1

Temat: Czy można uzupełnić nazwy handlowe?

Zamawiający żądał podania w formularzu nazw handlowych. Wykonawca nie podał  nazwy w jednej pozycji.

Zamawiajacy zwrócił się o wyjaśnienie powyższego braku a w odpowiedzi Wykonawca napisał nazwę handlową oferowanego artykułu wraz z informacją o nim. Pytanie Czy mozna to uznać??

2

Odp: Czy można uzupełnić nazwy handlowe?

Nie, taka informacja nie podlega uzupełnieniu a oferta jest niezgodna z SIWZ.

3

a to czemu Marcel - przecież wyjaśniono

4

ja z powodu braku nazwy odrzuciłbym ofertę jako niezgodną z SIWZ.
Wyjaśnienie nie powinno prowadzić do uzupełnienia oferty, a tu z taką sytacją mamy do czynienia.
Tak uważam.

5

Nie wyjaśniono, co tu wyjaśniać, wykonawca po prostu nie wpisał wymaganych nazw a więc nie ma co wyjaśniać.

6

w takim razie w jakim celu zwracano się do wykonawcy o wyjaśnienie po to żeby wydać pieniądze na znaczek pocztowy

7

myszy1953 napisał/a:

w takim razie w jakim celu zwracano się do wykonawcy o wyjaśnienie po to żeby wydać pieniądze na znaczek pocztowy

a to już inna sprawa smile

8

jednej nazwy

9

No właśnie po co?, Zamawiający nie powinien występować w tym przypadku.

10

and1 napisał/a:

Wyjaśnienie nie powinno prowadzić do uzupełnienia oferty, a tu z taką sytacją mamy do czynienia.
Tak uważam.

am1 rozkręcasz się, podzielam Twoje zdanie

11 (edytowany przez Bitter 2011-06-03 13:57:04)

Zwrócono się w imię  tzw : "ostrożności procesowej" ;>. Zamawiający nie zwrócił się o uzupełnienie nazwy tylko o wyjaśnienie braku wpisania nazwy.
Znalazłem wyrok z taką tezą :
"Zastosowanie procedury wyjaśnień nie może bowiem prowadzić do uzupełnienia treści oferty, a ma jedynie na celu wyjaśnienie wątpliwości, które mogą powstać na tle złożonego przez wykonawcę oświadczenia woli." Kio 66/10

12

a jak w pozycji kosztorysowej pisałoby ściana z cegły a miało być ściana z cegły dziurawki to też niezgodne z siwz ?  jakąś paranoję Panowie uprawiacie!

13

MIRAS napisał/a:
and1 napisał/a:

Tak uważam.

am1 rozkręcasz się, podzielam Twoje zdanie

o dzięki Ci MIRAS smile

14

myszy1953 napisał/a:

a jak w pozycji kosztorysowej pisałoby ściana z cegły a miało być ściana z cegły dziurawki to też niezgodne z siwz ?  jakąś paranoję Panowie uprawiacie!

Ale tu nic nie jest napisane.

15

myszy1953 napisał/a:

To nie paranoja myszy, brak nazw to oferta niezgodna z SIWZ.

16

nazwy handlowej czyli podania marki
pozycja zam. długopisy w oprawie metalowej itd. szt.100 wycenił długopisy a zapomniał wpisać nazwy np. Parker to jest powód do odrzucenia oferty?

17

a czasem biję się z takimi myślami i rzucam monetę smile

18

myszy1953 napisał/a:

nazwy handlowej czyli podania marki
pozycja zam. długopisy w oprawie metalowej itd. szt.100 wycenił długopisy a zapomniał wpisać nazwy np. Parker to jest powód do odrzucenia oferty?

Tak, jeżeli Zamawiający tego wymagał.

19

oczywiście ale w wyniku złożonego wyjaśnienia , którego żądał zamawiający nazwa handlowa została podana - czy to jest zmiana oferty dotycząca treści siwz ? no naprawdę mam duże wątpliwości

20

brakuje wypowiedzi Hubala , pewnie by mnie poparł

21

Może by poparł, ale bardzo bym się wtedy zdziwił.

22

z Twoich wypowiedzi ( bo je uważnie śledzę ) wynika ,że lubisz odrzucać oferty

23

Odrzucać ofertę z powodu jak tu, to wydaje się mało sensowne - żadna z tego korzyść. Jednocześnie ciągle nie widzę powodu rozliczać wykonawcy z nazw handlowych, powinno wystarczyć, że będą wymagane właściwości.

24

Oj hubal, nie żartuj.

25

Ja nie żartowałem, ja naprawdę nie rozumiem, z moich zamówień wyrugowałem nazwy handlowe i jakoś ciągle nie potrzebuję.
Niech może kto spróbuje przekonać mnie że inaczej jest lepiej  - proponuję zacząć od  cegły dziurawki lub długopisów smile