1

Temat: Ile dni na uzupełnienie?

Wykonawca nie złożył zaświadczenia o niezaleganiu z ZUS i US Ile dni mu wyznaczyć na uzupełnienie otwarcie było dzisiaj ?

2

Odp: Ile dni na uzupełnienie?

Myślę że jak pismo w spr. uzupełnienia wyślecie faxem to  5-7 dni to rozsądny termin.

3

Do 06.06.2011 będzie ok?

4

tak naprawdę ma 2 dni

5

Dałbym 08.06.

6

Przeważnie ok 1 tygodnia.

7

Bitter, Marcel szkoda że nie wszyscy W podchodzą tak do tego. Nie zdażyło mi się żeby termin na uzupełnienie/ wyjaśnienie był dłuższy niż 3 dni

8

Bez przesady, trzeba patrzeć realnie, ZUS lub US ok 7 dni bez dwóch zdań.

9

2-3 dni daję na wyjaśnienia oferty - oczywiście przesłane faxem. Musiałem walczyć u siebie w jedn. by uświadomić iż trzeba wyznaczyć czas REALNY by wykonawca miał szansę uzupełnić dokument.

10

Dokładnie, czas realny.

11

tomeczka napisał/a:

Wykonawca nie złożył zaświadczenia o niezaleganiu z ZUS i US ile dni mu wyznaczyć na uzupełnienie otwarcie było dzisiaj ?

Jeśli wezwanie przesyłasz faksem to wystarczy nawet - 03.06 (godziny popołudniowe).

12

e Panie Miras ! pod warunkiem ,że brak zaświadczenia w ofercie to nieuwaga , zapomnienie
jak nie ma w ogóle to tydzień może być mało
oczywiście jestem zdania ,że jak W startuję w przetargach to winien mieć ( na stanie  ! ) dokumenty wznawiane

13 (edytowany przez MIRAS 2011-06-01 10:19:39)

myszy1953 napisał/a:

oczywiście jestem zdania ,że jak W startuję w przetargach to winien mieć ( na stanie  ! ) dokumenty wznawiane

...podzielam zdanie, czas dany wykonawcom to nie czas na kompletowanie, zdobywanie etc., jedynie na przesłanie/dostarczenie.

14

Ale dając czas dłuższy zawsze unikamy zagrożeń- szczególnie ważnych gdy w grę wchodzi wadium

15

elastyczność wskazana

16

jak się ma "czas" to nic nie stoi na przeszkodzie

17 (edytowany przez woow 2011-06-01 10:29:34)

i ja podzielam powyższy pogląd. tzn Mirasa i Myszy1953 z postu #12 i 13

18

pośpiech wskazany w dwoch przypadkach : pchły i biegunka    wink

19

Zgadzam się że Wykonawca startując powinien mieć papiery na stanie, ale bywa z tym różnie, dlatego lepiej dać 2-3 dni dłużej, chyba że czas goni.

20

Jeszcze bym uwzględniła sposób uzupełnienia dokumentu czy pisemnie czy faksem. Jak faksem to czas krótszy.

21

A można uzupełnić dokument faxem?

22

Można, skoro dopuścił Zamawiający, tylko oryginał też powinien być, ma być forma pisemna a faks nie jest formą pisemną, dlatego ja nie dopuszczam formy faks smile

23 (edytowany przez Bitter 2011-06-02 08:09:58)

Ja stosuję takie zapisy w SIWZ:

1.    W postępowaniu o udzielenie zamówienia oświadczenia, wnioski, zawiadomienia oraz informacje mogą być przekazywane faksem (nr) oraz drogą elektroniczną ( adres @) )        z zastrzeżeniem pkt 3.
2.    Forma pisemna zastrzeżona jest dla złożenia oferty wraz z załącznikami, w tym oświadczeń  i dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu, oświadczeń i dokumentów potwierdzających spełnianie przez oferowany przedmiot zamówienia wymagań określonych przez Zamawiającego oraz pełnomocnictwa.
3.    Jeżeli Zamawiający lub Wykonawca przekazują oświadczenia, wnioski, zawiadomienia oraz informacje faksem, drogą elektroniczną, każda ze stron na żądanie drugiej niezwłocznie potwierdza fakt ich otrzymania.
4.    Domniemywa się, iż pismo wysłane przez Zamawiającego na numer faksu lub adres email podany przez Wykonawcę zostało mu doręczone w sposób umożliwiający zapoznanie się Wykonawcy z treścią pisma.

Mam nadzieje że nie ma w nich jakiegoś koziołka.