1

Temat: oświadczenie wykonawcy o zwiększeniu polisy OC

Witam,

Chciałbym zapytać jakie jest wasze zdanie w sytuacji gdy wymagana jest polisa OC (lub inny dokument...) na kwotę min. 300 000 zł, a jeden z wykonawców w ofercie składa polisę na 200 000 zł oraz oświadczenie że w przypadku wyboru jego oferty - doubezpieczy się na brakujące 100 000 zł?

Wg mnie na pewno należy go wezwać, choć chyba z góry będzie do wykluczenia. Czy w przypadku wykluczenia (jeśli nie uzupełni, a pewnie nie dostanie wstecznej polisy) to czy należy mu zabrać wadium?

2

Odp: oświadczenie wykonawcy o zwiększeniu polisy OC

kamil.grzeszczyk napisał/a:

Witam,

Chciałbym zapytać jakie jest wasze zdanie w sytuacji gdy wymagana jest polisa OC (lub inny dokument...) na kwotę min. 300 000 zł, a jeden z wykonawców w ofercie składa polisę na 200 000 zł oraz oświadczenie że w przypadku wyboru jego oferty - doubezpieczy się na brakujące 100 000 zł?

Wg mnie na pewno należy go wezwać, choć chyba z góry będzie do wykluczenia. Czy w przypadku wykluczenia (jeśli nie uzupełni, a pewnie nie dostanie wstecznej polisy) to czy należy mu zabrać wadium?

Polisa żądana jest w postępowaniu na potwierdzenia spełniania warunku udziału w postępowaniu - warunku podmiotowego, nie ma na celu zabezpieczenia ew. roszczeń.

Jak najbardziej wzywasz do uzupełnienia. Wykonawca nie może uzależniać potwierdzenia spełniania warunku udziału w postępowaniau od jakiego kolwiek warunku.
Jeżeli nie uzupełni to oczywiście wykluczasz i wadium zabierasz.

3

Nie spełnia warunku.

4

A jak się zapatrujecie, na sytuacje że w odpowiedzi na takie wezwanie, Wykonawca przedłoży jeszcze raz tą samą polisę lub jakiś inny dokument, który nadal niekoniecznie będzie potwierdzał spełnianie warunku?

No bo tak naprawdę to przecież nie otrzyma już takiej polisy ktora będzie obowiązywała od tso. Czy fakt niemożliwości otrzymania takiej polisy jest udowodnieniem, że nie wynika to z przyczyn nie leżących po stronie Wykonawcy??

5

#2 art.46.4a to nie mechanizm do zabierania wadium - do każdego przypadku należy podchodzić indywidualnie
#4  moim zdaniem wykluczyć o ile Wykonawca przedłoży jeszcze raz tą samą polisę lub jakiś inny dokument, który nadal niekoniecznie będzie potwierdzał spełnianie warunku?
ale wadium nie zabierać

6

Moje zdanie takie jak myszy.

7

dziękuję. Takie jest również moje podejście, ale chciałem się upewnić bo pierwszy raz miałem do czynienia z taką sytuacją.

Pozdrawiam!