1

Temat: szacowanie wartości zamówienia na art. spożywcze w brutto

Czy oszacowanie wartości zamówienia w brutto i przeliczenie wartości brutto na euro jest wielkim błędem?
Mam oszacować wartość zamówienia na artykuły spożywcze, gdzie są różne stawki vat, zbierając oferty orientacyjne do szacunku nie żądałam wartości netto tylko brutto i nie wiem cvo teraz zrobić?

2

Odp: szacowanie wartości zamówienia na art. spożywcze w brutto

można tylko wykonawcy od których dostałam oferty podali mi tylko brutto, a artykułów jest mnóstwo

3

Ale wartość zamówienia ustala się przed wpływem ofert czy się mylę?
A wartość zamówienia tylko w netto

4

Niech może wartość zostanie jak jest.

Przy okazji - zauważam coś, co można nazwać arogancja zamawiających, o której akurat wspomniano w inym wątku.

mania napisał/a:

od których dostałam oferty podali mi tylko brutto

Zamawiający naciąga naiwnych wykonawców na OFERTY, ci zapewne wierzą w szansę zamówienia, starają się, wkładają jakiś wysiłek, pracę i pieniądze, a tu figa, czysta lipa od początku do końca, granicząca nawet z oszukaństwem i nieuczciwością. Takie coś należy wytknąć, nie tylko ze względu na kalendarz.
Szacunek wartości to kompetencja i obowiązek zamawiającego, jest wiele innych dobrych sposobów, nie tylko naciąganie na oferty.

5

hubal napisał/a:

Szacunek wartości to kompetencja i obowiązek zamawiającego, jest wiele innych dobrych sposobów, nie tylko naciąganie na oferty.

np. wujek google wink

6

no i kłopot ! źle zrobili uwagę do dzienniczka wpisać     smile