1

Temat: Pilne

gdzie w ogłoszeniu o zamówieniu umieścić warunek posiadanai m.in. ISO (PN poniżej progów), w dokumentach w celu potwierdzenia że oferowane dostawy spełniają wymagania zamawiajacego czy w innych dokumentach ???

2

Odp: Pilne

III.6) INNE DOKUMENTY

3

marcel a ja mam w dokumentach w celu potwierdzenia (...) czy to wielki błąd ???

4

W jakim punkcie dokładnie, oczywiści piszesz o ogłoszeniu o zamówieniu?

5

tak o ogłoszeniu o zamówieniu, zaznaczyłem w pkt. III.5) i tu zaznaczyłem:

- zaświadczenie podmiotu uprawnionego do kontroli jakości potwierdzającego, że dostarczane produkty odpowiadają określonym normom lub specyfikacjom technicznym,
- zaświadczenie niezależnego podmiotu zajmującego się poświadczaniem zgodności działań wykonawcy z normami jakościowymi jeżeli zamawiający odwołuje się do systemów zapewniania jakości opartych na odpowiednich normach europejskich.

te dokumenty w siwz to ISO 9001 i deklaracja CE

6

Spokojnie, informacja jest, więc bez obaw smile

7 (edytowany przez and1 2011-05-18 17:44:02)

czyli wystarczy tylko to że zaznaczyłem te dwa dokumenty niejako "określone" w formularzu ?
szczegółowo jakie to są dokumenty mam tylko w SIWZ.
w ogłoszeniu nie wpisałem że chodzi o ISO i CE

8

niech sobie doczytają w SIWZ.

9

a może by tak zmienić ogłoszenie smile ?

10

And, katalog który jest wymieniony czyli opisy, fotografie itp., to tylko przykładowe zapisy, jak masz szczegółowo opisane w SIWZ to czego chcesz na potwierdzenie jakości  to w pkt. III5 odhaczasz "inne dokumenty" i przenosisz zapisy z SIWZ, wtedy dokładnie wiadomo o co biega a katalog z rozporządzenia jest katalogiem przykładowym i otwartym.

11

no właśnie ja nie odhaczyłem inne dokumenty, tylko te dwa zapisy o których mowa powyżej.
i teraz się zastanawiam czy nie zmienić ogłoszenia poprzez odhaczenie inne i skopiowanie moich zapisów z SIWZ.
Tylko tak się zastanawiam jakie dokumenty miał na myśli ustawodawca pisząc te dwie grupy dokumentów, które zaznaczyłem ja - co wchodzi w ich zakres.
nie chce namieszać dlatego tak drążę temat smile

12

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?pid=34532
Masz konkretny opis w SIWZ, olewasz zapisy przykładowe i wklejasz swoje, jest dokładnie i każdy wie o co biega, jak już masz to możesz zostawić jak jest  w SIWZ masz szczegółowo.

13

and1 napisał/a:

a) zaświadczenie podmiotu uprawnionego do kontroli jakości potwierdzającego, że dostarczane produkty odpowiadają określonym normom lub specyfikacjom technicznym,
b) zaświadczenie niezależnego podmiotu zajmującego się poświadczaniem zgodności działań wykonawcy z normami jakościowymi jeżeli zamawiający odwołuje się do systemów zapewniania jakości opartych na odpowiednich normach europejskich.

c) te dokumenty w siwz to ISO 9001 i deklaracja CE

a)+b) Należałoby dodać, że na ile przepisy zmuszają
c) Co prawda nie wiem jak tu jest na pewno, ale z reguły jeśli deklaracja, to jakby wyklucza certyfikację i wymaganie dokumentów podmiotów trzecich.

System zapewniania jakości jest dość zawiły, ale schemat jest taki,  że na podstawie właściwych badań:
1) wytwórca wystawia deklarację, albo
2) jednostka niezależna wydaje certyfikat stosownie do obowiązującego dla danego wyrobu systemu jakości.

Ale w każdym przypadku wyrób musi być odpowiednio oznakowany i to oznakowanie (a NIE DOKUMENTY !) zazwyczaj wystarcza do handlu na terenie całej Unii.

14

Marcel napisał/a:

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?pid=34532
Masz konkretny opis w SIWZ, olewasz zapisy przykładowe i wklejasz swoje, jest dokładnie i każdy wie o co biega, jak już masz to możesz zostawić jak jest  w SIWZ masz szczegółowo.

Ok. a jak bym chciał teraz zamieścić ogłoszenie o zmianie, to może w  pkt. III.5 (inne dokumenty) dodam, że w celu doprecyzowania co wchodzi w zakres tych dokumentów (tych z ogłoszenia) zamawiający informuję, że są to ... i tu kopiuję te z SIWZ.
Tylko czy taka czynność obliguję mnie do obligatoryjnego przesunięcia TSO na podst. 12a.2 pzp ???
Co wy na taki pomysł-drążę temat bo chcę żeby było precyzyjnie wink

15

Hmm, możesz tak zrobić, jednak przesunięcie TSO nie wchodzi w grę ponieważ tylko zapisy które już zamieściłeś doprecyzowujesz.

16

o to mi chodziło żeby nie przesuwać TSO  tylko się tak zastanawiałem czy takie właśnie doprecyzowanie nie jest po części zmianą.
Ale przecież te dokumnety nie są na potwierdzenie spełniania warynków udziału w post. to obliga co do zmiany TSO, brak.
Dobrze myślę ? smile

17

and1 napisał/a:

o to mi chodziło żeby nie przesuwać TSO  tylko się tak zastanawiałem czy takie właśnie doprecyzowanie nie jest po części zmianą.
Ale przecież te dokumnety nie są na potwierdzenie spełniania warynków udziału w post. to obliga co do zmiany TSO, brak.
Dobrze myślę ? smile

Wg Marcela, jak sądzę po poniższym - dobrze

Marcel napisał/a:

Hmm, możesz tak zrobić, jednak przesunięcie TSO nie wchodzi w grę ponieważ tylko zapisy które już zamieściłeś doprecyzowujesz.

Wg mnie - nie. Należy przesunąć TSO.

18

MIRAS napisał/a:
and1 napisał/a:

Dobrze myślę ? smile

Wg Marcela, jak sądzę po poniższym - dobrze

Marcel napisał/a:

Wg mnie - nie. Należy przesunąć TSO.

a czemu przesunąć?

19

Ze względu na treść przywołanego przez Ciebie 12a ust. 2

20

ale czy doprecyzowanie warunku w zakresie ISO jest zmianą warunków udziału w postępowaniu, hmm...
To co radzicie ???

21

Zgadza się tylko and już zapisy dał teraz chce je doprecyzować.
Dobra podsumuję krótko i zwięźle:
daj sobie spokój i zostaw jak jest, wszystko zapewne masz dobrze opisane w SIWZ, i problemów na pewno nie będzie.

22

and1 napisał/a:

ale czy doprecyzowanie warunku w zakresie ISO jest zmianą warunków udziału w postępowaniu, hmm...
To co radzicie ???

Gmerasz przy przedmiocie zamówienia - czyli istotnego elementu. Doprecyzowanie w tym przypadku to rodzaj zmiany treści ogłoszenia.

23

Nie do końca w tym przypadku.

24

Marcel napisał/a:

Zgadza się tylko and już zapisy dał teraz chce je doprecyzować.

Co oznacza doprecyzowanie w ZP, czy nie zmianę, czy nie wyjaśnienie? A gdyby chodziło ściśle o warunki udziału, czy ich doprecyzowanie to nie zmiana? Skoro "doprecyzowuje" to oznacza, że jest to konieczne i istotne dla prawidłowego przeprowadzenia postępowania. W przeciwnym wypadku odpuścić sobie "doprezyzowania".

25

zmiana ogłoszenia plus przesunięcie TSO (w zw. z tym zmiana SIWZ) wink