1

Temat: unieważnienie wolna ręka

Zamówienie z wolnej  ręki  art. 67ust. 1 pkt 1 lit.a) na dostawę  gazu . Kilka części. Na jedną z tych części   w zaproszeniu do negocjacji  - ujęty był obiekt, który planowo miał być wybudowany w marcu, czyli umowa miała obowiązywać od marca br do 31.10.2012 r. Ale  ze względu na  to, że nowy obiekt nie został wybudowany (wygoniliśmy wykonawcę z placu budowy, bo nic nie robił), a zaplanowaliśmy przed czasem media.
Więc czy mogę unieważnić  postępowanie na gaz z wolnej  ręki na podstawie art. 93 ust. 1 pkt 6). Zaznaczam, że ponownie będzie wszczęte postępowanie w trybie przetargu nieograniczonego na ten obiekt

2

Odp: unieważnienie wolna ręka

A nie lepiej było te media razem z obiektem w jednej robocie?

Co do meritum wydaje się że faktycznie nie pozostaje nic innego nie ma obiektu nie ma czego podłączać do sieci i raczej w tej materii nikt nie będzie miał o to do Was pretensji wink

3

Ja nie do końca rozumiem: jak jest możliwe ?wygonić wykonawcę z placu budowy? i dopiero potem zastanawiać się co dalej i czy można rozwiązać umowę, dla mnie to ewidentna sprzeczność albo samowola zamawiającego.
Ponadto nie nie rozumiem dlaczego to łączyć z innymi częściami -  czyżby umowa była podzielona na części?
No coś tu chyba nie w porządku.

4

Masz rację Hubal
a wykonawca - delikwent ! podoba się? na tym forum padło nie raz takie określenie
to jest arogancja "władzy" teraz jestem zamawiającym ale wiele lat byłam wykonawcą i włos się jeży

5

Otóż to, bardzo słusznie i celnie. 

myszy1953 napisał/a:

arogancja "władzy" ... że włos się jeży (?że? to od hubala)

Brawo myszy1953 !!!

6

A tam zaraz się czepiacie może strasznie się wkurzyli i tu zagrały emocje, a Wy zaraz ciężkie działa wytaczacie big_smile

7

Zaraz, zaraz.  Dyskusja wrze, ale nie o tym, co jest meritum sprawy. Uspokajam Was, że jeśli chodzi o budowę placówki to wszystko było zgodnie z prawem Zamawiającego jak i Wykonawcy. To był przetarg finansowany ze środków funduszu norweskiego i Zamawiający nie chciał nikogo wyrzucać z budowy. Po prostu ten wyłoniony wykonawca  nie wywiązywał się z terminów budowy. Prawie kompletnie nic nie zrobił i nie dotrzymywał terminów realizacji. Tym bardziej , że był już inwestor zastępczy (też środki pozyskane z funduszu norweskiego).
Ale chodzi mi o tą wolną rękę na dostawę gazu. Było kilka części (nie tylko na ten obiekt).  Na wszystkie części już podpisaliśmy umowę z gazownią  i została tylko część na tą placówkę, której w rzeczywistości nie ma (bo wykonawca nie  wybudował). Więc muszę unieważnić, na tą część.

8

sama sobie odpowiedziałaś musisz unieważnić

9

racja unieważnić, ale na jakiej podstawie ? bo ja myślałam że art 93 ust 1 pkt 6 Pzp.