1

Temat: trudny warunek

postawiliśmy w przetargu na roboty b. skomplikowany warunek i teraz każdy inaczej ocenia oferty.
a)    warunek ten zostanie spełniony, jeśli wykonawca wykaże, że wykonał zgodnie
z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończył w okresie ostatnich pięciu lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy,
w tym okresie:
co najmniej jedno zamówienie na roboty budowlane, o wartości nie mniejszej niż 40,37 mln PLN netto
lub co najmniej dwa zamówienia na roboty budowlane, o łącznej wartości nie mniejszej niż 47,5 mln PLN netto, w tym jedno zamówienie o wartości nie mniejszej niż 24 mln PLN netto, których przedmiotem były:
-    roboty budowlane polegające na budowie/modernizacji (przebudowie) sieci wodociągowej z przyłączami zlokalizowanej w granicach administracyjnych miasta, o długości minimum 7,5 km, w tym roboty budowlane polegające na modernizacji (przebudowie) sieci wodociągowej z przyłączami metodą bezwykopową o długości minimum 3,0 km,
-    roboty budowlane polegające na budowie/modernizacji (przebudowie) sieci kanalizacyjnej z przykanalikami zlokalizowanej w granicach administracyjnych miasta, o długości minimum 7,5 km, w tym roboty budowlane polegające na modernizacji (przebudowie) sieci kanalizacyjnej z przykanalikami metodą bezwykopową, o długości minimum 3,0 km.
W sytuacji, gdy wykonawca wskazuje jedno zamówienie to nie ma problemu musi być wszystko w jednym zamówieniu . W sytuacji gdy wykonawca  wykazuje spełnienie warunku dwoma lub więcej zamówieniami to wtedy nie wiem czy musi również w przynajmniej w jednym na kwote  24 mln. i zakresem zarówno woda i kanał o długościach min 7.5 woda i kanał 3.
Czy też wykonawca może  dać np. kwotowo 24 mln. a wodę i kanał po kawałeczku i po zsumowaniu kilku zadań spełnic minimum warunku.

2

Odp: trudny warunek

o matko !

3

nic nie poradzę jestem wzrokowcem i musiałabym zobaczyć

4

bardzo pokrętny warunek (warunki?) - czy to już poszło?  - chyba tak
z tego co piszesz wynika że  co najmniej 1 robota ma być na 24 mln a do uzupełnienia kwoty tj. do tych np. 47 mln. to mogą nazbietać sobie z dowolnej ilości zamówień ( piszesz co najmniej dwa - więc może być 15) aby tylko były w granicach administracyjnych miasta (jak to wykazać - czy aby nie wykracz ta sieć poz granice miata? - a to juz nie wiem

5

To Bursztynową poniosła wena przy formułowaniu warunku yikes . Tak jak Danaug. A czy w mieście- oświadczenie W.  to potwierdza, z referencji nie musi teki fakt wynikać.

6 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-06-10 09:07:36)

Moim zdaniem ktoś tu przekombinował,  czym różni się praca w mieści i poza miastem?
A warunek jest faktycznie niejednoznaczny, bo jak się wczytać, to przy 40,37 mln mogłem wybudować cokolwiek, byle wartość się zgadzała, a przy 47,5 to już muszą być woda i kanalizacja

7

może z rozmysłem - otworzyło się oko kontrolera

8

myszy1953 napisał/a:

o matko !

o matko !!

9

aż dziw ,że nikt nie złożył odwołania na zapisy siwz ?

10

Ciekawe ile było ofert i ile spełniło warunek?

11

Ja spróbuję zgadnąć: 1 (słownie jeden) smile 
Zgadłem?

12

A teraz do rzeczy.

Bursztynowa napisał/a:

W sytuacji gdy wykonawca  wykazuje spełnienie warunku dwoma lub więcej zamówieniami to wtedy nie wiem czy musi również w przynajmniej w jednym na kwote  24 mln. i zakresem zarówno woda i kanał o długościach min 7.5 woda i kanał 3.
Czy też wykonawca może  dać np. kwotowo 24 mln. a wodę i kanał po kawałeczku i po zsumowaniu kilku zadań spełnic minimum warunku.

Według mnie ani to, ani to. Z przedstawionych zapisów i zasad języka, którym na co dzień posługujemy się wynikałoby, że ILOŚCI NIE MOŻNA SUMOWAĆ, A JEDNOCZEŚNIE MOŻNA WYKAZAĆ ZARÓWNO SIEĆ WODOCIĄGOWĄ JAK I KANALIZACYJNĄ (tzn. rozdzielnie, nie łącznie).

13

hubal napisał/a:

Ja spróbuję zgadnąć: 1 (słownie jeden) smile 
Zgadłem?

Też tak myślałam

14

Ja też smile