1

Temat: Czy jest to dzielenie zamówienia

Czy przeprowadzanie oddzielnych postępowań na dostawę nawozów mineralnych, środków ochrony roślin, oraz nasion do siewu można uznać za dzielenie zamówienia?

2

Odp: Czy jest to dzielenie zamówienia

nawozy i środki to chyba jedno a nasiona drugie, posiłkuj się przy ocenie CPV może pomoże:)

3

Pytanie?, czy bezie mógł bez najmniejszych problemów zrealizować zamówienie jeden wykonawca?

4

CPV na pewno nie pomoże (2 drogi czy 2 budynki mogą mieć te same kody, ale na pewno nie ma obowiązku połączyć w 1 postępowaniu).

5 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-04-13 11:00:41)

Marcel napisał/a:

Pytanie?, czy bezie mógł bez najmniejszych problemów zrealizować zamówienie jeden wykonawca?

No dokładnie w pakiecie może wyjść taniej - jeżeli wartości poszczególnych składników są podobne

6

jak zrozumiałem pytanie szło w kierunku tego czy istnieje możliwośc podziału a nie ad litera prawa,  prawdopodobnie może zamówienie wykonać jeden Wykonawca ale w tym wypadku akurat chyba nie będzie razem taniej bo jednak hurtownicy i producenci srodków ochrony to dość specyficzni dystrybutorzy i kto wie?

7

W sumie to powinniśmy postawić pytanie, czy jak kaczor rozdzieli to na 3 różne zamówienia to wyjdzie mu np. że każde z nich jest poniżej 14 tys. ? a w sumie dadzą np. 30 tys. ? bo jeżeli tak to trzeba się nad tym dobrze zastanowić nawozy i środki ochrony roślin może pewnie połączyć bo to raczej bez problemu znajdziemy jednego dostawcę, nasiona już niekoniecznie, ale skłaniałbym się ku temu żeby to zrobić razem

8

Jednego dostawcę pewnie znajdziemy, ale wg mojej oceny ograniczymy konkurencję mniejszym hurtownikom. Jeżeli chodzi o ominięcie ustawy (14 tyś euro), to nie. Do tej pory u mnie rozdzielano te 2 zamówienia  i na nawozy wyszedł przetarg unijny, a na środki ochrony roślin poniżej progu unijnego. Na pierwszy uzyskano 2 oferty na drugi 6, więc prawdopodobnie gdyby było to w jednym połączone uzyskałbym mniejszą liczbę ofert.

9

no i włąsnie tym można sie podpierać...