie wiem czy prawodłowo ich skopiowałam w tym temacie ?)
Czy jeśli ktos ma firmę to może miec referencje imienne i wtedy traktuję je jako dla firmy jeśłi oczywiście sam je wykonywał.

przypadek II
W   jest zatrudniony w firmie P , i w ramach swoich obowiązków szkoli w charakterze trenera i wykazał te szkolenia jako swoje doświadczenie Wykonawcy z potwierdzonymi referencje imienne jako dla trenera od tej firmy , która go zatrudnia.
Z dokumentów wynika że ma działalność gospodarczą ,

jak potraktowac go  wykonawców, czy prawidłowo podpioł sie pod to szkolenia czy prosić go o wyjasnienie tylko o co pytać?

4

miłka napisał/a:

(ale przeglądałam kilka SIWZ i tak Zamawiający określali żeby na wykazie podawac wartość - nie wiem czy prawodłowo ich skopiowałam w tym temacie ?)

Przy Ctrl+C i Ctrl+V trzeba uważać i nie zawsze polecam trzeba się uczyć na błędach ale niekoniecznie własnych

miłka napisał/a:

Czy jeśli ktos ma firmę to może miec referencje imienne i wtedy traktuję je jako dla firmy jeśłi oczywiście sam je wykonywał.

Zakładam, ze ofertę zlożyła firma "Jan Kowalski usługi jakieś tam"
Jeżeli ofertę składa firma Jan Kowalski to referencje powinny być na firmę Jan Kowalski. Jeżeli ofertę składa osoba fizyczna Jan Kowalski to wtedy mogą być referencje na Jan Kowalski. Wg mnie nie można tego mieszać razem chociaż można się pogubić.

miłka napisał/a:

W   jest zatrudniony w firmie P , i w ramach swoich obowiązków szkoli w charakterze trenera i wykazał te szkolenia jako swoje doświadczenie Wykonawcy z potwierdzonymi referencje imienne jako dla trenera od tej firmy , która go zatrudnia.

Niech sobie chłopina pracuje, tylko niech nie miesza referencji i usług bo jak pracuje na etacie to nie wykonuje usług szkoleniowych tylko usługę (świadczy) pracy czyli j.w.

miłka napisał/a:

jak potraktowac go  wykonawców, czy prawidłowo podpioł sie pod to szkolenia czy prosić go o wyjasnienie tylko o co pytać?

Jeżeli uzbiera w sumie 5 usług w wykazie i odpowiednie do niej referencje będą zgodne z siwz to nie robić nic i uznać że spełnił, oczywiście z zastrzeżeniem dotyczącym mieszania firmy i osoby fizycznej, . Każdy inny przypadek wezwać do uzupełnienia. O wyjaśnienia bym nie pytał bo skoro część z nich nie dotyczy firmy tylko osoby fizycznej to i tak nic więcej Ci nie napisze.

Żeby nie było problemów zawsze w takim przypadku dopisuję ?wykonał np. usługę x? o wartości nie mniejszej niż ??. (wartość zamówienia ? niekoniecznie ta szacunkowa smile )
Wtedy może mieć wolontariatu ile chce ale liczy się to za co dostał kasiorkę.

Co do tego 30 dniowego wolontariatu - przede wszystkim chwała mu za to, ale wolontariat nie jest wedlug mnie świdczeniem usługi (w domyśle odpłatnym) przez firmę bo by mu się skarbówka dorwała do...
a zatem tego bym nie uznał, czyli wezwał do zuzupełnienia

5

dzięki stokrotne -rano będę myśleć a teraz dobranocka
smile

6

Myślałem, że to ja jestem nocnym markiem wink