Temat: unieważnienie postępowania- proszę o podpowiedź
Witam! W postepowaniu wpłyneła 1 oferta, Wykonawca odmawia podpisania. Muszę unieważnić postępowanie, tylko na który art. powołać się??????/
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Umowy w zamówieniach publicznych → unieważnienie postępowania- proszę o podpowiedź
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam! W postepowaniu wpłyneła 1 oferta, Wykonawca odmawia podpisania. Muszę unieważnić postępowanie, tylko na który art. powołać się??????/
Art. 94 ust. 3 - i wtedy zachodzą przesłanki unieważnienia postępowania na podst. art. 93 ust. 1
Dziękuję
Nie ma za co dziękować, zważywszy na fakt, że odpowiedź Darka W jest nieprawidłowa.
W opisanej przez Ciebie sytuacji nie ma podstaw, aby unieważnić postępowanie - dokonano przecież wyboru najkorzystniejszej oferty! Jeżeli było wadium, to należy je zatrzymać, a wykonawcę wysłać na księżyc.
Apollo ma rację zabieraj wadium, a nie unieważniaj
94.3 mówi o tym, co trzeba zrobić, jak się ma innego oferenta a Ty nie masz
Przesłanki unieważnienia są określone w 93
Ok. Ale sami przyznacie, że po raz kolejny Pzp nie precyzuje co dalej z takim fantem zrobić. Postępowanie jest, a nie ma wykonawcy. Co dalej?. Czekać?. Zamieścić, krótką informację na stronie int., że wyk. uchylił się od zawarcia umowy, bez jakiejkolwiek informacji, że tego postępowania już nie ma ?. I rozpocząć drugie postępowanie?. Przyznam, że mi brakuje w takim przypadku, takie przysłowiowej KROPKI nad i.
I tak i nie w protokole wpisuje informację, że odmówił podpisania i po zabraniu wadium szef podpisuje protokół do przechowalni i nowe postępowanie
Tylko faktycznie w protokole nie bardzo jest miejsce na wpisanie czegoś takiego wpisać może do p.21? ktoś formalizując tak bardzo protokół zapomniał o tym drobnym szczególe
jakieś inne propozycje?
Art. 94 ust. 3 - i wtedy zachodzą przesłanki unieważnienia postępowania na podst. art. 93 ust. 1
Ja sie zgadzam z Darkiem W.
Dla mnie ta podstawa jest najlepsza.
Moze przeczytajcie do konca art. 94.3 ktory tak krytykujecie.
Karo proszę wskaż drogę błądzącym - bo w 93.1 jakoś nie widać bezpośredniej przesłanki do unieważnienia postępowania zresztą co unieważniać, jak zostało ono rozstrzygnięte. Postępowanie kończy się z chwilą wyboru i jego zatwierdzeniem przez kierownika. Podpisanie umowy wg uzp nie jest częścią postępowania więc nie można jego unieważnić skoro się skończyło
Poniżej tzw cytata ze stanowiska uzp:
(...) zawarcie umowy w sprawie zamówienia publicznego stanowi czynno ść prawną odrębną od samego postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, podlegającą ocenie według reguł prawa cywilnego (por. art. 702 § 3 w zw. z art. 703 § 3 k.c.), tj. nie stanowi ?czynności w postępowaniu? (por. art. 17 ust. 1 i 2 in principio ustawy PZP). Zawarcie umowy, jako czynność podejmowana po zakończeniu postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, ma na celu nawiązanie stosunku prawnego
z wykonawcą wyłonionym w wyniku zako ńczonego postępowania o udzielenie zamówienia publicznego. Zawarcie umowy prowadzi zatem do zaci ągnięcia przez zamawiającego zobowiązania o charakterze cywilnoprawnym i z tych względów stanowi jedynie pochodn ą wyboru najkorzystniejszej oferty albo uzgodnienia treści przyszłej umowy - w przypadku postępowań prowadzonych trybie zamówienia z wolnej ręki.
Biorąc powyższe pod uwagę należy stwierdzić, iż za moment zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia publicznego nale ży uznać chwilę dokonania wyboru najkorzystniejszej oferty, a nie chwilę zawarcia umowy (udzielenia zamówienia publicznego), albowiem to z chwilą wyboru najkorzystniejszej oferty realizuje się cel postępowania, tj. wskazanie wykonawcy, z którym może być zawarta umowa w sprawie zamówienia publicznego. Podobnie w odniesieniu do zamówie ń udzielanych w trybie zamówienia z wolnej ręki ustawodawca powiązał skutek w postaci zakończenia postępowania z chwilą ustalenia warunków przyszłej umowy, a nie z chwilą jej zawarcia (...)
Czyli wg Was informacja Zamawiajacego o wyborze najkorzystniejszej oferty, a nastepnie nie zawarcie z Wykonawca umowy, a nastepnie przeprowadzenie kolejnego postepowania jest ok?????
A na jakiej podstawie to nastepne skoro pierwsze zakonczylo sie sukcesem, bo wybrano najkorzystniejsza oferte. Wiec wszystko jest w porzadku tylko umowy jakos nie ma.
Otoz wg mnie droga jest taka jak wskazal Darek W.
Info do wykonawcy i na tablice i na strone internetowa, ze to postepowanie zostaje uniewaznione na podstawie 93.1.1 w zwiazku z 94.3.
na pewno nie! przychylam się do poglądu Apolla
wybrano Wykonawcę
odstąpił od podpisania umowy
zatrzymuję wadium o ile było wymagane (należy wymagać bo to straszak jest )
ze to postepowanie zostaje uniewaznione na podstawie 93.1.1 w zwiazku z 94.3.
Karo ale postępowanie został zakończone, to już historia więc jak możesz unieważnić coś, co już się zakończyło ?
Opinie na temat pzp mam różne zdania, ale została wydana
jak ktoś chce całość to proszę: http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/publish.aspx?D;658
zresztą chyba już gdzieś to tu było
Co do reszty to oczywiście że można przeprowadzić następne postępowanie - wykonawca uchylił się od podpisania umowy - zamówienie nie zostanie zrealizowane więc musi być następne - przecież to samo będzie miało miejsce jak wykonawca podpisze umowę a jej nie wykona
Info do wykonawcy i na tablice i na strone internetowa, ze to postepowanie zostaje uniewaznione na podstawie 93.1.1 w zwiazku z 94.3.
Nie idź tą drogą.
Ja nie mam sily sie z Wami spierac. Dla mnie najwazniejsza wskazowka jest brzmienie art.94.3 czytanego do samego konca:
"3. Jeżeli wykonawca, którego oferta została wybrana, uchyla się od zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego lub nie wnosi wymaganego zabezpieczenia należytego wykonania umowy, zamawiający może wybrać ofertę najkorzystniejszą spośród pozostałych ofert bez przeprowadzania ich ponownego badania i oceny, chyba że zachodzą przesłanki unieważnienia postępowania, o których mowa w art. 93 ust. 1"
Czy ktos z Was moze mi wytlumaczyc dlaczego ustawodawca napisal ze wybiera sie kolejnego jesli pierwszy wybrany nie chce zawrzec umowy CHYBA ZE ZACHODZA PRZESLANKI UNIEWAZNIENIA POSTEPOWANIA.
Toz przeciez ten ustawodawca jest chyba jakis glupi skoro mowi o uniewaznieniu postepowania, ktore zakonczylo sie wyborem oferty najkorzystniejszaj a wybrany wykonawca odmawil podpisania umowy.
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=6404
Spoko starczy Ci sił a maria patrząc i czytając nas musi podjąć sama decyzję
Co do meritum właśnie w 93 nie ma przesłanki dla tej sytuacji
Poza tym jak mantrę będę powtarzał postępowanie się już zakończyło i nie ma co unieważniać
:Co do meritum właśnie w 93 nie ma przesłanki dla tej sytuacji
W dalszym ciagu obstaje przy swoim.
Niedzwiadku a w sytuacji gdy nie zostanie zlozona zadna oferta to znajdujesz przeslanke do uniewaznienia postepowania w art. 93?
Bo czytajac literalnie to w 93.1.1 jest mowa ze nie zlozono zadnej oferty niepodlegajacej odrzuceniu a nie ze nie zlozono zadnej oferty, a jakos wiekszosc Zamawiajacych uniewazni postepowanie bez ofert wlasnie na tej podstawie.
A dlaczego nikt mi nie chce wytlumaczyc tego o czym pisze czyli fragmentu z 94.3
"chyba że zachodzą przesłanki unieważnienia postępowania, o których mowa w art. 93 ust. 1"
Do tego jakos nikt sie nie odnosi tylko rzucacie definicje postepowania z art.2.pkt 7a ktora znam.
No bo nie zachodza przesłanki unieważnienia postępowania, o którym mowa w art. 93 ust.1 ustawy Pzp.
Dla mnie sprawa winna wyglądać tak - jeżeli jest pismo wykonawcy o odmowie podpisania umowy, załączam je do dokumentacji postępowania i na tym koniec sprawy.
Jeżeli nie ma takiego pisma wykonawcy - spisuje notatkę służbową i włączam ją do dokumentacji postępowania i też koniec sprawy.
Ogłaszam następnie kolejne postępowanie o udzielenie zamówienia.
Bez wódki nierazbierosz
Bo czytajac literalnie to w 93.1.1 jest mowa ze nie zlozono zadnej oferty niepodlegajacej odrzuceniu a nie ze nie zlozono zadnej oferty, a jakos wiekszosc Zamawiajacych uniewazni postepowanie bez ofert wlasnie na tej podstawie.
Do tego momentu się zgadzam
A dlaczego nikt mi nie chce wytlumaczyc tego o czym pisze czyli fragmentu z 94.3 "
Bo w 93 nie ma przesłanek - ta konkretna oferta nie została odrzucona ona została wybrana nie można jej odrzucić bo jest o.k. - nie ma przesłanek odrzucenia - nie można zastosować żadnej z przesłanek art. 89
Czyli najpierw trzeba by odrzucić z 89 a potem dopiero 93 a sokor nie można 89 to...
Dzieki Niedzwiadku za Twoj spokoj i dobre serce
Ja wiem o co Wam chodzi ale sie z tym nie zgadzam, bo po co ustawodawca pisalby "chyba ze zachdza przeslanki uniewaznienia postepowania" skoro zawsze bedzie ta oferta wykonawcy ktory odmowil podpisania oferty. Ona bedzie istniala ZAWSZE i nie bedzie podlagala odrzuceniu ZAWSZE (bo na jakiej podstawie).
Czyli chyba nie ja mial na mysli ustawodawca piszac ze zachodza przeslanki uniewaznienia. Moze mial na mysli pozostale oferty ktorych w omawianej sytuacji nie ma. A skoro nie ma juz zadnych ofert sposrod ktorych mozna wybrac najkorzystniejsza to sie postepowanie uniewaznia na podstawie 93.1.1.
No sorry ale ja tak to rozumiem.
Niedźwiadki są zawsze spokojne, chyba że poczują miodek
To jeszcze raz dokładnie przeczytaj art. 93 ust.1 pkt 1.
To jeszcze raz dokładnie przeczytaj art. 93 ust.1 pkt 1.
Karolk albo piszesz otwartym tekstem albo dajmy sobie spokoj z tym sporem, bo jest juz prawie łikend i mam problemow z zamowieniami i rozumieniem Pzp serdecznie dosc.
No jeżeli przywołujesz art. 93 ust.1 pkt 1, to nie dotyczy on przecież on sytuacji, o której rozmawiamy. Ja swoje stanowisko zawarłem we wczesniejszym poście. Napisałem dokładnie jak ja jako zamawiający bym postąpił.
Dzieki za odpowiedz karolk
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Umowy w zamówieniach publicznych → unieważnienie postępowania- proszę o podpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc