1

Temat: Czy należy zabrać wadium?

dnia 31.05 zostało wysłane faxem wezwanie do uzupełnienia - wykazu osób, dnia 01.06. otrzymał pocztą wezwanie wykonawca. Termin jest do dzisiaj - 03.06.2011.
Z telefonicznej rozmowy wiem, że wykonawca nie uzupełni tego wykazu do dziś, może zrobi to dopiero w poniedziałek.

Czy w takim przypadku mam zabrać wadium?
Jest to przecież oświadczenie a nie dokument o który musi się starać w jakimś urzędzie, więc raczej nie udowodni, że nie złożył oświadczenia z przyCzyn nieleżących po jego stronie?

2

Odp: Czy należy zabrać wadium?

trochę niepoważny - kwalifikuje się do zatrzymania wadium

3

Skoro nie uzupełnił w terminie wadium jest do zatrzymania.

4

Zabrać !!

5

Chyba że udowodni że brak uzupełnionych dokumentów leżało z przyczyn od niego niezależnych.

6

Z telefonicznej rozmowy wiem, że wykonawca nie uzupełni tego wykazu do dziś, może zrobi to dopiero w poniedziałek.
może zrobi to w poniedziałek , to może zatrzymają mu wadium

7

a może we wtorek bo powie, że nie lubi poniedziałków

8

Dlatego ustawa daje furtkę wyjścia, jak udowodni... .

9

mógł przesłać ten sam wykaz osób i byłby wykluczony ale ruchy poczynił

10

Ponownie wracam do niniejszego wątku, ponieważ w dniu 03.06. 11 wykonawca przysłał inform. faxem odnośnie brakujących informacji z wykazu - w siwz nie dopuszczono formy faxu tylko pisemna. Dnia 06.06. wezwano go aby pisemnie wyjaśnił przyczyny nieuzupełnienia dokumentu w terminie - myślałam że powoła się na jakieś okoliczności zaniechania niezależne od niego. On natomiast w odpowiedzi (08.06.2011) nie wyjaśnił powodów zwłoki tylko przysłał zeskanowany wykaz osób mailem.
Problem w tym, że ten wykaz powinien uzupełnić w formie pisemnej do terminu 03.06. - czy zatem należy zabrać wadium, czy tylko wykluczyć?

11

Osobiście bym nie zabrał, tylko wykluczył z postępowania.

12

jak Marcel

13

Podstaw do zabrania nie ma, wykluczenia i owszem