1

Temat: zaprojektowanie i wybudowanie

Przygotowuję przetrag na zaprojektowanie i wybudowanie chcę żądać wykazu wykonanych usług i wykaz wykonanych robót budowlanych, czy mogę tak?

2

Odp: zaprojektowanie i wybudowanie

A nie lepiej zaprojektowal i wybudował  co najmniej ..... obiektów budowlanych o co najmniej następujących parametrach ......................... .
Bo jakich usług w takim zamówieniu  (chyba tylko zaprojektowania) może zamawiający żądać ?

3

lepiej żądać osobno bo wspólne może narazić Cię na art.7, jest to jednak zawężenie parametrów, bo firma może mieć praktyki i w jednym i w drugim i to z zapasem a wspólnie nie spełni warunków.

4

Warunki udziału w postępowaniu winny być związane z przedmiotem zamówienia oraz proporcjonalne do przedmiotu zamówienia. Ja w mojej propozycji nie widzę naruszenia zasady uczciwej konkurencji. Jest bardzo wiele zamówień realizowanych przez wykonawców na zasadzie "zaprojektuj i wybuduj".

5

Zgadzam się z Karolem.

6

Więc można na potwierdzenie wiedzy i doświadczenia żądać osobno wykazu usług i wykazu robót na dwóch wykazach?

7 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-04-19 06:27:10)

Teoretycznie możesz, ale nie idź tą drogą, posłuchaj Karola i Marcela. Jak poprosisz osobno, to nie masz pewności, że wykonawca będzie miał doświadczenie w realizacji zaprojektuj i zbuduj. Może mieć kilka usług projektowych i kila wybudowanych obiektów, ale żadnego z nich nie robił razem. Lepiej wiec mieć wykonawcę doświadczonego w realizacji ziz

8

Oj, tam. Jak robił skutecznie zarówno jedno jak i drugie, to na pewno da radę łącznie, a jeśli nie da rady to na pewno nie z tego powodu, założę się.

9 (edytowany przez RobertR 2011-04-19 06:52:12)

Projektowanie i budowanie różnych obiektów ma się nijak do zaprojektowania i wybudowania jednego obiektu. Żądaj na jednym wykazie najpierw projektantów a później budowlańców.
Choć armia ludzi na nic się zda, w przypadku gdy PFU będzie miało luki. wink

10

ab123 bardzo dobre warunki !!! osobno nie zawężasz grona wykonawców !! ja robię b. dużo takich przetargów i zawsze warunki dotyczące robót i usług w "projektuj buduj" osobno

11

RobertR napisał/a:

1) Projektowanie i budowanie różnych obiektów ma się nijak do zaprojektowania i wybudowania jednego obiektu.   2) Żądaj na jednym wykazie najpierw projektantów a później budowlańców.

1) Nie zgadzam się. Zwykle przedsiębiorstwa starają się budować obiekty możliwie podobne rodzaju, mają doświadczenie, wykonawcy z doświadczenia wiedzą co i jak powinno być zaprojektowane, często mają wiedzę pod tym względem lepszą niż projektanci. Warto tu zauważyć, że formalne projektowanie praktycznie ogranicza się do lakonicznego projektu budowlanego w minimalnym zakresie koniecznym do pozwolenia na budowę, które i tak znikną lada dzień. W sumie projekt to bzdet.

2) Nie przesadzajmy. Dobrzy architekci, projektanci elektryki, dróg, mostów itd. z reguły działają samodzielnie na wolnym rynku, mają swoje przedsiębiorstwa projektowe i przedsiębiorstwa wykonawcze co najwyżej im zlecają. Jeśli zmusimy ich wykazywania tej kadry, to albo dostajemy praktycznie same płotki, albo figurantów, albo jakieś inne małpie kombinacje. Oczywiście FORMALNIE będą porządku. Tyle że do tych (małpich) formalności nikt nie zmusza zamawiającego.

12

Jeśli już wykaz doświadczenia, to jeden, z dopuszczeniem projektowania i budowy zarówno razem jak i osobno.

No i nie przesadzać z poziomem wymagań, bo przy zbyt wielkich wymaganiach nic wielkiego nie da się zbudować (!!!). To jest pewne.

13

myszy1953 napisał/a:

ab123 bardzo dobre warunki !!! osobno nie zawężasz grona wykonawców !! ja robię b. dużo takich przetargów i zawsze warunki dotyczące robót i usług w "projektuj buduj" osobno

zapis ten nie wyklucza wykonawców którzy projektowali i budowali jednocześnie

14

tak chyba, że art. 11