1

Temat: Komputery

Czy w SIWZ na Komputery mogę żądać takich dokumentów:

Dokumenty w zakresie potwierdzenia, że oferowane dostawy odpowiadają wymogom określonym w SIWZ, które należy dołączyć do formularza oferty:

W zakresie oferty złożonej na realizację Części Nr 4 Dostawa komputerów:

1)certyfikat ISO 9001 dla producenta sprzętu (załączyć dokument potwierdzający spełnianie wymogu),
2)certyfikat Microsoft, potwierdzający poprawną współpracę oferowanych modeli komputerów z systemem operacyjnym Vista (załączyć wydruk ze strony Microsoft WHCL),
3)deklaracja zgodności CE, (załączona do oferty),
4)Komputery muszą spełniać wymogi normy Energy Star 5.0 Wymagany wpis dotyczący oferowanego komputera w internetowym katalogu http://www.eu-energystar.org, lub http://www.energystar.gov ? dopuszcza się wydruk ze strony internetowej,
5)Certyfikat EPEAT na poziomie GOLD Wymagany wpis dotyczący oferowanego komputera w internetowym katalogu http://www.epeat.net ? dopuszcza się wydruk ze strony internetowej

2

Odp: Komputery

czy ISO producenta potrzebne jest do tego żeby sprzęt był dobrej jakości? zastanów się

3

Poza tym moim zdaniem trochę wydziwiasz - w efekcie dostaniesz drogi sprzęt bo prawdopodobnie tylko firmowy, a czasami składak jest o niebo lepszy od firmówki, nie lepiej zapisać to inaczej? zamiast np

and1 napisał/a:

2)certyfikat Microsoft, potwierdzający poprawną współpracę oferowanych modeli komputerów z systemem operacyjnym Vista (załączyć wydruk ze strony Microsoft WHCL),

po prostu zapis że vista ma na nim działać i już - a tak z ciekawości? po co vista i kto dziś kupuje vistę? jak jest 7

4

A w ogóle mam b.poważe wątpliwości, czy wolno preferować akurat tę JEDNĄ MARKĘ systemu, jakby innych systemów i możliwości nie było.

5

No są inne, ale to się zawsze da uzasadnić, np. faktem, że programy użytkowe muszą pracować pod windowsem wink chociaż hubal ma rację są inne wcale nie gorsze, a nawet bezpłatne smile

6

Jeszcze jedno - deklaracja zgodności tu nie pasuje.
Na ile znam sprawę, to przez deklarację wykonawca oświadcza, że TEN wyrób (egzemplarz, dostawa, seria) jest zgodny z normą i podaje z którą. Logiczne jest oświadczanie PO dostawie, a nie przed. Ponadto deklaracji wykonawca nie składa, gdy otrzymał certyfikat lub podobny dokument od specjalnej uprawnionej jednostki, po przeprowadzeniu odpowiedniej procedury.

W ogóle system zapewnienia jakości jest skomplikowany i przestrzegam przed uproszczeniami. Częstokroć dokumenty używane zamówieniach  są nie na miejscu.

7

http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;598

Rekomendacje Prezesa UZP dotyczące udzielania zamówień publicznych na dostawę zestawów komputerowych.

Warto przeczytać

8

1)    certyfikat ISO 9001:2000 dla producenta sprzętu (należy załączyć do oferty),
2)    certyfikat ISO 14001 dla producenta sprzętu (należy załączyć do oferty),
czy można to potraktować jako dokumenty potwierdzajace że oferowane dostawy odpowiadają wymaganiom określonym przez zamawiajacego ???

9

Ja bym tak nie kojarzył, obie nie dotyczą żadnego wyrobu, lecz sposobu i jakości działań przedsiębiorstwa.

10

No własnie co racja to racja and1 wg mnie trochę za dużo tych dokumentów żądasz

11

hubal napisał/a:

Ja bym tak nie kojarzył, obie nie dotyczą żadnego wyrobu, lecz sposobu i jakości działań przedsiębiorstwa.

to można by ich zażądać jako inne dokumenty ?

12

a to nie jest ograniczenie kręgu wykonawców

13

Jest ale nikt się nie będzie tego czepiać.
Jeśli chce dostać coś firmowego i z dobrą gwarancją to rządanie ISO jest jednym z najprostszych sposobów.
Do tego często jest dodawana gwarancja minimum next day buissnes .
Mnie bardziej nie podobają się zapisy o energy star oraz EPEAT.
O ile jeszcze Energy star jest do przełknięcia to Epeat nawet nie sprawdza tych komputerów tylko wierzy na słowo producentom.

14

klimczakmi napisał/a:

Jest ale nikt się nie będzie tego czepiać.
Jeśli chce dostać coś firmowego i z dobrą gwarancją to rządanie ISO jest jednym z najprostszych sposobów.
Do tego często jest dodawana gwarancja minimum next day buissnes .
Mnie bardziej nie podobają się zapisy o energy star oraz EPEAT.
O ile jeszcze Energy star jest do przełknięcia to Epeat nawet nie sprawdza tych komputerów tylko wierzy na słowo producentom.

No właśnie z EPEAT zrezygnowaliśmy bo trochę też mi się nie podobał smile
chodzi mi o to iso, czy można tak dosłownie zapisać iso dla producenta sprzętu, jeżeli tak to nie jest to dokument potwierdzający że oferowane dostawy spełniają postawione wymagania, tylko dokument dotyczący producenta.
W zw. z powyższym gdzie zażądać tego dokumentu
w SIWZ jak inne dokumenty które należy dołączyć do oferty?