1

Temat: Podlega ustawie czy nie?

Z szacunku wartości przedmiotu zamówienia wyszło, że wartość jego wynosi 63.000,00zł Stosowałam więc procedurę pon. 14.000 euro i zaprosiłam 3 firmy do złożenia propozycji cenowej, w której to 2 z nich złożyły ofertę na 64.000,00zł i 59.900,00 zł a trzeci afirma złożyla oferte na 67.000,00zł. czy w takim przypadku gdzie wpłynęła 1 oferta przekraczająca wartość 14.000 euro muszę unieważnić to rozeznanie cenowe i zrobić np. PN? czy przyjąć, że są oni bardzo drodzy i poprosu nie wygrają danego zapytania?

2 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-04-28 10:10:35)

Odp: Podlega ustawie czy nie?

Oczywiście że nie musisz unieważniać smile
wygrywa ten co dał najmniej to raczej oczywiste - a przecież zmieściłaś się w kwocie poniżej, o ile spełnia inne warunki które ewentualnie mu postawiłaś to że jedne dał więcej nic w tym przypadku nie zmienia

3

Niedzwiadek dobrze radzi.

4

Ja mam poważne wątpliwości.
Skoro ?Z szacunku wartości przedmiotu zamówienia wyszło, że wartość jego wynosi 63.000,00zł? to należało zastosować procedurę powyżej 14.000 euro i najlepiej ogłaszać przetarg.
Gdy wartość zamówienia jest ustalona naprawdę z należytą starannością, a jednocześnie jest ona poniżej 14.000 euro, to nie ma co się obawiać cen ofert, mogą być one zupełnie różne (co najwyżej dadzą do myślenia nad starannością ustalenia wartości zamówienia).

5

rozumiem ,że szacunek czyli 63000,00 to kwota netto a więc inny tryb postępowania
3,839x14000=53746,00 złotych

6

No rozumiałem że rozmawiamy o kwotach brutto bo oferty w brutto, ale faktycznie jak to są kwoty netto to.... mamy trochę więcej jak 14000 e

7

Nero napisz czy szacowana wartość zamówienia tj. 63.000,00 zł to jest brutto, czy netto ? Z tego co piszesz dalej wynika, że jest to wartość brutto, bo jeżeli by było netto - to już przekracza 14.000 euro i nie zastosowałbyś procedury rozeznania cenowego poniżej 14.000 euro.  Przychylam się do opinii Niedźwiadka.
Miłego dnia !

8

wartość zamówienia do ustalenia trybu to zawsze wartość bez podatku VAT czyli netto

9

Nie ma jak to zadawanie niejasnych pytań smile

10

Szacunek podałam w brutto, może i nie fachowo , sorki