1

Temat: Za mała kwota wadium

Witam po świętach. Zaczęły się ciekawie.... wobec czego proszę Was o pomoc.

Przetarg nieograniczony powyżej progów.

Zamówienie w częściach. Części 25.

wadium łączne na kwotę 6 456,00 zł w tym zaznaczono ile  na każdą część. tj np część 1 - 600,00 zł, część 2 150 zł itd.....

Wykonawca złożył ofertę na 5 części. wadium na te 5 części winno wynosić 1 440,00 zł.

Wykonawca dokonał przelewu ale kwoty 1 400,00 zł. W potwierdzenie przelewu brak informacji aby zidentyfikować jakich ewentualnie części ta kwota dotyczyłaby.

Co z tym zrobić? Wykluczyć?

pozdrawiam

2

Odp: Za mała kwota wadium

Bitter napisał/a:

Wykonawca dokonał przelewu ale kwoty 1 400,00 zł. W potwierdzenie przelewu brak informacji aby zidentyfikować jakich ewentualnie części ta kwota dotyczyłaby.

Ale masz to w złożonej ofercie - czyli wiesz na jakie części złożył ofertę i możesz obliczyć wysokość wadium a ponieważ tyle tam 4 wiec wykonawca się niestety pomylił, a niestety, bo do wykluczenia oczywiście

3

J.w.

4

Szczęście w nieszczęściu, że ceny u tego Wykonawcy nie są najniższe.

5

bezwględnie wykluczony z przetargu

6

No bo dla 40 zł byłoby szkoda

7

A kiedy i kogo mam o tym powiadomić? Wszystkich Wykonawców o wykluczeniu tego jednego czy tylko tego jednego. Teraz czy przy wyborze najkorzystniejszej oferty co może być za 20 dni ok. - otwarcie było pod koniec tyg.

8

Wszystkich przy wyborze.

9

Oczywiście, przy wyborze.

10

Czyli może być narazie w niewiedzy?

11

wszystkich jednocześnie - ma być w niewiedzy.

12

Dzięki.

13

Może banalne pytanie, ale skoro wadium jest za małe to muszę sprawdzać ofertę? Omyłki, dokumenty?

14

Nic sprawdzać dalej w tej ofercie nie trzeba.

15

Jak Marcel.

16

myszy1953 napisał/a:

Mam pytanie- wykluczony w całości z przetargu??? Przecież 4 części są zabezpieczone wadium. (ale które??)

17

Zamawiajacy chyba nie ma prawa wybierać skoro Wykonawca sam nie wskazał??
Przecież mógłbym wybrać te w których ma wysoką cenę a uznać że nie ma wadium w pakietach gdzie cenę ma najniższa...

18

Bitter napisał/a:

Zamawiajacy chyba nie ma prawa wybierać skoro Wykonawca sam nie wskazał??
Przecież mógłbym wybrać te w których ma wysoką cenę a uznać że nie ma wadium w pakietach gdzie cenę ma najniższa...

Przychylam się do Twojego stanowiska

19

magi napisał/a:
myszy1953 napisał/a:

Mam pytanie- wykluczony w całości z przetargu??? Przecież 4 części są zabezpieczone wadium. (ale które??)

a chciałabyś sobie dopasować wadium do części ?

20

magi napisał/a:
myszy1953 napisał/a:

Sygn. akt KIO 1319/10

Skoro określony wykonawca złożył ofertę na kilka części zamówienia, składając jednocześnie wadium niezabezpieczające wszystkich części oferty, lecz nie wskazując które części wadium ma zabezpieczać, to należy uznać, iż żadna część oferty nie jest zabezpieczona i wykonawcę wykluczyć.

21

Dzięki za wyrok:P

22

Dzięki za wyjasnienie. Trochę to pozbawione rozsądku ale skoro KIO tak orzekło to nie mam pytań wink