1

Temat: wybór kolejnej oferty a wadium

witam.
dokonałem wyboru najkorzystniejszej oferty w dniu 19.05. (jedna oferta została odrzucona) dziś dostałem info że wykonawca nie podpisze z nami umowy.
dziś też zleciłem finansom zwrot wadium pozostałym wykonawcom.

pytania:

1) z wyborem kolejnej oferty muszę poczekać aż minie 5 dni na złożenie odwołań?
2) jeżeli już dziś wiem, że będę musiał wybrać kolejną ofertę, to mogę nie zwracać temu drugiemu w kolejności wadium (bo jeszcze mu nie oddałem po pierwszym wyborze najkorzystniejszej oferty)? czy zwrócić a po upływie 5 dni od pierwszego wyboru wezwać go do wniesienia znów wadium i jak wniesie wybrać go najkorzystniejszym?
3) temu co nie chce podpisać umowy nie oddaję wadium?

to mój pierwszy taki przypadek, ale kiedyś musiał być ten 1 raz.
jak to technicznie, zgodnie z Pzp rozwiązać?

pozdrawiam

szad

2

Odp: wybór kolejnej oferty a wadium

1) nie o ile masz pisemną (faks, mail) deklarację pierwszego wybranego,
2) można posiłkować się 46.3 - ale to wymaga przemyślenia - tu bym raczej wadium temu drugiemu nie zwracał
3) dokładnie - zatrzymujesz, koniec i kropka

3

dostałem faks, te 5 dni się kończy jutro.
tylko czy 46.3 nie odnosi się tylko do przypadku odwołań?
faktycznie, gdybym oddał te wadium wcześniej, to na jaki art. mógłbym się powołać ponownym żądaniu wniesienia wadium przez tego 2 w kolejce. chyba lekka luka tu jest w naszej kochanej ustawie.

4

Dokładnie dotyczy odwołań, dlatego napisałem, że pomocniczo bym wykorzystał ten zapis - oczywiście nie oficjalnie
jakbyś oddał, to nie mógłbyś już żądać o ponowne wniesienie
luka jest i to nie jedna wink

5

Osobiście uważam że wadium drugiemu wykonawcy należy  zwrócić póki nie ma oficjalnej informacji że wygrany nie chce podpisać umowy.

6

założyłem, że szad ma taki glejt, ale założenie może być blędne

7

Marcel napisał/a:

Osobiście uważam że wadium drugiemu wykonawcy należy  zwrócić póki nie ma oficjalnej informacji że wygrany nie chce podpisać umowy.

w dniu, w którym chciałem zwrócić wadia wpłynął do nas faks, że wykonawca nie podpisze umowy, więc chyba mam oficjalną informację.

8

jeszcze jedno. w różnych opiniach jest, że za uchylenie się od zawarcia umowy należy uznać odmowę jej podpisania w określonym przez Zamawiającego dniu.
mimo, że nie wyznaczyłem dnia podpisania umowy i nie zaprosiłem do podpisania ( bo czekałem te 5 dni), to rozumiem, że przesłany faks przez wykonawcę, w którym pisze, że nie podpisze z nami umowy jest wystarczającym potwierdzeniem na uchylanie się od podpisania umowy z zamawiającym.

9

Jak najbardziej skoro napisał = oświadczył = nie podpisze, nawet jak mu wyznaczysz termin. może po prosu zrobił błąd w kalkulacji i taniej wyjdzie jak straci wadium niż będzie realizował kontrakt

10

zastanawia mnie jeszcze jedno.
po nowelizacji postępowanie o udzielenie zamówienia kończy wybór najkorzystniejszej oferty a nie podpisanie umowy.
w moim przypadku najk. oferta został wybrana więc praktycznie zostało postępowanie zakończone, a że gościu nie chce podpisać umowę to już inna sprawa.

w związku z powyższym nurtują mnie pytania:
a) czy wybór kolejnego wykonawcy jest czynnością w postępowaniu
b) czy potrzebne mi jest wtedy na koncie wadium tego drugiego
c) czy jak chce podpisać umowę z drugim, to muszę robić ta całą biurokrację (zawiadomienie, ogłoszenie na www).
patrząc na definicję postępowania, to a,b, c nie są już czynnościami w postępowaniu.

Tak faktycznie., to powinien oddać te wszystkim, poza tym najkorzystniejszym. potem zatrzymać wadium temu najkorzystniejszemu. zaprosić drugiego na podpisanie umowy, jak ten nie ze chce to następnego, i tak do skutku.
Pytanie tylko co w przypadku, gdy nikt ni zechce podpisać umowy? co wtedy? przecież nie mogę unieważnić postępowania, skoro postępowanie zakończyło się w momencie wyboru najkorzystniejszej oferty?
Można dostać pomroczności jasnej.

11

doczytałem def. postępowania i muszę sprostować poprzedni wywód.
postępowanie kończy wybór oferty, z którym zostanie podpisana umowa, czyli nie  wybór pierwszej najkorzystniejszej oferty. jeżeli ten drugi wyrazi zgodę na podpisanie umowy to wybór jego oferty kończy postępowanie.

obowiązuje termin związania ofertą, więc wszyscy wykonawcy muszą być w gotowości do podpisania umowy.

problem tylko z tym wadium, czy ono musi być na koncie zamawiającego do podpisania umowy.

12

wyboru drugiego w kolejności można też dokonać po TZO - się już niektórym zdarzało,
a więc nie wybór drugiego kończy postępowanie, a tego pierwszego, chociaż niektórzy twierdzą, że trzeba połączyć wybór najkorzystniejszego (pierwszego) z terminami na wniesienie odwołania - dopiero po minięciu terminu na wniesienie mamy koniec postępowania

13

przydałaby się wykładnia językowa. wg mnie sformułowanie: ... w celu dokonania wyboru oferty wykonawcy , z którym ZOSTANIE zawarta umowa ... świadczy raczej, że wybór 2 wykonawcy kończy postępowanie.

w tej definicji nie ma sformułowania najkorzystniejsza oferta, słowo zostanie wg mnie odnosi się to sytuacji, która mieć na 100% miejsce.

jeżeli postępowanie kończyłby wybór najkorzystniejszej oferty, to czynności związane z wyborem drugiej oferty zostałyby wykonane w ramach czego?

14

widzę, że już nikt nie ma uwag do tematu.

po przemyśleniu tematu, stoję na stanowisku, że powinienem oddać wadium po wyborze najkorzystniejszej oferty. skoro ustawa przewiduje możliwość podpisania umowy z drugim w kolejności wykonawcą a nie mówi o żądaniu ponownego wniesienia wadium przez tego wykonawcę (nie ma podstawy prawnej - luka w przepisach) to nie mam innego wyjścia.

art. 94. 3 mówi, że mogę podpisać wybrać ofertę najkorzystniejszą spośród pozostałych.
Mogę, czyli nie muszę. Co w przypadku, gdy nie wybiorę kolejnej. Teoretycznie nie ma podstaw do unieważnienia. Po prostu w postępowaniu nie doszło do podpisania umowy.

15

amen

16

Mówiłem już o tym na początku, wadium zwracasz.

17

niezwłocznie tzn.20.05.2011

18

myszy1953 napisał/a:

niezwłocznie tzn.20.05.2011

teoretycznie byłoby najlepiej zrobić tego dnia, ale z tego co się orientuję nie ma def. słowa niezwłocznie. raczej bym to rozumiał bez zbędnej, nieuzasadnionej zwłoki. jeżeli z jakichś niezależnych ode mnie przyczyn nie mogłem zwrócić wadium 20.05. i dokonałem tego najszybciej jak mogłem to można uznać że zrobiłem to niezwłocznie.

19

niby racja jak oddałbyś 23 -  bo dziś już 24 wink to też by się nic nie stało - tylko pamiętać trzeba o odsetkach, chociaż one dziś są prawie zerowe smile

20

dla biednych gmin każda złotowka się liczy

21

wracając jeszcze do art. 94.3. ujęto tam sformułowanie może wybrać najk. ofertę spośród pozostałych.
może czyli nie muszę. co z postępowaniem gdy nie wybiorę kolejnej najk. oferty?
Kończy się bez podpisania umowy? Unieważniam (brak podstawy)?

22

myszy1953 napisał/a:

dla biednych gmin każda złotowka się liczy

ale tu biedna gmina nic nie dopłaca - oddaje tylko to co "zarobiła" na wadium w postaci odsetek, o ile jakieś są wink

szad napisał/a:

Unieważniam (brak podstawy)?

nie unieważniasz bo postępowanie się już zakończyło wink, po prostu nie ma umowy

23

Nie ma umowy - nie ma udzielenia zamówienia.

24

zatrzymując wadium powinienem się powołać na 46.5.1 czy 46.5.3?

25

46.5.1