1

Temat: zakres zamówienia uzupełniającego

Przygotowuję przetarg na przebudowę drogi. Nie mamy pieniędzy na zrobienie całego zaprojektowanego odcinka, wiec podzieliliśmy budowę na etapy. Chcemy jednak zapisać w SIWZ i ogłoszeniu możliwość udzielenia zamówienia uzupełniającego na przebudowę dodatkowych 260m tej drogi (tak na wszelki wypadek, gdyby wykonawcy zeszli poniżej naszej wartości zamówienia - zrobilibyśmy po prostu więcej).
czy jeśli wpiszę, że zamierzam przebudować w ramach zamówienia uzupełniającego 260m drogi a wystarczy mi pieniędzy powiedzmy na 100m to udzielając w przyszłości zamówienia uzupełniającego mogę zlecić wykonanie tylko 100m a nie 260?

2

Odp: zakres zamówienia uzupełniającego

tak, ja w siwz nie piszę ile będę zlecać tylko ewentualnie co
wartość zam. uzupełniającego dodajesz do podstawowego aby określic próg postępowania

3

Z progiem sobie poradziłam.
Gorzej zakres wymyśleć smile A czy ten opis zam. uzupełniającego w SIWZ jest jednocześnie opisem zamówienia, który będę musiała zastosować w postępowaniu na roboty uzupełniające? Wydaje mi się, że jakoś chyba jednak muszę określić ile tej drogi albo który odcinek będę domawiać. Niestety trzeba w ogłoszeniu podać zakres lub wielkość zamówienia uzupełniającego

4

Podając w siwz informację o planowanych zamówieniach uzupełniających, możesz:

wskazać w przypadku zamówień złożonych ? konkretną usługę, robotę budowlaną lub przedmiot dostawy, który będzie objęty zamówieniem uzupełniającym; nie musisz jednak jeszcze raz powtarzać szczegółowego opisu przedmiotu zamówienia ? wystarczy, gdy zrobisz odesłanie do opisu zawartego w innej części siwz,
    ograniczyć rozmiar zamówień uzupełniających poniżej pułapu określonego ustawą Pzp, np. do 15%.

5

Pamiętaj jednak, że przyjęte ograniczenia będą dla Ciebie wiążące, kiedy będziesz udzielał zamówień uzupełniających. Wówczas już nie będziesz mógł ich zmodyfikować. Z tego względu rozważ, czy warto je wprowadzać na etapie przygotowywania siwz dla zamówienia podstawowego, czy też pozostawić tę sprawę otwartą.

6

Czyli: Zamawiający przewiduje udzielenie zamówień uzupełniających na wykonanie przebudowy drogi gminnej A- B -C, sposób wykonania zgodnie z opisem przedmiotu zamówienia podstawowego określonym w niniejszej SIWZ. Wartość zamówień uzupełniających nie może przekroczyć 47% wartości zamówienia podstawowego.
To zamówienie tak szczerze ma być tylko furtką. Pozostawiamy sobie możliwość zlecenia większego zakresu w przypadku, gdyby okazało się, ze wykonawcy zejdą poniżej naszego kosztorysu. Jeśli nie będzie funduszy - nie będzie zamówienia.

7

Dokładnie, to pewna furtka wyjścia w przyszłości dla zamawiającego.

8

idź na całość weź 50%  jak się okaże ,że b. dobry wykonawca i będziesz miala środki - to jak znalazł

9

myszy1953 napisał/a:

idź na całość weź 50%  jak się okaże ,że b. dobry wykonawca i będziesz miala środki - to jak znalazł

Tia ... tylko teraz już trzeba mieć na te roboty kosztorysy inwestorskie. Sam suchy zapis, iż przewidujemy zam. uzupełniające nie wystarczy.

10

Na co trzeba mieć kosztorys, przecież nie wiesz czy udzielisz tego zamówienia, dodajesz do szacunku ten procent i szafa gra.

11

myszy1953 napisał/a:

Jasna sprawa.

12

Marcel napisał/a:

Na co trzeba mieć kosztorys, przecież nie wiesz czy udzielisz tego zamówienia, dodajesz do szacunku ten procent i szafa gra.

Jasna sprawa tak trzymać.

13

Mam aktualny kosztorys na zamówienie podstawowe i trochę mniej aktualny na całą drogę. Mam tez dokumentację techniczną na całą drogę. Nawet z zamówieniem uzupełniającym nie zrobimy całości, a tylko najpilniejszy odcinek.
Szacunkową wartość zamówienia podstawowego oczywiście powiększyłam o przewidywane zamówienia uzupełniające ( o 50 %, bo chyba jednak pójdę na całość).  Wiem co chce zrobić, ale nie wiem na ile wystarczy mi pieniędzy - stąd cała zabawa w zamówienia uzupełniające smile
Dzięki za rozjaśnienie tematu smile

14

Ja uważam, że planując zamówienia uzupełniające należy mieć dokumentację projektową  i kosztorysy na całe zamówienie ( podstawowe i uzupełniające).
Jest to szczególnie istotne przy zamówieniach współfinansowanych ze środków UE z uwagi na korekty finansowe - przykład 11 "Przewodnik dla Beneficjenta Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko".

15

Zgadzam się z karolk, z tym że w każdym przypadku projekt (także cała dokumentacja techniczna) może być jeden, na całość, z którego możemy wybrać część do danego zamówienia, a takich części czy etapów może być wiele.

asiek napisał/a:

Mam aktualny kosztorys na zamówienie podstawowe i trochę mniej aktualny na całą drogę...

Nie musi być aktualny, wystarczy by w ogóle był, szt.1. 
Aktualna ma być jedynie WARTOŚĆ ZAMÓWIENIA (art.35), a to nie jest to samo.

16

karolk napisał/a:

Ja uważam, że planując zamówienia uzupełniające należy mieć dokumentację projektową  i kosztorysy na całe zamówienie ( podstawowe i uzupełniające).
Jest to szczególnie istotne przy zamówieniach współfinansowanych ze środków UE z uwagi na korekty finansowe - przykład 11 "Przewodnik dla Beneficjenta Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko".

Przecież ma bo zamawia obecnie odcinek drogi

17

Jak ma to jest ok

18

Potwierdzam: tak, mam wszystko. Dokumentacja wykonana była na całe 2 km drogi, w tym zamówieniu jako podstawowe robimy 500m, w uzupełniających nie więcej niż 300 m. Podobnie z kosztorysem. Nie mam kosztorysu na zamówienie uzupełniające, ono jest na razie w kosztorysie na całość. Tak w ogóle to nie powinnam jako wartość zamówienia wpisać wartość całej drogi? W sumie to robię tylko część z tego co pierwotnie planowałam, więc technicznie chyba dzielę zamówienie?

19

Tak, w ogóle to niewątpliwie jest podział, tyle że zasadny i dopuszczalny. Trudno tu mówić o podziale zamówienia, przedmiotem zamówienia nie musi być i nie jest cały zakres projektu.
Wartością zamówienia teraz na pewno nie jest wartość całej drogi, lecz tylko ten zakres, który będzie objęty danym zamówieniem.
A dodatkowe kosztorysy, jak już pisałem, są ZBĘDNE.

20

To teraz pozostaje dopisać SIWZ do końca i lecieć z przetargiem smile

21

a leć asiek , leć

22

karolk napisał/a:

Podobnie uważa też Hubal czy Darek. Nie mogę czy nie chcę się z tym zgodzic, z ustawy lub innych znanych mi dokumentów nie wynika powyższy wymóg (nie są znane mi zalecenia przy dofinansowaniu ze srodków unijnych).  Podajcie jakieś konkrety co do konieczności posiadania dokumentacji projektowej. To wręcz strata czasu i pieniędzy żeby już dziś robić kosztorys czy projekty na coś co MOŻE zrobię za 5 lat a Kosztorys ważny 6 m-cy, warunki techniczne przyłączy generalnie 1 -2 lata itp. Proszę mnie przekonać (nie chcę tkwić błędzie) ale to by podważało sens zamów. uzupełniających.

23

Planując zamówienia uzupełniające nie trzeba mieć projektu lub kosztorysu, to tylko plany na przyszłość, jak dojdzie do realizacji tych planów wówczas do zrobienia odpowiednie dok. w tym zakresie.

24

olo80 napisał/a:

1) ... nie chcę się z tym zgodzic, 2) To wręcz strata czasu i pieniędzy żeby już dziś robić kosztorys czy projekty na coś co MOŻE zrobię za 5 lat a  3) Kosztorys ważny 6 m-cy.

1) Zaraz będzie zgoda, bo oczywiście obaj macie rację. Chodziło w zasadzie o to, że cały zakres zamówienia musi być objęty dokumentacją projektową, że zakres projektu może być szerszy, może obejmować w szczególności całą drogę, a nie tylko to co teraz zamawiamy, że do celu zamówienia nie ma potrzeby dorabiać dokumentacji czy przerabiać ją, można wykorzystać istniejącą, jeśli już jest, choćby była na całość.

2) Zgoda, a nawet więcej, bo dobrze jest zamówić od razu budowę z projektowaniem, wtedy nie ma strachu o przeterminowanie.

3) Z tym nie zgodzę się. Wbrew powszechnemu przekonaniu KOSZTORYS INWESTORSKI JEST WAŻNY BEZTERMINOWO !!! (wskazany termin dotyczy ustalania wartości zamówienia).

25

Oj, czy kosztorys jest ważny bezterminowo?, z tym się nie zgadzam bo musi zostać zaktualizowany - ważność 6 miesięcy przed wszczęciem postępowania, a więc nie można dopuścić kosztorysu z datą z 2004r.