Temat: BIP a zamówienia
Witam, czy ktoś może udzielić mi konkretnej odpowiedzi na pytanie jak długo trzeba przechowywać przetarg w BIP-ie zamawiającego. Ustawa PZP mówi o stronie internetowej, a co z BIP??
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Inne → BIP a zamówienia
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam, czy ktoś może udzielić mi konkretnej odpowiedzi na pytanie jak długo trzeba przechowywać przetarg w BIP-ie zamawiającego. Ustawa PZP mówi o stronie internetowej, a co z BIP??
czy ktoś usuwa przetargi ze swojej strony i BIPu?
1. jak długo trzeba przechowywać przetarg w bip-ie zamawiającego. 2. Ustawa PZP mówi o stronie internetowej, a co z BIP??
1. Zalecane: do dnia zawarcia umowy.
2. Zamieszczaj na BIP, zadośćuczynisz wymogom dwóch ustaw jednym pociągnięciem.
My nie usuwamy, po prostu sobie "wiszą", ale MIRAS bardzo dobrze radzi
czy ktoś usuwa przetargi ze swojej strony i BIPu?
Tak - po dniu zawarcia umowy.
Ja również po dniu zawarcia umowy
ogłoszenie i siwz zamieszczam w bipie do dnia otwarcia ofert.
do dnia zawarcia umowy zamieszczam ogłoszenie o wyborze najkorzystniejszej oferty
... i też dobrze.
Nie zgadzam się.
Jeśli macie na myśli siwz, to nie powinna ona ?wisieć? dłużej niż DO DNIA składania ofert - zgodnie m.in. z przepisem 42.1 czy 37.2 ustawy (!!!).
Nie rozumiem dlaczego wszyscy uparli się ignorować ten wyraźny zapis i uporczywie zapominają o nim.
Bo 37 mówi że "może" więc tego bym pod uwagę nie brał,
a z kolei 42 mówi nam o tym, że w tym terminie czyli od zamieszczenia (opublikowania) ogłoszenia do TSO musi "wisieć"
ale hubal nikt nie zabroni zamawiającemu pozostawić siwz na stronie jak ma taką ochotę, to jest dokument jawny, niektórzy stosują zakładki "archiwum" i tam je wrzucają. Po prostu nie ma przepisu, który wyraźnie by tego zabraniał. Po tym terminie po prostu można ją "usunąć" i tak część z nas robi, a niektórzy zostawiają
Jeśli macie na myśli siwz, to nie powinna ona ?wisieć? dłużej niż DO DNIA składania ofert - zgodnie m.in. z przepisem 42.1 czy 37.2 ustawy (!!!).
... tak pod rygorem unieważnienia postępowania
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Inne → BIP a zamówienia
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc