1

Temat: cena ryczałtowa

w przetargu nieograniczonym na utrzymanie czystosci wykonawcy podawali (zgodnie ze złozonym formularzem ofertowym) cenę za cały przedmiot zamówienia (realizacja w ciągu 3 lat). Czy można to potraktować jako cene ryczałtową? Na pewno nie będzie ona ulegała zmianie w czasie trwania umowy. W siwz nie zawarto żadnego zapisu ze jest to cena ryczałtowa, mam z tym problem bo jeden z wykonawców źle zaokrąglił kwote podatku VAT i gdyby nie potraktowac tego jako ceny ryczałtowej to nalezy odrzucić oferte! co zrobić???

2

Odp: cena ryczałtowa

a więc musiałabyś poprawić VAT i sumowanie VAT i ceny netto), a to zgodnie z ustawą jest niedopuszczalne. Moim zdaniem trzeba odrzucić, ale pewna nie jestem

3

dzięki odrzuciłam zobaczymy co będzie

4

ale od razu pytanie, czy gdzieś np. było napisane ze jest to cena za calosc zamówienia (nie wyrazenie ze ryczałtowa, tylko coś co świadczyłoby o tym że jest to wynagrodzenie za całość usługi w jednej  sumie pieniężnej lub wartości globalnej, które zostało określone z góry i nie ulegnie zmianie.

5

i znalazłam jeszcze coś takiego, że istotą ceny ryczałtowej jest ustalenie jej z góry bez przeprowadzania szczegółowej analizy kosztów przedmiotu zamówienia, z uwagi na brak możliwości jej przeprowadzenia. W tym przypadku tak chyba nie jest ale pewna nie jestem, za mało informacji.

6

Wydaje mi się, że tak właśnie jest. Można przecież wyliczyć koszty, ale zamawiającego to nie interesowało. Kazał napisać cenę za całość usługi i na cały okres jej trwania, bez możliwości jej zmiany na przykłaz o wskaźnik wzrostu najniższego wynagrodzenia, chociaż głównym kosztem jest koszt robocizny, albo o wskaźnik inflacji (zakup środków czystości). Przez 3 lata wysokość najnizszego wynagrodzenia może się zmienić nawet kilkakrotnie, inflacja niewielka ale istnieje, a zamawiający żąda, żeby usługa była realizowana za te same pieniądze. Z góry została ustalona wartość wynagrodzenia wykonawcy, chociaż przez 3 lata koszty ulegną na pewno zmianie. Wydaje mi się, że jest to typowy ryczałt.

Pozdrawiam