1

Temat: tłumaczenie dokumentu

jak mi wykonawca dostarczył dokument obcojęzyczny bez tłumaczenia (wymagaliśmy w SIWZ tłumaczenia dokumentów obcojęzycznych) to wzywam go do uzupełnienia ale tylko samego tłumaczenia czy tłumaczenia plus dokumentu tłumaczonego ???

ps. wydaje mi się że pomimo że mam wersję bez tłumaczenia - to wzywam do uzupełnienia tłumaczenia plus dokument tłumaczony.

2

Odp: tłumaczenie dokumentu

Wystarczy samo tłumaczenie

3

a to nie jest tak że dokument bez tłumaczenia należy traktować jako brak dokumentu ?
np. jakby  wykonawca załączył mi dokumnet po chińsku bez tłumaczenia - to skąd mogę wiedzieć że to jest dokument który był wymagany.

4

Dokumenty przedłożone w wyniku wezwania do uzupełnienia wyłącznie w języku obcym nie mogą potwierdzać spełniania wymogów zamawiającego.
Orzeczenie:
Ewentualne przyjęcie przez Ciebie dokumentów bez tłumaczenia na język polski poświadczonego przez wykonawcę (zgodnie z rozporządzeniem w sprawie rodzajów dokumentów) prowadziłoby do naruszenia zasady:

równego traktowania wykonawców,
    uczciwej konkurencji oraz
    prowadzenia postępowania w języku polskim, wyrażonej w art. 9 ust. 2 ustawy Pzp.

Porównaj wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 2 grudnia 2009 r. (sygn. akt KIO/UZP 1546/09).

5

no właśnie czyli na wezwanie:
dokument zagraniczny i jego tłumaczenie

6

Wyrok dotyczy przesłania w ramach uzupełnienia samego dokumentu bez tłumaczenia i tu zgoda - wyroki dotyczą konkretnych spraw pamiętaj and1, ale Ty wzywasz do uzupełnienia tłumaczenia a nie kompletu.

and, pomyśl jeżeli jako wykonawca przesyłam Ci oryginał dokumentu i "zapominam" przesłać tłumaczenia, to powiedz mi co mam Ci jeszcze przesłać na Twoje wezwanie oprócz tłumaczenia oczywiście, jak oryginał leży u Ciebie?

7

Wiem, że być może masz u siebie kopię, ale w imię równego traktowania wykonawców, nie można traktować ich tak, że jednemu każemy przesłać dokument + tłumaczenie bo wysłał kopię, a drugiemu, który wysłał oryginał - no właśnie co?

8

no więc co radzicie zrobić ?
wezwać do uzupełnienia całości czyli dokument w języku obcym plus tłumaczenie, czy tylko samo tłumaczenie ??

9

and1 ja bym wezwał do uzupełnienia tłumaczenia dokumentu, tylko napisz dokładnie wykonawcy o który dokument chodzi według mnie powinno wystarczyć jak podeśle to dołączysz do dokumentu, jak nie to wykluczysz i już

10

Niedzwiadek napisał/a:

and1 ja bym wezwał do uzupełnienia tłumaczenia dokumentu, tylko napisz dokładnie wykonawcy o który dokument chodzi według mnie powinno wystarczyć jak podeśle to dołączysz do dokumentu, jak nie to wykluczysz i już

no właśnie nie wiem dlaczego ale się jakoś z tym nie bardzo zgadzam wink
muszę jeszcze przemyśleć temat.

11

And1 zrobisz jak zechcesz, tyko po co Ci w dokumentacji dwa dokumenty o tym samym brzmieniu poza tym jest coś takiego jak ekonomika postępowania, ale to moje zdanie

12

Może już nie myśl smile tylko wzywaj do uzupełnienia tłumaczenia wink Podzielam pogląd Niedźwiadka.

13

woow napisał/a:

Może już nie myśl smile tylko wzywaj do uzupełnienia tłumaczenia wink Podzielam pogląd Niedźwiadka.

spoko spoko jedziemy wink

14

And, wzywaj do uzupełnienia tłumaczenia.

15

A może tak (z ostrożności procesowej)- skseruj ten oryginalny dokument, wyslij wraz z wezwaniem do uzupełnienia- napisz że dostarczono w ofercie dokument bez tłuimaczenia i wzywasz do uzupełnienia tłumaczenie tego dokumentu. To chyba usunie And1 Twoje wątpliwości

16

responder napisał/a:

A może tak (z ostrożności procesowej)- skseruj ten oryginalny dokument, wyslij wraz z wezwaniem do uzupełnienia- napisz że dostarczono w ofercie dokument bez tłuimaczenia i wzywasz do uzupełnienia tłumaczenie tego dokumentu. To chyba usunie And1 Twoje wątpliwości

celnie to ująłeś z tą ostrożnością procesową smile w sumie warto tak zrobić