1

Temat: czy można poprawić?

w ofercie jeden z wykonawców podał następujące ceny:
- cena za dostawę i wdrożenie system: c.netto ....., VAT ....., cena brutto .....
- cena za opiekę serwisową:  ilość godzin ....., .stawka za godz. ...., c.netto ....., VAT.....zł, c.brutto ....
- razem: c.nettto ......, VAT ...., c.brutto .....

Problem w tym, że wszystko zostało policzone tak jak trzeba ale cena brutto za całość zamówienia podana słownie różni się od ceny brutto za całość zamówienia podanej liczbowo.

Moje pytanie brzmi czy w tym przypadku można uznać, że prawidłowo podana jest cena słownie.

W SIWZ było napisane, że zamawiający zapłaci wykonawcy cenę całkowitą za realizację przedmiotu zamówienia i że stanowi ją cena netto i kwota VAT, oraz że na cenę całkowitą składają sie elementy: cena za dostawę i wdrozenie systemu oraz cena za opiekę serwisową.

Moim zdaniem jest to cena ryczałtowa i możnapoprawić zgodnie z przepisami ustawy, ale chciałabym poznać wasze zdanie w tej kwestii (troche niepokoją mnie te godziny).

Ponadto Zamawiający wybrał już tą ofertę jako najkorzystniejszą nie dokonując poprawek w obliczeniu ceny, nie informując o tym wykonawcy który złożył ofertę (przez co nie uzyskał zgody na poprawienie ceny) oraz innych wykonawców, czy waszym zdaniem może o być podstawą do unieważnienia postępowania???

Będę bardzo wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam
M.

2

Odp: czy można poprawić?

Ludzie jak wy sobie sami utrudniacie życie to wprost nieprawdopodobne. Co wam dają informacje na temat Vat czy ceny netto. Są relikty jeszcze z czasów dawno minionej ustawy o zamówieniach publicznych i to chyba z jednej z pierwszych jej wersji z 1994 roku może 1996.
No chyba, że lubicie jak wykonawcy się pomylą, bo wtedy można ich oferty odrzucić lub znaleźć sposób zeby poprawić i wykazać się. O to ostatnie oczywiście nikogo nie podejrzewam, ale to już nie wiem, która sprawa z pomyłką w ofercie.

Nie ma tu mowy o cenie ryczałtowej, chyba że ilość godzin była ustalona przez zamawiajacego. Jeśli ustalał ją wykonawca jego wynagrodzenie będzie zależało od ilości godzin. Zatem to nie jest ryczałt.

Pozdrawiam i przepraszam jeśli ktoś się poczuł osobiście dotknięty tym co napisałem, ale nie miałem takiego zamiaru.

3 (edytowany przez Artur 2007-04-20 15:04:02)

Jeśli nie będziesz traktować tej ceny jako ceny ryczałtowej to zastanów się, czy nie można by potraktować tego jako omyłkę pisarską albo jeszcze lepiej skorzystać z art. 88 pkt. 2 lit. a Pzp. Przepis ten nie mówi czy poprawieniu podlega cena wpisana cyframi czy słownie, mówi cena nieodpowiadająca sumie cyfr i już.
Bo wyliczenia matematyczne są dobre, więc wiesz jak liczył wykonawca i ile powinno wyjść z dodawania. Cena cyframi zatem jest dobrze więc jak ją poprawisz cenę słownie? 

Powodzenia

4

Artur, popieram wniosek - KONIEC Z RADOSNĄ TWÓRCZOŚCIĄ ZAMAWIACZY wink

nora

5

a jeżeli to od wykonawców zależało ile godzin przeznaczą na wykonanie etapu II i jaka będzie cena za 1 godzine??

dodatkowo w ustawie jest tylko mowa o poprawieniu omyłki rachunkowej w rozbieżnym podaniu ceny liczbo i słownie przy cenie ryczałtowej, więc jeśli nie uznamy tego za cenę ryczałtową oferta moim zdaniem jest do odrzucenia.

6

Poczytałam (m.in. komentarz Czajkowskiego) i z tego co wyczytałam wynika że jest to cena ryczałtowa, tak więc więcej nie będę już zawracać głowy.

Dziękuję za wypowiedzi i pozdrawiam.
M.