1

Temat: 2 nazwy handlowe dla jednej pozycji

Witam.

Dostawa art. chemicznych. Zamawiający w formularzu cen. wymagał podania nazwy handlowej zaoferowanego artykułu. Artykuł o tej nazwie Wyk. miał dostarczać w trakcie trwania umowy . Zam. dopuścił zmianę nazw w trakcie realizacji z powodu zaprzestania produkcji.

Wykonawca w jednej rubryce wpisał 2 nazwy handlowe.

????Co z tym ciastem zrobić?????

2

Odp: 2 nazwy handlowe dla jednej pozycji

Wyjaśnij.
Najprawdopodobniej skoro dopuściłeś zmianę w trakcie W podał na co ewentualnie zmieni.

3

Jak najbardziej wyjaśnienia.

4

A NA CÓŻŻŻ ??? Czyżby to w czymś Wam naprawdę przeszkadzało, że może dostarczać  chemikalium o 2 nazwach???
Konia z rzędem, jak ktoś z Was odróżni glin od aluminium albo cukier od sacharozy.

5

oj Hubalu a ty stale  ciągniesz w stronę Wykonawcy smile , pewnie ze to przeszkadza! A jak mam ocenić, czy zaproponowany towar jest OK? To ja wpiszę Domestos/Nonamebrand  i się domyśłaj Zamawiaczu co przyjedzie do magazynu. Ja bym wyjaśniał-dlaczego są dwie nazwy: która jest de facto ofertą a która zastepstwem na okolicznosć zaprzestania produkcji.

6

Fenris napisał/a:

1) oj Hubalu a ty stale  ciągniesz w stronę Wykonawcy smile , 2) pewnie ze to przeszkadza!  3) A jak mam ocenić, czy zaproponowany towar jest OK?  4) To ja wpiszę Domestos/Nonamebrand  i   5) się domyśłaj Zamawiaczu co przyjedzie do magazynu.   6) Ja bym wyjaśniał-dlaczego są dwie nazwy: która jest de facto ofertą a która 7) zastepstwem na okolicznosć zaprzestania produkcji.

1) To dla równowagi, bo na forum przeważa pogląd typu ?dobry Indianin to martwy Indianin? (więcej tu zamawiających) - czyż nie tak?
2) Na razie nie widzę konkretów. Z góry zaznaczam że lenistwo nie jest wystarczającym argumentem.
3) Całkiem tak samo 2 towary/nazwy jak 1, tyle że trochę więcej pracy.
4) Jakoś jednak się udało smile
5) A po co??? Czyżby tak bardzo ważne? Dla mnie nie, mógłbym dostawać raz to raz tamto, byle tak samo się spisywało. W zamówieniach publicznych zaś ważne są właściwości, a nie nazwy (ba, nazwy własne w ogóle niemile widziane).
6) Przecież nie zabraniam.
7) Nie ograniczajcie się za mocno, dopuśćcie także inne powody.
Radzę także dla Waszego dobra.

7

1) popieram, im wiecej wzajemnego zrozumienia tym lepiej;
2) konkret: dobrze jest wiedzieć, co W faktycznie oferuje: np sprzedając towary IT jeden W chce w miarę dokładnie wiedzieć, czy oferta drugiego mieści się w SIWZ, to zapewnia samokontrolę w gronie W gdy jeden drugiego "pilnuje" czy gra fair play;
3) nie sądzę że to sprawa lenistwa, prędzej porządku i przejżystości: oferta winna być jednoznaczna: jak wyobrażasz sobie sytuację, gdzie W wpisuje np: sprzedam Ci Zamawiaczu laptop marki A/B/C/D/E. Dochodziłoby do tego, że Z musi robić testy połowy rynku żeby być gotowym na przyjęcie dostawy według wariantu A/B/C/D/E? A załóżmy,że A i B jest OK ale reszta jest zbyt słaba, nie mieści sie w zapisach SIWZ i co? Na etapie oceny ofert chcesz to jakoś negocjować? Paranoja się robi. To już lepiej nie używać wogóle nazw i na etapie dostawy odbierać rygorystycznie towar. Ale na tym etapie już się kilku W u mnie wywróciło

5) no w przypadku kostek do WC sie zgadzam: wsio ryba czy dziś będzie taki zapach czy kolor a jutro inny. Ale w przypadku np komputerów? Drukarek? Oprogramowania? Nie mogę mieć 100 drukarek takich a 100 innych

7) taaaak, ja też bym bardzo chciał... Szkoda że zazwyczaj kontrolom to się nie podoba. Ale sama idea rozszerzenia przesłanek w sumie pozytywna.

8

2) To mnie nie przekonuje, a ponadto nie jest zadaniem zamawiającego pośredniczyć w rozgrywkach między wykonawcami.
3) Też nie przekonuje. Po pierwsze o markach już pisałem, a po drugie było o 2 a nie 2000 wyrobów, po trzecie marka ani inna nazwa własna nie może być przedmiotem oceny i porównania.
5) A ja odwrotnie: w przypadku kostek do WC to zapach bym rozumiał, ale w przypadku komputerów i drukarek nie mogę zrozumieć jak może przeszkadzać inny rodzaj a tym bardziej marka (jakieś doświadczenie mam - posty na forum piszę skuteczna kilku różnych komputerach!)
7) Ja mam chyba mniejsze problemy z kontrolami, może właśnie przez mój punkt widzenia.

9

2) pośredniczyć nie, ale obowiązkiem jest zapewnić warunki równej konkurencji i transparentności zamówienia;
3) a co za różnica 2 czy 10 wpisze nazw? zasada taka sama czyż nie? Tylko że przy 10 od razu widać do czego to prowadzi.
5) ? to by prowadziło do nadużyć: Z chce kupić 1.000 drukarek. Dostaje ofertę z 5 typami po 200 sztuk każda, wszystkie spełniają SIWZ. Według Ciebie ma to przyjać? A potem ma się motać z zakupem tonerów to pieciu różnych typów? Z kompami fakt, mniejszy problem, łątwiej opisać i zwryfikować dostawę. A np dostawa samochodów? Chcę kupić 100, i dostaję 50 VW i 50 Skoda? hehe. No obłęd. Ale w pełni rozumiem W że tak by chcieli: możnaby wyczyścić sobie magazyny smile. Więc ja bym wyjaśniał co będzie przedmiotem pierwotnej dostawy. A po podpisaniu umowy w przypadku zaistnienia przewidzianych okoliczności-aneksik

10

Wykonawca wyjaśnił iż wpisany w drugiej kolejności w pakiecie nr  poz. nr   ..  ........... jest płynem, który zgodnie z SIWZ zobowiązujemy się dostarczać w przypadku zaprzestania produkcji płynu ........ w trakcie umowy. Jednocześnie oświadczam, iż jest to artykuł o jakości nie gorszej niż  płyn ......

11

Czyli jest ok.

12

Jest nazwa, wiemy co w przypadku wygrania wykonawca dostarczy a oba spełniają warunki.

13

Dokładnie.

14

Dzięki.