1

Temat: Proszę o pomoc w sprawie oferty-vat

Przetarg nieograniczony poniżej progów dostawa sukcesywna na 12 miesięcy.

Zamawiający miał prosty formularz cenowy gdzie wystarczyło wpisać tylko wartości brutto poszczególnych pozycji i je zsumować co dawało wartość brutto oferty. Dodatkowo należało wpisać wartość netto całości.

1/ W pierwszej ofercie wykonawca zastosował nasz formularz i licząc podane przez niego wartości wychodzi, że zastosował 8 % stawkę vat. Z netto za całość wychodzi idealnie  brutto za całość.

2/ Drugi i trzeci Wykonawca stworzyli swoje formularze na bazie naszego i są to form. bardziej szczegółowe. Mają podane ceny jednostkowe netto i brutto poszczególnych pozycji ,  wartości netto, wartości brutto , stawkę vat i ogólna wartość brutto i i netto - I TERAZ  w jednej pozycji obaj zastosowali stawkę 23 %VAT.

Co z tym zrobić? W 1 ofercie widać, że wykonawca musi mieć inną stawkę dla tej pozycji.

2

Odp: Proszę o pomoc w sprawie oferty-vat

Bierz pod uwagę ceny brutto wszystkich ofert i oceniaj.

3

O tym też myślałem. Wykonawca będzie dostarczać towar za ceny brutto.

4

Bitter napisał/a:

W 1 ofercie widać, że wykonawca musi mieć inną stawkę dla tej pozycji.

to jego zmartwienie a nie Twoje
Oceniaj jak radzi MIRAS

5

Pewnie, masz kwotę ogólną olej VAT w jednostkach smile

6 (edytowany przez Bitter 2011-04-29 12:22:33)

Ceny ofert
1/ netto 50 000,  brutto 54 000  (równe 8% w tej ofercie )
2/ netto 52 000, brutto 57 000   
3/ netto 50 150, brutto 55 200

7

W wyroku z dnia 1 marca 2011 r., sygn. akt KIO 313/11 KIO postanowiła:
"Powyższe prowadzi do wniosku, że w postępowaniach o zamówienia publiczne brak jest podstaw (wynikających zarówno z literalnego brzmienia przepisów, jak i z wykładni celowościowej) do przypisania zamawiającemu obowiązku bądź uprawnienia do weryfikacji wysokości przyszłych zobowiązań prawno-podatkowych wykonawców. Niecelowe jest również dokonywanie takiej weryfikacji przez organy orzekające, jako że niezależnie od jej wyników, brak będzie podstaw do odrzucenia oferty, a w konsekwencji brak wpływu na przebieg i wynik postępowania o zamówienie publiczne. Przyjęcie takiego stanowiska nie tylko pozwala uniknąć negatywnych skutków dla pewności i bezpieczeństwa prowadzenia działalności gospodarczej, ale jest spójne z obowiązującym systemem prawnym, przypisującym poszczególnym podmiotom określone kompetencje i odpowiedzialność. Stanowisko odmienne jest nie tylko niecelowe, nie służy bowiem ani ochronie interesów Zamawiającego, ani zapewnieniu wyboru oferty zgodnie z zasadami uczciwej konkurencji i równego traktowania wykonawców, ale przede wszystkim nie wpisuje się w obowiązujący system prawny i jest nie do pogodzenia z założeniem racjonalności ustawodawcy.
Zatem należy uznać, że zamawiający winien był dokonać porównania złożonych ofert w takich kwotach jakie wykonawcy podali w złożonych ofertach z uwzględnieniem podanych przez nich stawek i kwot podatku od towarów i usług zawartych w formularzu cenowym, a następnie na podstawie tak przeprowadzonej oceny dokonać wyboru najkorzystniejszej oferty".

8

Oceniaj jak leci.

9

Chyba tak zrobię - Inaczej musiałbym udowadniać że w niewiadomo jakiej pozycji formularza  Wykonawca nr 1  zastosował inną stawkę niż Wyk. nr 2 i 3

10

do dzieła Bitter, do dzieła smile

11

MIRAS napisał/a:

...bo czas ucieka smile

12

Marcel napisał/a:
MIRAS napisał/a:

...bo czas ucieka smile

yyyy?:)

13

Spokojnie Bitter, to bez żadnych podtekstów wink

14

uf big_smile

15

Nie wiem jaka branża ale różne stawki VAT na produkty powiedzmy tożsame róznych producentów w mojej branży to codzienność. Np cześć monitorów medycznych referencyjnych jest na 8% a część na 23% kwestia certyfikacji jako wyrób medyczny

16

A co to obchodzi zamawiającego ?. Patrz przywołany wyżej wyrok KIO

17

karolk napisał/a:

A co to obchodzi zamawiającego ?. Patrz przywołany wyżej wyrok KIO

Jeśli dotyczyło to mojej wypowiedzi to widziałem ten wyrok.
Moja wypowiedź miała na celu wyjaśnienie że taka sytuacja to nic dziwnego. Zdarza się i powinien to olać

18

dostawy sukcesywne więc wykonawca będzie musiał wystawiać faktury wg ceny jednostkowej - a z tego co pisze Bitter to widać że ten wykonawca zaokrąglał więc jego faktury nie będą zgodne z ofertą - nie widzę oferty więc nie wiem ale radziłabym dokładnie to przemyśleć

19

Nie zaokrąglał. Ceny brutto podzielone przez ilość dają kwoty do 2 miejsc po przecinku bez zaokrągleń/