1

Temat: Unieważnienie a zwrot gwarancji ubezpieczeniowej

Umieważniłam przetarg po otwarciu ofert, gdyż najniższa cena przewyższała kwotę jaką możemy przeznaczyc na sfiannsowanie zamówienia. Były dwie oferty, obie zabezpieczone wadium w formie gwarancji ubezpieczeniowej. Pomóżcie mi kiedy i jak mam zwrócić te gwarancje?? Wiadomo, że gwarancja ubezpieczeniowa jest wystawiona na 30 dni, więc jaką mam podstawę żeby ja zwrócić i komu, wykonawcy skadającemu ofertę czy firmie ubezpieczeniowej??

2

Odp: Unieważnienie a zwrot gwarancji ubezpieczeniowej

Po unieważnieniu zwracasz wykonawcom.

3

Mimo, że gwarancja obowiązuje jeszcze 26 dni to im ją zwracam?? Z jakąś adnotacją powinnam dokonać zwrotu czy poprostu włożyć w kopertę i odesłać??

4

Odsyłasz i tyle.

5

zwraca się niezwłocznie,  no napewno z pismem przewodnim i za potwierdzeniem odbioru to są pieniądze !!

6

Przepraszam, że pytam jak głupia blondynka (a nie jestem), ale na parwdę nie kumam tych gwarancji:( Czyli jeśli wybieram ofertę najkorzystniejszą to też muszę odesłać wszystkie wadia a tylko te jedno z oferty najkorzystniejszej sobie zatrzymać do czasu podpisania umowy i po podpisaniu też odesłać ją wykonawcy?? Ja zawsze te gwarancje trzymałam w ofertach, a teraz wiem że to źle robiłam i powinnam oddawać gwarancje do zaksięgowania dla księgowej i potem jak nabiorą "mocy urzędowej" je odsyłać, jakoś do tej pory nie zwracałam uwagi na gwarancje, dokonywałam zwrotu tylko pieniędzy:( ojjj gapa ze mnie:(

7

gwarancje powinny być przechowywane w dziale księgowości , zwalniając wadia winnaś dać dyspozycje do tego działu o zwolnieniu wadium a oni już winni działać dalej gwarancje zwracają pocztą a pieniąz przelewem z odsetkami

8

Dokładnie.

9

Dziękuję:))