Temat: Ile dni na uzupełnienie?
Wykonawca nie złożył zaświadczenia o niezaleganiu z ZUS i US Ile dni mu wyznaczyć na uzupełnienie otwarcie było dzisiaj ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → Ile dni na uzupełnienie?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Wykonawca nie złożył zaświadczenia o niezaleganiu z ZUS i US Ile dni mu wyznaczyć na uzupełnienie otwarcie było dzisiaj ?
Myślę że jak pismo w spr. uzupełnienia wyślecie faxem to 5-7 dni to rozsądny termin.
Do 06.06.2011 będzie ok?
tak naprawdę ma 2 dni
Dałbym 08.06.
Przeważnie ok 1 tygodnia.
Bitter, Marcel szkoda że nie wszyscy W podchodzą tak do tego. Nie zdażyło mi się żeby termin na uzupełnienie/ wyjaśnienie był dłuższy niż 3 dni
Bez przesady, trzeba patrzeć realnie, ZUS lub US ok 7 dni bez dwóch zdań.
2-3 dni daję na wyjaśnienia oferty - oczywiście przesłane faxem. Musiałem walczyć u siebie w jedn. by uświadomić iż trzeba wyznaczyć czas REALNY by wykonawca miał szansę uzupełnić dokument.
Dokładnie, czas realny.
Wykonawca nie złożył zaświadczenia o niezaleganiu z ZUS i US ile dni mu wyznaczyć na uzupełnienie otwarcie było dzisiaj ?
Jeśli wezwanie przesyłasz faksem to wystarczy nawet - 03.06 (godziny popołudniowe).
e Panie Miras ! pod warunkiem ,że brak zaświadczenia w ofercie to nieuwaga , zapomnienie
jak nie ma w ogóle to tydzień może być mało
oczywiście jestem zdania ,że jak W startuję w przetargach to winien mieć ( na stanie ! ) dokumenty wznawiane
oczywiście jestem zdania ,że jak W startuję w przetargach to winien mieć ( na stanie ! ) dokumenty wznawiane
...podzielam zdanie, czas dany wykonawcom to nie czas na kompletowanie, zdobywanie etc., jedynie na przesłanie/dostarczenie.
Ale dając czas dłuższy zawsze unikamy zagrożeń- szczególnie ważnych gdy w grę wchodzi wadium
elastyczność wskazana
jak się ma "czas" to nic nie stoi na przeszkodzie
i ja podzielam powyższy pogląd. tzn Mirasa i Myszy1953 z postu #12 i 13
pośpiech wskazany w dwoch przypadkach : pchły i biegunka
Zgadzam się że Wykonawca startując powinien mieć papiery na stanie, ale bywa z tym różnie, dlatego lepiej dać 2-3 dni dłużej, chyba że czas goni.
Jeszcze bym uwzględniła sposób uzupełnienia dokumentu czy pisemnie czy faksem. Jak faksem to czas krótszy.
A można uzupełnić dokument faxem?
Można, skoro dopuścił Zamawiający, tylko oryginał też powinien być, ma być forma pisemna a faks nie jest formą pisemną, dlatego ja nie dopuszczam formy faks
Ja stosuję takie zapisy w SIWZ:
1. W postępowaniu o udzielenie zamówienia oświadczenia, wnioski, zawiadomienia oraz informacje mogą być przekazywane faksem (nr) oraz drogą elektroniczną ( adres @) ) z zastrzeżeniem pkt 3.
2. Forma pisemna zastrzeżona jest dla złożenia oferty wraz z załącznikami, w tym oświadczeń i dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu, oświadczeń i dokumentów potwierdzających spełnianie przez oferowany przedmiot zamówienia wymagań określonych przez Zamawiającego oraz pełnomocnictwa.
3. Jeżeli Zamawiający lub Wykonawca przekazują oświadczenia, wnioski, zawiadomienia oraz informacje faksem, drogą elektroniczną, każda ze stron na żądanie drugiej niezwłocznie potwierdza fakt ich otrzymania.
4. Domniemywa się, iż pismo wysłane przez Zamawiającego na numer faksu lub adres email podany przez Wykonawcę zostało mu doręczone w sposób umożliwiający zapoznanie się Wykonawcy z treścią pisma.
Mam nadzieje że nie ma w nich jakiegoś koziołka.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → Ile dni na uzupełnienie?
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc