1

Temat: podwykonawca

Witam, czy jeżeli wykonawca w PN nie wpisał części którą będzie wykonywał podwykonawcaczyli miał robote wykonywać sam, natomiast projekt umowy i umowa zawierały zapisy dotyczące podwykonawcy, to czy na etapie realizowania umowy może zgłosić podwykonawcę?
Zapisy w umowie dot. podwykonawców powinny być chyba wykreślone ale umowa juz zawarta i teraz problem.

2

Odp: podwykonawca

Żaden problem!
Zapisy w porządku, wykonawca ma prawo zgłosić podwykonawcę, przepisy nie zabraniają  (czasem nawet powinien), z zastrzeżeniem, że zamawiający ma prawo się ustosunkować.

3 (edytowany przez Darek W. 2011-05-11 09:10:59)

Zawsze może zgłosić, nawet jak nie wpisał do oferty.  Ależ to żaden problem, nawet lepiej, że są - tak na wszelki wypadek. A jaki tu problem widzisz ??

4

po raz pierwszy nam zgłaszają, myślałam, że to co w ofercie i w umowie stanowi jakąś sprzeczność- że nie miał podwykonawców a teraz chce coś zmienić, żeby się nikt podczas kontroli nie przyczepił, no ale jeżeli to nie problem to już jestem spokojna, dzięki za odpowiedzi

5

Spokojnie, zawsze wykonawca może zgłosić podwykonawcę na podstawie art. 647 K.C.

6

Tylko, że w ofercie nie wpisał żadnej części jką ma wykonywac podwykonawca i jest tu jednak wątpliwość

7

żadnych wątpliwości nie ma - sporządzasz aneks do umowy i wprowadzasz zapisy dotyczące podwykonawstwa
nikt nie jest prorokiem

8

I wszystko na temat smile

9

Nawet za dużo. Za dużo o aneks. Jest on zbędny, po pierwsze z zasady, po drugie z #1 wynika, że w umowie już jest to co trzeba.

10

a tak nie zauważyłam czyli aneks zbędny

11

myszy1953 napisał/a:

a tak nie zauważyłam czyli aneks zbędny

A to jak kto woli smile

12

przed błąd popełniony w umowie jest dobrze , ja Wam mówię jest dobrze, jest dobrze