1

Temat: finanse z projektów

Witam!
Proszę o pomoc w interpretacji przepisów, a mianowicie:
W ramach pewnych działań pozyskano dodatkowe pienądze z programu X który obejmuje okres od 1.04.2007r. do 31.03.2008r. - czyli jest to 12 m-cy ale odrębna dwa okresy rozliczeniowe w budżetówce. W ramach tego programu planowane jest udzielenie zamówienia np. zakup materiałów. Zakupu wygodniej by było dokonać w 2007r a potem w 2008r. ale wówczaś wartość zamówienia będzie podzielone na dwa okresy budżetowe (częściowo zakup jest finansowany z budżetu a nie tylko z programu X). Więc moje pytanie, czy traktować to jak dwa odrębne zamówienia, czy jako jedno zamówienia (program trwa 1rok). Od tego zależy, czy stosować ustawę pzp, czy też nie.
Najgorsze w tym wszystkim to, że koleżanka będą na szkoleniu dot. tworzenia projektów uzyskała informację, że zakup np. materiałów dydaktycznych nie może być dokonany w całości na początku realizacji programu, bo w całości musiałby być wykorzystany w 2007r. -  tylko materiały, które mają być wykorzystywane w 2008r. powinny być zakupione 2008r. (podobnież wynika to z ustawy o rachunkowości...)

Wiem, że zamieszałam w tym pytaniu, ale nie jestem pewna co zrobić. Nie ukrywam, że wolałabym potraktować to jako dwa odrębne zamówienia, ale...
Proszę o pomoc.

2

Odp: finanse z projektów

Hm....
Z tego co zdołałam się dowiedzieć, to zamówienia finansowane z pozyskanych w ramach różnego rodzaju projektów środków "co do zasady nie wolno dzielić". Jednak to też zależy od rodzaju/charakteru przedmiotu zamówienia.
Tak też zrobię, materiały dydaktyczne w jednym postępowaniu, wyposażenie sal (ławki i krzesła) w jednym postępowaniu a wycieczki podzielę na dwa odrębne.
Jeśli ktoś by miał inny pomysł, proszę napisać.
Pozdrawiam!