1

Temat: Zmiana do umowy!

Czy można zmienić umowę co do wartości,  uzasadniając dużą podwyżką cen surowca?

2

Odp: Zmiana do umowy!

A jak się to ma do art.144?, to raczej zmiana istotna.

3

Też się nad tym zastanawiałam, tylko czy można podpiąć to pod  okoliczności ,których nie można było przewidzieć? Sytuacja gospodarcza drastyczny wzrost cen itp.

4

Raczej tę kwestię szło przewidzieć.

5

Na jakiej podstawie można przewidzieć? np. w rolnictwie ceny zbóż?

6

Jeżeli w umowie brak zapisów dotyczących możliwości  dokonywnia istotnych zmian postanowień  umowie ( a zmiana ceny zamówienia jest na 100 % zmianą istotną warunków umowy) oraz warunków dokonywania tych zmian, to nie ma takiej możliwości ich wprowadzenia.

7

Jeżali taki zapis w umowie będzie to można ?

8

NIE do czego to może doprowadzić no do  oszustw wygram bo dam nisko a przy takim zapisie w umowie i tak mi podwyższą    hmm

9

Tomeczka - piszesz o ryzyku gospodarczym. Sądzisz, że Wykonawca zgodziłby się na znaczną obniżkę swojego wynagrodzenia bo ceny zbóż drastycznie spadły?

Co do przewidywalności zmienności cenowej zbóż... Ich cena waha się mocno, nie jest możliwe przewidzenie zakresu zmiany, ale to, że ceny zbóż są zmienne jest stałe.

10

Z majstrowaniem przy cenach to ostrożnie:

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=6971

11

W każdym razie, wzrost cen surowca nie uprawnia do zmiany ceny, chyba że będzie to zgodne z art.144.

12

myszy1953 - wszystko zależy od zapisów wzoru umowy - masz przecież określić możliwość zmiany umowy oraz OKREŚLIĆ WARUNKI  TEJ ZMIANY. To nie jest tak hop siup - wykonawca zgłasza wniosek o podwyższenie wynagrodzenia i zamawiający bez mrugnięcia oka akceptuję proponowaną zmianę wynagrodzenia. Wykonawca musi spełnić warunki określone przez zamawiającego. Zgadzam się z tymi stanowiskami, że do zmiany wynagrodzenia wykonawcy należy podchodzić w dużą ostrożnością.
Jeżeli by przyjąc Twoje stanowisko, to co inwestycjami realizowanymi przez okres 3 - 5 lat. Czy w naszym systemie prawnym i sytuacją społeczno - gospodarczą w kraju i na świecie można przewidzieć co się będzie działo na rynku np. materiałów budowlanych. Przypominijmy sobie chyba rok 2006 (dokładnie nie pamiętam roku) kiedy ceny materiałów budowlanych szły lawinowo do góry.

13

"kiedy ceny materiałów budowlanych szły lawinowo do góry"  no i ? nie znam przypadku zwiększania wynagrodzenia Wykonawcom  i dodatkowo vide 1.05.2004 zmiana VAT

14

Dziekuję wszystkim za podpowiedzi, uff jakie to PZP jest niedoprecyzowane,zresztą jak wszystkie ustawy w naszym kraju.

15

A jeszcze jedno pytanie, odnośnie cen paliw, jak w przypadku przetargu na paliwa ?

16

myszy1953 - jak nie przewidział zamawiający zmiany  VAT - u to oczywiście, że tak. Ja miałem taką sytuację z Domem Dziecka, kiedy zmieniały się przepisy chyba z dniem 1 stycznia 2006 r. a roboty budowlane polegające na budowie dróg dojazdowych do  do 31 grudnia 2005. (chyba bo nie pamiętam dokładnie) były opodatkowane 7 % VAT a bodajże od 1 stycznia 2006 r. -22%. Wykonawca nie dostał złotówki więcej bo nie było zapisu w umowie. Ostatnie zmiany VAT od 1 stycznia 2011 r. zobacz opinię UZP i orzecznictwo KIO. Jest taka zasada, której autorem jest Z. Leszczyński - "jak się umówimy, tak robimy".

17

tomeczka napisał/a:

A jeszcze jedno pytanie, odnośnie cen paliw, jak w przypadku przetargu na paliwa ?

Wybierz coś sobie:

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=5097

18

1.05.2004 wejście do UE i proszę poczytać
a o ile mi wiadomo wtedy nie było takowego obowiązku tj. wymieniania przypadków zmian w umowach

19

myszy1953 - No i co do tego pełna zgoda

20

Fragment opinii UZP:
"Odnosząc się do drugiego przypadku dopuszczalności zmiany umowy w sprawie zamówienia publicznego wymienionego w art. 144 ust. 1 ustawy PZP należy wskazać, iż istotna zmiana umowy jest dopuszczalna, jeżeli są spełnione łącznie dwie przesłanki.
Po pierwsze, zamawiający przewidział możliwość dokonania takiej zmiany w ogłoszeniu o zamówieniu lub w specyfikacji istotnych warunków zamówienia.
Po drugie, zamawiający określił warunki takiej zmiany.
Tak więc zmiana umowy w sprawie zamówienia publicznego z uwagi na zmianę stawki podatku VAT jest dopuszczalna w sytuacji, gdy w ogłoszeniu o zamówieniu lub w specyfikacji istotnych warunków zamówienia zamieszczona została klauzula zmiany umowy przewidująca zmianę wynagrodzenia wykonawcy (ceny) o kwotę wynikającą ze zmienionych stawek tego podatku obowiązujących w dacie powstania obowiązku podatkowego w czasie trwania umowy".

21

No i co do tego pełna zgoda, a jak w realizacji umowy długoterminowej okaże się ,że cena materiałów , które  mają wpływ na wartość końcową kontraktu drastycznie spadła to co wtedy zmniejszamy wynagrodzenie czy płacimy po ustalonych cenach jednostkowych ?

22

Jak się umówimy, tak robimy. Jeżeli odpowiednie zapisy znajdą się w SIWZ (wzorze umowy) oraz ogłoszeniu, to dlaczego nie.

23

jeszcze jest bat w postaci wydatkowania środków publicznych

24

a tak naprawdę Karolk choć nie lubię się z Tobą nie zgadzać wykonawca , który składa ofertę na roboty długoterminowe dokładnie przeanalizuje ( śmiem twierdzić  lepiej od zam. swój zysk ) - bo chyba nikt nie składa oferty aby zaistnieć tylko żeby zarobić

25

myszy1953 napisał/a:

NIE do czego to może doprowadzić no do  oszustw wygram bo dam nisko a przy takim zapisie w umowie i tak mi podwyższą    hmm

To jestem ciekaw jak dajesz sobie radę z wodą/ciepłem/prądem/gazem/paliwem/wywozem smieci???? Chyba że robisz co rok (w przypadku paliwa co parę tygodni) kolejne postępowania. Można zmienić wynagrodzenie przy odpowiednich uzasadnionych zapisach w umowie i zdrowym rozsądku Z. Nie każdy Z, czy W. to potencjalny oszust.