1

Temat: Preferencyjna pożyczka

Witam. Będziemy ubiegać się o pozyczkę z Inicjatywy Jessica. Zarządzajacym tą Inicjatywą jest BGK. Są to pozyczki ze środków unijnych, nisko oprocentowane, ale koszt i tak  przekroczy 14 tys euro. Pod który ustep artykułu  4 ustawy pzp to podchodzi??? To moj pierwszy kontak z pieniedzmi z UE. hmm

2

Odp: Preferencyjna pożyczka

Ja bym się nie martwił i wpisał jako warunek, że kredyt ma być udzielony z inicjatywy Jessica, słyszałem, że nie tylko BGK zarządza inicjatywą Jessica - zależy od województwa, bo nie wszystkie już przystąpiły do Jessici - temat jest świeży, a swoją droga euro urzędnicy czasami ładne nazwy wymyślają wink

3

U nas robi to BGK. Nieporozumienie -Nie będzie żadnego warunku  bo nie będzie zadnego postepowania, to my musimy szybko zapiegac o te środki. Więc pytanie -jaka jest podstawa wyłączenia tego ze stosowania ustawy pzp?

4

Nie ma opcji. Tylko PZP

5

Niedzwiadek napisał/a:

, a swoją droga euro urzędnicy czasami ładne nazwy wymyślają wink

Niedzwiadek to nie nazwa to skrót -JESSICA ? skrót od angielskiej nazwy Joint European Suport for Sustainable Investment in City Areas, co oznacza wspólne europejskie wsparcie na rzecz trwałych inwestycji w obszarach miejskich.

6 (edytowany przez olo80 2011-06-08 09:22:48)

psz napisał/a:

Nie ma opcji. Tylko PZP

Nie chcę/nie mogę  w to uwierzyć sad .  Na te pożyczki będzie wkrótce więcej wniosków niż pieniedzy.  Do tego trzeba przejśc sito-wnioski, plany, wskaźniki itp. Nie wyobrażam sobie ze w odpowiedzi na przetarg ktoś nam zaoferuje taką pozyczkę. Nawet WR trudno mi sobie wyobrazić.

7 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-06-08 15:48:39)

olo80 napisał/a:
Niedzwiadek napisał/a:

, a swoją droga euro urzędnicy czasami ładne nazwy wymyślają wink

Niedzwiadek to nie nazwa to skrót -JESSICA ? skrót od angielskiej nazwy Joint European Suport for Sustainable Investment in City Areas, co oznacza wspólne europejskie wsparcie na rzecz trwałych inwestycji w obszarach miejskich.

olo żeby powstał skrót to musi powstać nazwa (wydawało mi się to oczywiste, ale widzę, że żyłem w błędzie), którą także dobiera się nieprzypadkowo. To po pierwsze dla jasności.

Program jest świeży i nawet za zachodnią granicą jest na etapie wdrażania to po drugie

Po trzecie wiem co nieco to tym programie - to dla ścisłości

Zgadzam się z psz nie kombinuj, poza ustawą tylko wpisz jak radzę warunek do postępowania, że pożyczka ma pochodzić ze środków inicjatywy Jessica (lub Funduszu Rozwoju Obszarów Miejskich), jeżeli w Twoim województwie tylko BGK obsługuje no to fajnie, bo będziesz miał tylko jedną ofertę - co z kolei z punktu widzenia oszczędnego gospodarowania nie jest korzystne, ale to pewnie już wiesz
są bowiem województwa (np. zachodniopomorskie), gdzie Jessica jest obsługiwana przez co najmniej dwie instytucje finansowe - więc tam będą dwie oferty i mamy konkurencję