1 (edytowany przez Bitter 2011-05-31 16:57:47)

Temat: Inna omyłka czy rachunkowa?

Proszę o pomoc.

Płyn do mycia naczyń - Zamawiający żądał 1600 litrów. Dopuszczalne przez Zam. opakowania to od 0,5 do 2 l.

Wykonawca w formularzu cenowym miał wpisać zaoferowaną wielkość opakowania, przeliczyć ilość opakowań aby całkowita ilość litrów nie była mniejsza niż 1 600 litrów (przy ułamku zaokrąglić op. w górę), podać cenę za opakowanie i przemnożyć cenę za opakowanie x ilością opakowań- to dawało wartość brutto pozycji.

Wykonawca w zaoferował:  0,5 litrowe opakowania / 320 opakowań/ cena za op. 1,50 zł/ 480 zł brutto

Z tego co widać Wykonawca zaoferował za mała ilość litrów.

czy zwiększyć ilość na podstawie - " Inna omyłka nie pow. istotnych" ... czy "oczywista omyłka rachunkowa"?

2

Odp: Inna omyłka czy rachunkowa?

a to 480 zł to skąd się wzięło - a nie 295,2 brutto?
moim zdaniem byłby to oczywisty błąd rachunkowy podlegający poprawieniu ( szt. jest320 a winno być 3200)

3

Ja obstawiam że jest to omyłka na podstawie art. 87.2.3.

4

320x1,5=480

5

Dokładnie jak piszecie. 320x1,50=480. Majstruję im przy ilości co dalej przekłada się na cenę więc chyba tak jak pisze Marcel.

6

Tak, na pewno 87.2.3

7

Bitter napisał/a:

Wykonawca w zaoferował:  0,5 litrowe opakowania / 320 opakowań/ cena za op. 1,50 zł/ 480 zł brutto

Ja tutaj nie widzę żadnej omyłki.

8

miało być 1 600 litrów

A wykonawca dał 0,5l x 320 op = 160 litrow

9

Bitter napisał/a:

miało być 1 600 litrów

A wykonawca dał 0,5l x 320 op = 160 litrow

....no dał i co?. A gdyby przedmiotem zamówienia była dostawa samochodu osobowego, a wykonawca  zaoferowałby traktor to co? poprawiamy na samochód hmm bo przedmiotem był samochód hmm

10

czyli brakuje 3200-320= 2880 opakowań
oferta niezgodna z siwz moim zdaniem

11

.... i znowu podzielam Twoje zdanie wink

12

Źle przeliczył. miałem promyk nadziei, że można zgodnie z prawem poprawić to jaką inna omyłkę.

13

Bitter napisał/a:

1. Źle przeliczył.  2. miałem promyk nadziei, że można zgodnie z prawem poprawić to jaką inna omyłkę.

1. Dobrze przeliczył. Za mało zaoferował.
2. Promyk nadziei ma imię Marcel wink

14

jestem zdania, że można - i należy - poprawić. Poprawiłabym jako "inną" omyłkę

15

woow napisał/a:

jestem zdania, że można - i należy - poprawić. Poprawiłabym jako "inną" omyłkę

Niedługo dojdzie do tego, że zamawiający będzie pisał oferty za wykonawców smile Będzie wiedział lepiej od niego: co, ile i za jaką cenę wykonawca chce zaoferować...

16

no coś Ty - przecież wiemy, że chciał zaproponować 1600 litrów płynu do naczyń smile skoro złożył ofertę zgodną z SIWZ

17

woow napisał/a:

no coś Ty - przecież wiemy, że chciał zaproponować 1600 litrów płynu do naczyń smile skoro złożył ofertę zgodną z SIWZ

otoż to chciał

18

W wyjasnieniach potwierdził, że sie pomyliłi i wykorzystując cenę jednostkową z oferty obliczył ile powinna wynieść cena oferty.

19

woow napisał/a:

no coś Ty - przecież wiemy, że chciał zaproponować 1600 litrów płynu do naczyń smile

Skoro chciał to dlaczego tego nie zrobił. Przecież wyraźnie widać, że wykonawca zaproponował 160 litrów - bez cienia wątpliwości (patrz niżej). 

Bitter napisał/a:

i jeszcze jedno,

woow napisał/a:

skoro złożył ofertę zgodną z SIWZ

Problem w tym,że właśnie nie złożył.

20

Bitter napisał/a:

W wyjasnieniach potwierdził, że sie pomyliłi i wykorzystując cenę jednostkową z oferty obliczył ile powinna wynieść cena oferty.

Uwzględnie w tym przypadku wyjaśnień prowadziłoby do:
- zmiany zaoferowanej wielkości dostawy,
- zmiany ceny oferty.

Samo wyjasnienie wykonawcy to za mało - skoro w treści pierwotnej oferty nie ma żadnych błędów.

21

np. Wyrok KIO z dnia 19 stycznia 2009 r., sygn. akt 5/09: Biorąc pod uwagę fakt, iż z okoliczności przedmiotowego postępowania wynika zamiar złożenia przez Odwołującego oferty zgodnej z wymogami Zamawiającego w powyższym zakresie, a także okoliczność, iż Zamawiający posiada wszystkie dane do dokonania poprawy kosztorysu w ww. pozycji 17, w związku z czym nie będzie zmuszony w sposób istotny ingerować w treść oferty, Izba uznała, że powyższe uchybienie stanowi omyłkę polegającą na niezgodności oferty ze specyfikacją istotnych warunków zamówienia, nie powodującą istotnej zmiany w treści oferty i powinna zostać przez Zamawiającego poprawiona zgodnie z dyspozycją art. 87 ust. 2 pkt 3 ustawy Pzp.

22

Niech Bitter zrobi jak uważa, ja jednak sądzę że jest to do poprawienia.

23

Jasne, zrobi jak uważa. Ja też nie nalegam na poprawianie, tylko chcę wskazać, że jest w orzecznictwie KIO (takich wyroków jest naprawdę sporo) uzasadnienie dla poprawienia właśnie takiego typu omyłki.